Vremea creșterilor în retailul independent

Sunt deja câțiva ani buni de când se vorbește despre declinul retailului independent și, dacă din perspectivă numerică, anul trecut nu a făcut excepție de la regulă, dacă ne raportăm la evoluția valorică avem în față un canal care a reușit să întoarcă roata și să facă din 2022 un an de creștere. Cât despre viitor, deși dominat de impredictibilitate, cuvântul de ordine rămâne consolidare, investițiile în expansiune și modernizare reprezentând o bază solidă pentru menținerea trendului ascendent.  Vremea creșterilor în retailul independent

2022 a fost un an dificil, care a venit la pachet cu noi provocări pentru industria de retail. Cu toate acestea, dacă privim spre rezultatele raportate, pare că jucătorii relevanți au reușit să transforme presiunile în oportunități. De altfel, și datele GfK la opt luni indică o pondere de 27% pentru canalul de retail independent, dar și un avans de 3,5% în valoare, rezultat care depășește evoluția valorică înregistrată de supermarketuri și online. „Având în vedere că ultimii ani ne-au învățat lecția echilibrului între optimism și realism și ne-au ascuțit capacitatea de reorganizare, reconfigurare, regândire din mers a planurilor, am reușit să bifăm obiectivele pe care ni le-am setat la începutul lui 2022. Rețeaua Magazine Diana și-a continuat creșterea și în termeni de cifre și sume, și în termeni de consolidare a prezenței rețelei, dar și la nivelul experienței pe care ne propunem să o oferim clienților”, spune Adina Crăciunescu, Managing Partner al rețelei.

Concret, retailerul a inaugurat magazine în județele Argeș și Vâlcea, atât în urban, cât și în rural, ajungând la finalul anului trecut la 73 de magazine. În paralel cu investițiile în expansiune, Magazine Diana a relocat spații care nu mai corespundeau standardelor rețelei, a modernizat și a extins spații deja existente. „Raportându-ne la cele 10 luni încheiate ale anului trecut, activul total al companiei a înregistrat o creștere de aproximativ 32% față de aceeași perioadă a anului trecut, creștere generată de investițiile realizate atât în deschiderile noi, cât și în remodelări. Cifra de afaceri a înregistrat o creștere de 23% în primele zece luni, avans la care a contribuit atât expansiunea rețelei de Magazine Diana, cât și preluarea a cinci locații Pescăria Magicși a unui magazin en gross”, a adăugat reprezentanta retailerului.

Dacă ne raportăm la cifre, 2022 a arătat bine și pentru CBA Nord Vest. „Clar a fost un an dificil, atipic și cu un grad mare de complexitate. Și cred că aceste atribute nu exprimă toate provocările cărora a trebuit să le facem față. Situația geopolitică a generat lipsuri de materii prime, probleme logistice, sincope în lanțul de achiziții. Și cireașa de pe tort este inflația care a depășit orice așteptări. Dacă privim doar cifrele, pentru CBA Nord Vest a fost un an bun, cu o creștere a cifrei de afaceri de 27,8%. Dar nu ne îmbătăm cu apă rece pentru că inflația a contribuit binișor la această creștere”, spune Ludovic Barta, Director General CBA Nord Vest. Dincolo însă de inflație, în ecuația de creștere au cântărit și „maturizarea” magazinului din Cluj, deschis la finalului anului 2021, dar și dezvoltarea canalului de trading.

În liga jucătorilor cu creșteri double digit se înscriu și Barta Ati și Home Garden, cu un avans de 18,3%, respectiv un plus de peste 30%. În cazul ambilor retaileri mixul de creștere a fost format din inflație și expansiune.

Un mix între provocări și oportunități pentru retailul independent

Dincolo de creșterile raportate, nu există dubii în privința dificultăților pe care retailerii independenți le-au avut de înfruntat anul trecut. „A fost un an foarte greu pentru piața locală de retail și spun acest lucru pentru că prețurile de achiziție au fost instabile, în continuă creștere. Cele mai multe creșteri de preț nu au avut argumente, majoritatea furnizorilor comunicând scumpiri de la o săptămână la alta și chiar trei-patru scumpiri la nivelul anului 2022. Aici am avut un mare minus în fața multinaționalelor. La noi furnizorii au scumpit imediat marfa, neavând condiții comerciale atât de bine securizate cu scumpiri la o lună sau două după informare. Plecând de la prețurile la energie electrică și combustibili unde totul a fost speculativ, toate produsele alimentare și nealimentare au suferit creșteri de preț foarte mari”, punctează Liviu Ionică, Directorul General al rețelei Jam.

Ruralul, o nouă bornă pe traseul expansiunii Barta Ati
Ruralul, o nouă bornă pe traseul expansiunii Barta Ati
Deși segmentul de retail independent pierde constant teren în fața marilor lanțuri, nu puțini sunt jucătorii care reușesc încă să...
Ludovic Barta, CBA Nord-Vest: Jucătorii independenți din retail au o luptă tot mai greu de dus
Ludovic Barta, CBA Nord-Vest: Jucătorii independenți din retail au o luptă tot mai greu de dus
Sunt deja câțiva ani buni de când jucătorii independenți din retail navighează prin ape tulburi, iar viitorul nu sună prea bine în contextul...

