Retailul independent, o piață a contrastelor

Imprevizibil, dar dinamic, dificil, dar cu oportunități de creștere pentru jucătorii care au găsit mixul potrivit între prudență și dezvoltare și, mai presus de toate, pe prima poziție în topul creșterilor valorice la nivel de canale de vânzare. Așa arată, în doar câteva cuvinte, bilanțul anului 2024 pentru retailul independent. 2025 nu promite însă să fie la fel de bun și, cu siguranță, va testa în continuare limitele adaptabilității. Cine va rămâne la masa câștigătorilor în acest context? Retailul independent, o piață a contrastelor. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro

Deși în continuare pe un trend descendent din punct de vedere numeric, canalul de retail independent a reușit anul trecut sa își adjudece prima poziție în topul creșterilor valorice. Concret, vorbim despre un avans de 11% pentru primele nouă luni versus aceeași perioadă a anului 2023, în contextul în care, per total, piața a raportat o creștere de 7,8%, potrivit datelor de retail audit NielsenIQ. Dincolo de inflație, în spatele rezultatului pozitiv stau o creștere organică a jucătorilor relevanți care au pariat pe consolidare, dar și investițiile în dezvoltare ale marilor rețele independente. De altfel, dacă, per total, universul de retail independent a pierdut anul trecut aproximativ 2.000 de puncte de vânzare, numărul de magazine operate de top 25 LKA a fost pe un trend ascendent, expansiunea jucând un rol important pentru o parte dintre aceștia.

Pentru Annabella, 2024 a fost un an bun din perspectiva dezvoltării, proiectul emblematic fiind inaugurarea celui de-al doilea parc de retail în Râmnicu Vâlcea, o investiție de cinci milioane de euro. Pe lângă această investiție semnificativă, retailerul a făcut pași importanți în drumul spre extinderea națională, fără a neglija însă zonele în care era deja activ. Astfel, pe lângă consolidarea prezenței în județele Vâlcea și Dâmbovița, retailerul a deschis primele unități comerciale din județele Giurgiu și Brașov.

Și pentru rețeaua Magazine DIANA expansiunea a jucat un rol esențial în ecuația de creștere. „Bilanțul pentru 2024 este unul pozitiv, cu o cifră de afaceri în creștere față de anul anterior și un număr total de 86 de unități operate la finalul anului. Expansiunea a fost un pilon strategic al creșterii noastre, fiind motorul prin care ne-am adaptat cererii în creștere și ne-am extins aria de acoperire. Această strategie ne-a permis să aducem conceptul Magazine DIANA mai aproape de județele învecinate”, a declarat Adina Crăciunescu, Managing Partner Grup DIANA. Astfel, la finalul anului trecut retailerul opera peste 20 de magazine în afara județului Vâlcea, în județe precum Dâmbovița, Gorj, Dolj, Argeș și Olt. Ce rezultate a generat această strategie? „Extinderea nu doar că ne-a consolidat prezența în regiune, dar a contribuit și la diversificarea bazei de clienți și la creșterea vizibilității brandului nostru”, a adăugat reprezentanta DIANA.

Din perspectiva expansiunii merită menționate și investițiile semnate de Paco Supermarkets sau MCA Comercial. În cazul Paco Supermarkets vorbim despre un buget de un milion de euro alocat celor două magazine noi din localitățile Păulești și Tulnici din Vrancea, în timp ce pentru MCA Comercial, bugetul de investiții a cuprins deschiderea a două supermarketuri, dintre care unul achiziționat ca proprietate a companiei, implementarea unui nou sistem informatic, remodelarea unui supermarket operațional și achiziția unui spațiu în care retailerul funcționa cu chirie din 2008. „La nivel de grup, cifra de afaceri și marja au înregistrat o creștere de aproximativ 10%, susținută de deschiderea celor două locații noi: un supermarket în satul Rubla, comuna Valea Râmnicului, și un supermarket în Râmnicu Sărat. Fără deschiderea celor două locații noi probabil că ritmul de creștere ar fi fost mai mic”, a explicat Maria Cruceru, Director General MCA Comercial. Însă, dincolo de expansiune, evoluția a fost susținută și de modernizările făcute, dar și prin adăugarea de servicii complementare precum livrările la domiciliu, colectarea automată a ambalajelor SGR sau creșterea comenzilor online.

Alte proiecte notabile în 2024

După ce în 2023 a inaugurat trei magazine, Senic și-a continuat planurile de dezvoltare și a bifat anul trecut două magazine, dintre care unul pe piața din București. Inaugurat în luna decembrie în urma unei investiții de aproximativ cinci milioane de euro, magazinul din Capitală reprezintă clar un pariu curajos dacă avem în vedere densitatea de magazine operate de marile lanțuri de retail, dar și dinamica jucătorilor independenți activi în București. De altfel, dacă ne raportăm la ultimii cinci ani, singurele mișcări notabile pe piața de retail bucureșteană care au în spate un investitor local și au trecut proba timpului sunt deschiderea magazinului La Cocoș, lansarea Ototo, un concept „ahead of time”, care redefinește noțiunea de supermarket, și dezvoltarea rețelei August de către foștii proprietari ai rețelei Pronto Express.