Astfel, pentru 2022 retailerul a pariat pe cartea prudenței, lipsa spațiilor comerciale mari ponderând deschiderea de noi magazine. „Nu am avut nicio deschidere anul trecut, însă niciodată nu am avut un apetit pentru extindere, ne-a atras doar atunci când am găsit un spațiu de cumpărat. Am contractat două credite și am investit însă peste 3 milioane de euro în achiziția celui mai reprezentativ spațiu comercial al rețelei Jam. Am ales soluția cea mai sigură, cumpărarea. Astfel, în acest moment, șase din cele opt locații Jam Supermarket sunt proprietate și doar două sub închiriere”, adaugă Liviu Ionică.

În ciuda contextului dificil, sunt însă și jucători care au continuat investițiile în expansiune. „Adaptarea la o inflație peste așteptări, bătălia continuă cu promoțiile IKA au făcut din 2022 cel mai dificil an din ultimii 20. Cu toate acestea, am ales să mergem în continuare pe calea expansiunii. Astfel, la finalul anului 2022 am inaugurat două magazine noi, ajungând la o rețea de 24 de magazine”, spune Attila Barta, Director General Barta Ati. Expansiunea a reprezentat o prioritate și pentru rețeaua Annabella, al doilea cel mai puternic retailer local după cifra de afaceri. Astfel, în 2022 retailerul a ajuns la 99 de magazine. „În retrospectiva anului curent, Annabella și-a continuat strategia de consolidare și expansiune propusă la început de 2022, prin deschiderea a cinci unități comerciale, cât și prin remodelarea altor trei magazine”, a declarat Alexandru Jitariu, Director de Marketing Annabella.

Din perspectiva expansiunii, demne de menționat sunt și investițiile finalizate de către retailerii independenți pe segmentul cash&carry. Astfel, după ce în 2021 proprietarul Coralia, în parteneriat cu Robert Țapuc, a inaugurat Oblio Discounter, un concept în care modelul cash&carry se îmbină cu cel de discount, în septembrie 2022, retailerul și-a făcut intrarea pe piața din Târgu Mureș în urma unei investiții de ordinul sutelor de mii de euro. Zona de cash&carry a atras atenția și familiei Balogh care, după un deceniu de experiență acumulată pe piața europeană de retail, a decis că e timpul să pună România pe harta businessului lor.

Proiectul, cu o valoare de 2,5 milioane de euro, s-a concretizat în conceptul Plai Cash&Carry, un magazin cu produse românești. Și Senic Gross&Market și-a extins anul trecutrețeaua cu două locații în Slatina și Focșani, investiția totală în cele două unități ridicându-se la aproape 10 milioane de euro. Magazinul din Focșani a fost deschis în locul fostului hypermarket Zanfir și reprezintă cel de-al șaselea magazin operat de familia Cîmpeanu.

Și Paco Supermarket a deschis un nou magazin, reluând expansiunea după doi ani. Investiția în noul magazin Paco Supermarket s-a ridicat la 250.000 de euro și provine dintr-un buget reportat. „Nu am deschis nicio locație nouă în 2021, dar mai avem buget pentru cel puțin două magazine noi, avem peste un milion de euro pentru magazine de proximitate pentru acest an. Avem două discuții începute în acest sens, ambele ar fi tot în Focșani”, a declarat Feliciu Paraschiv, proprietarul rețelei.

Citește și: 2022, un mix între creșteri valorice și scăderi cantitative pentru Paco Supermarkets

Viitorul pieței de retail independent, încotro?
Viitorul pieței de retail independent, încotro?
Deși numărul jucătorilor independenți din retailul local care au o poveste de peste 30 de ani nu este deloc neglijabil, experiența nu mai este...
2022, an de reașezare în topul retailerilor independenţi
2022, an de reașezare în topul retailerilor independenţi
Diversificare și adaptare au fost cuvintele de ordine pentru jucătorii independenţi în 2022. Pe o piaţă aglomerată, aceștia și-au asigurat...

2023, departe de stabilitate pentru comerțul tradițional

Dacă vorbim despre viitor, 2023 nu promite stabilitatea dorită de jucătorii din retailul independent. „Cu singuranță vom vedea o prudență la nivel de achiziții și știm că va trebui să acordăm o importanță mai mare prețului la raft, iar ofertele vor aduce plusvaloare. Însă nu punem semnul egal între dezastru și 2023”, susține Ghassan Shakhshir. Pentru primul trimestru al acestui an, Home Garden Supermarket are pe listă două deschideri, bugetul de investiții direcționat expansiunii fiind de peste 150.000 de euro. „Mai important însă din punctul de dezvoltare al rețelei este lansarea unui depozit central. Cu o capacitate de peste 700 de paleți, această investiție ne va ajuta să facem achiziții de volume. Este un nou pas pentru rețeaua de magazine și ne va ajuta în tot ce înseamnă strategie de preț în perioada următoare”, adaugă managerul Home Garden.

Și Barta Ati și-a propus pentru anul acesta 2-3 deschideri, printre care și prima inaugurare în afara județului Satu Mare. „În pofida faptului că an de an lanțurile IKA se dezvoltă numeric, prin proximitate, comunicare cu clientul, flexibilitate în luarea deciziilor și o politică de prețuri corectă, retailul tradițional are câteva atuuri pentru a performa și în viitor”, spune Attila Barta.

„Avem planuri, resurse și experiența a peste 30 de ani de comerț bine făcut – adică ceea ce ne trebuie pentru a continua pe o traiectorie ascendentă, atât în ceea ce privește numărul magazinelor fizice, cât și pe canalele de vânzare online, unde vom extinde aria geografică pe care o acoperim acum. În ceea ce privește oferta pe care o propunem shopperilor, sortimentației variate de carne proaspătă, produselor și preparatelor din carne Diana cu care sunt familiarizați, s-au adăugat noutăți din portofoliul Pescăria Magic – brand adăugat grupului Diana la sfârșitul primului trimestru al acestui an”, punctează și Adina Crăciunescu. Pentru magazinele fizice, dar și în zona de e-commerce, retailerul va construi pe tiparul expansiunii concentrice, în cele 6 județe în care este prezent, pe formatele necesare localităților pe care le va marca.

Vezi și: Remodelarea, cartea câștigătoare pentru Sergiana în retail

Și pentru Euromarket 2023 va fi un an al consolidării, focusul fiind în primul rând pe modernizările și remodelările magazinelor existente. „Anul trecut am bifat trei deschideri și am remodelat două magazine, bugetul total ajungând la 5 milioane de euro. Rămânem pe listă cu același buget și pentru anul acesta, însă am bugetat doar două deschideri. Prioritizăm remodelarea magazinelor existente pentru că magazinele au un trafic bun de clienți și după remodelări creșterile au ajuns și până la 60%”, susține Daniel Munteanu, proprietarul rețelei.

Expansiunea nu este însă strategia pe care pariază toți jucătorii, proiectele CBA Nord Vest pentru 2023 vizând investiții în baza logistică, creșterea considerabilă a suprafețelor de depozitare și digitalizare. „În acest moment nu avem prevăzută nicio inaugurare, dar rămânem deschiși în cazul apariției unor oportunități favorabile”, spune managerul companiei.

O luptă pentru creștere

Din perspectivă financiară, 2023 este un mix între creștere și lupta pentru menținerea businessurilor la un nivel similar cu anul precedent. „Am încheiat 2022 cu o creștere de peste 10% a cifrei de afaceri, care vine în mare parte din scumpirea mărfurilor, fără să avem creșteri de profit. Erau semnale clare că economia nu putea continua în acel ritm, de zero inflație sau deflație. Pentru 2023 nu estimăm o creștere sănătoasă a cifrei de afaceri, vom încerca să ne păstrăm poziția în piață, bazându-ne pe calitatea serviciilor oferite clienților, pe seriozitatea față de furnizorii noștri, dar și pe prudență maximă”, spune Liviu Ionică (Jam Supermarket).

Nici antreprenorul din spatele rețelei Praxis nu privește 2023 cu ochi buni. „Va fi un an greu, în care dacă vom reuși să bifăm un plus la nivelul cifrei de afaceri similar cu anul trecut (+8%), va fi bine. Avantajul nostru în 2022 a fost că am mizat pe stocuri mari și am reușit să menținem prețurile la un nivel mai mic pentru o perioadă mai mare de timp”, susține Florin Arsene. „Estimări în cifre sunt greu de făcut pentru că avem de înfruntat prea multe variabile. Semnalele din piață nu sunt chiar optimiste, însă ne-am fixat o creștere de 10%. Sper doar să nu ne «ajute» prea mult inflația”, spune și Ludovic Barta.

Avem însă și jucători încrezători în 2023, iar Euromarket este doar unul dintre ei. „Dacă 2022 ne-a adus un plus de 15%, pentru 2023 estimăm un avans al cifrei de afaceri de 30%. Ce va susține evoluția? Expansiunea, remodelările și faptul că activăm preponderent în mediul rural, unde concurența nu este atât de acerbă”, adaugă Daniel Munteanu. „Pe un orizont mai lung, deși piața este dominată de retailerii internaționali, prin investiții în expansiune, modernizare, adaptarea sortimentației în funcție de zona de activitate, retailul tradițional mai are posibilități de dezvoltare”, concluzionează Ludovic Barta.

2022, anul „remodelării” comerțului modern
2022, anul „remodelării” comerțului modern
Dacă sintetizăm în câteva cuvinte 2022 pentru retailul modern, acestea sunt continuarea trendului de expansiune, dar și o atenție tot mai mare...
2021, o lecție de maturizare pentru retailul independent
2021, o lecție de maturizare pentru retailul independent
Deși în 2021 retailul local a dus în spate moștenirea grea a lui 2020, finalul de an a venit cu semne pozitive. Astfel, chiar dacă numeric...