În ceea ce privește rețeaua La Cocoș, 2024 poate fi definit drept un moment T-zero după ce fondatorii au vândut pachetul majoritar de acțiuni pentru finanțarea extinderii naționale către BERD, CEECAT Capital Found și Morphosis Capital Fund II. „În calitate de fondator al lanțului de magazine La Cocoș, sunt convins că această asociere reprezintă o oportunitate extraordinară de a crește eficiența și de a accelera expansiunea companiei noastre. După aproape un deceniu de la deschiderea primului magazin în 2014, în Ploiești, am realizat că extinderea noastră de la nivel local la nivel național necesită resurse financiare semnificative. În final, pot spune că această asociere strategică nu ne va aduce doar un asociat și o resursă financiară adecvată, ci ne va aduce și un partener valoros, specializat în strategii de dezvoltare și implementare a proiectelor la scară largă, având un obiectiv comun: să devenim prima companie din comerțul alimentar autohton care va depăși pragul de 1 miliard de euro în vânzări, în anul 2029”, a explicat Iulian Nica la momentul anunțului de vânzare.

Și pentru că am ajuns la capitolul achiziții, merită menționată și intenția August de a prelua cele 87 de magazine Profi la care Mega Image s-a angajat să renunțe astfel încât să primească acordul Consiliului Concurenței pentru preluarea rețelei Profi. La finalul anului trecut retailerul opera 11 magazine, însă ținta de dezvoltare în viitor este una extrem de ambițioasă. „Ne dorim 100 de magazine, fără a avea un obiectiv defalcat și limitat la o anumită perioadă. Suntem o afacere de familie cu o echipă antreprenorială, dar suntem deschiși la orice oportunitate. Am ofertat pentru achiziția celor 87 magazine Profi ce trebuie vândute de Mega Image. Consiliul Concurenței a fost informat, așa că teoretic se poate îndeplini obiectivul oricând, mai ales că avem și o finanțare condiționată de expansiune”, a declarat Gabriel Sandu, Director General August.

O luptă tot mai grea

Dincolo de rezultatele pozitive raportate de jucătorii menționați până acum, dar și de performanța canalului de traditional trade per total, nu există dubii în privința dificultăților pe care retailerii independenți le-au avut de înfruntat. Ce se regăsește pe lista scurtă? Concurența intensă, schimbările legislative, implementarea Sistemului Garanție-Returnare și adaptarea la nevoile unui consumator îngrijorat de context și atent la cheltuieli. „Anul 2024 a adus provocări semnificative, în special pe fondul inflației și al creșterii costurilor de operare, care au exercitat presiuni asupra marjelor, precum și din necesitatea de a atrage și reține personal calificat în contextul expansiunii accelerate. Am reușit să gestionăm aceste dificultăți prin implementarea unor strategii flexibile care ne-au permis să ne adaptăm rapid și să răspundem așteptărilor clienților într-un mediu economic marcat de incertitudini”, a explicat Adina Crăciunescu.

Cât despre consumator, Feliciu Paraschiv, Directorul General Paco Supermarkets, este de părere că retailerii au avut în față un puzzle complex. „Observăm o premiumizare paradoxală. Clienții aleg produse mai scumpe, dar sunt extrem de sensibili la prețul lor. Coșul de cumpărături este un mix între produse premium sau ultra premium și produse low sau ultra low, în timp ce fidelizarea e din ce în ce mai greu de realizat”, a completat proprietarul Paco Supermarkets. În plus, acesta consideră că atacul frontal al jucătorilor internaționali a obligat comercianții independenți să fie mai agili și să reevelueze poziționarea canalului TT, dar și să caute noi oportunități.

În categoria jucătorilor care au ales să privească businessul dintr-un unghi diferit poate fi încadrat și Barta Ati. Cu o poveste de 30 de ani în piața locală de retail, retailerul a pariat încă de la început pe dezvoltarea în pași mici. Strategia a rămas aceeași și dacă ne raportăm la 2024, când au fost deschise două unități comerciale. Anul trecut a venit însă cu o repoziționare vizavi de locații. Mai exact, dacă până acum focusul a fost acoperirea orașului Satu Mare, Barta Ati se uită tot mai atent către zonele rurale, unde ponderea retailerilor internaționali este încă redusă. „Din cele 26 de magazine pe care le deținem, 20 sunt în Satu Mare și, după deschiderile de anul acesta, doar cinci în mediul rural. Astfel, încercăm să mutăm dezvoltarea către zonele rurale și urbanul mic”, a spus Ludovic Barta, Director General CBA Nord-Vest și cofondator Barta Ati. Pentru anul viitor retailerul are pe listă cel puțin două magazine noi, dar și inaugurarea unui nou depozit de 11.000 de metri pătrați, un proiect a cărui valoare se ridică la 10 milioane de euro. „Credem într-un viitor în care expansiunea va fi concentrată în urbanul mic și rural”, a adăugat antreprenorul.

Expansiunea, în continuare pe lista de priorități

Dacă vorbim despre viitor, este tot mai clar că 2025 nu va aduce stabilitatea și certitudinea atât de mult dorite de jucătorii din piață. Cu toate acestea, planurile de expansiune rămân pe lista de priorități. „În 2025, strategia noastră vizează extinderea continuă a rețelei Magazine DIANA, punând accent pe proximitate și accesibilitate, valori esențiale pentru clienții noștri. Ne dorim să consolidăm poziția în județele în care suntem deja prezenți, dar și să explorăm noi locații strategice”, a precizat Adina Crăciunescu.

Retailerul își propune să atingă pragul de 100 de magazine, fără a neglija însă investițiile în modernizarea magazinelor existente. „Prioritatea noastră rămâne consolidarea prezenței în cele șase județe în care suntem prezenți, dar analizăm și oportunități în alte regiuni unde există potențial de dezvoltare, pilonul central rămânând zonele rurale, unde proximitatea joacă un rol crucial”, a completat reprezentanta Magazine DIANA.

Planuri ambițioase a anunțat și Annabella, care în luna septembrie a anului trecut își setase ca în perioada octombrie 2024 – martie 2025 să deschidă 20 de magazine noi. „Facem pași siguri în direcția dezvoltării pentru a avea o acoperire cât mai bună și a fi cât mai aproape de cumpărător. Îmi doresc să ajungem un retailer cu prezență națională, dar până acolo avem nevoie de multe progrese și investiții în logistică. Facem pași în direcția aceasta, dar nu aș putea spune că este un obiectiv pe termen scurt”, declara Alexandru Șoacăte, Director General Adjunct în cadrul Annabella Retail, la acel moment.

O prezență națională este un obiectiv care se regăsește și pe agenda Senic Gross&Market. „Ne dorim să deschidem câte un magazin în fiecare județ, iar în București ne dorim să avem și alte locații, cât timp vom găsi spații care să fie conform cu standardele noastre”, au explicat Sorin și Marius Cîmpeanu, directorii rețelei. Dacă ne raportăm strict la planurile pentru 2025, retailerul pune la bătaie un buget de investiții semnificativ pentru deschiderea a trei magazine. În plus, în a doua jumătate a anului Senic Gross&Market va deschide la Drobeta Turnu Severin primul său parc de retail, un proiect de peste opt milioane de euro.

Nici MCA Comercial și Paco Supermarkets nu vor bate pasul pe loc anul acesta. Planurile MCA Comercial pentru 2025 includ deschiderea a două supermarketuri, remodelarea a două unități comerciale, dar și activarea canalului online de vânzare B2B pentru divizia de distribuție și import și dezvoltarea unui model omnichannel, integrând vânzările online cu cele offline. De partea cealaltă, Paco Supermarkets are în vedere deschiderea unui supermarket de 1.100 de metri pătrați în Mărășești, un oraș în care retailerul nu are acoperire. „În plus, rămânem vigilenți la oportunitățile din piață și la zonele unde putem adresa nevoi neacoperite”, a explicat Feliciu Paraschiv.

Viitorul, sub zodia incertitudinii

De altfel, viitorul acestui canal de vânzare depinde de capacitatea jucătorilor din piață de a rămâne vigilenți și de a înțelege că e nevoie de o adaptare continuă la nevoile clientului și la tendințele pieței. „Canalul tradițional e într-un moment critic. Viitorul depinde de capacitatea noastră de a investi în experiența clientului și de a integra tehnologia. Pentru a rămâne competitivi, retailerii independenți trebuie să adopte inovații digitale pentru eficiență, să se axeze pe relația personalizată cu clienții și să negocieze mai bine cu furnizorii. 2024 a fost un an bun, dar 2025 nu va fi la fel de bun și ne va testa limitele adaptabilității”, a punctat reprezentantul Paco Supermarkets.

Pe lângă nevoia de adaptare, reprezentanta Magazine DIANA este de părere că viitorul canalului TT este condiționat de valorificarea atuurilor unice: relațiile solide cu clienții, flexibilitatea și cunoașterea profundă a nevoilor comunităților locale. „Cheia succesului constă în adaptarea rapidă la tendințele de consum, investițiile în modernizarea spațiilor și construirea unei oferte bine calibrate, care să răspundă atât cerințelor clienților fideli, cât și celor ale noilor generații de consumatori”, a concluzionat Adina Crăciunescu.

Vremea creșterilor în retailul independent
Vremea creșterilor în retailul independent
Sunt deja câțiva ani buni de când se vorbește despre declinul retailului independent și, dacă din perspectivă numerică, anul trecut nu a...
2021, o lecție de maturizare pentru retailul independent
2021, o lecție de maturizare pentru retailul independent
Deși în 2021 retailul local a dus în spate moștenirea grea a lui 2020, finalul de an a venit cu semne pozitive. Astfel, chiar dacă numeric...