Premiumizarea, scutul producătorilor de mezeluri în fața presiunilor macroeconomice
Piața preparatelor din carne traversează o perioadă de maturizare și recalibrare, în care inflația, creșterea costurilor operaționale și schimbările de comportament ale consumatorilor rescriu dinamica în categorie. În ciuda presiunilor externe, orientarea către segmentele premium, inovația și investițiile în eficiență operațională sunt elemente-cheie care definesc direcția pieței în 2025.
Piața locală a preparatelor din carne a înregistrat o evoluție moderată în ultimul an, fiind influențată de factori externi precum inflația, costurile crescute ale materiilor prime și o reorientare a consumatorului către produse din segmentul premium. Datele de retail audit NielsenIQ indică o creștere cu 6,3% în valoare și cu 2,9% în volum, pentru perioada iulie 2024 – iunie 2025 versus iulie 2023 – iunie 2024. Pe categorii de produse, cele mai bune evoluții din punct de vedere valoric le-au înregistrat cârnații (+10,8%), specialitățile (+9,5%) și crenvurștii (+6,4%).
„Dacă în anii anteriori am asistat la creșteri susținute, 2025 a adus o stagnare la nivel de volum, pe fondul contextului economic dificil și al presiunilor inflaționiste resimțite în toate categoriile de alimente. Este o realitate confirmată și de marii retaileri, care indică faptul că piața se reconfigurează printr-o rafinare a așteptărilor și printr-un consum mai atent, mai informat”, susține Diana Ilie Crăciunescu, Managing Partner DIANA. Chiar și într-un climat de cumpărare mai prudent, decizia de achiziție nu este dictată exclusiv de preț, ci și de încrederea în brand, constanța gustului și trasabilitatea produsului, adaugă reprezentanta DIANA, companie cu un portofoliu poziționat în segmentele mainstream (~45%) și upper mainstream (~55%).
Despre un comportament temperat privind volumele achiziționate, dar cu focus pe premiumizare vorbește și Ana Maria Costea, Director Marketing Caroli Foods Group: „Observăm o preocupare pentru achiziționarea de produse de calitate, cu un conținut ridicat de carne, fie că este vorba despre produse premium sau mainstream”.
Cele mai notabile schimbări remarcate în comportamentul de consum se referă la creșterea interesului pentru transparență. „Consumatorii vor să cunoască originea cărnii și ingredientele utilizate, punând accent pe produse fără aditivi, conservanți sau E-uri. De asemenea, s-a observat o cerere crescută pentru produse gata de consum sau ușor de preparat, ambalate în porții mici, adaptate stilului de viață actual, marcat de viteză și multitasking. Există o sensibilitate față de preț, dar și deschidere către produse premium, dacă acestea oferă un plus clar de valoare”, spune Georgiana Peruc, Director de Marketing și Export Kosarom.
Despre o creștere a pieței locale de preparate din carne vorbește și Angelica Șmil-Bobouțanu, Directorul General Salbac. Concret, vorbim despre un plus de 5% în valoare, pe fondul inflației ridicate şi al măsurilor comerciale pe care producătorii au fost nevoiţi să le implementeze ca efect al eliminării beneficiilor fiscale dedicate acestui sector. „Remarcăm totodată o creștere a interesului pentru produsele marcă privată, dar şi o creştere a categoriei de mezeluri feliate. Rezultatele noastre din prima parte a anului arată o menținere a vânzărilor pe segmentul de crud-uscate, cu o creștere ușoară pentru Salamul de Sibiu, cât și pe segmentul de fierte-afumate/prospături”, explică Angelica Șmil.
O altă tendință vizibilă în categorie este apetitul în creștere pentru produsele tradiționale, susține Mihai Bogoi, Marketing Manager Malina. „Deși contextul economic atât de imprevizibil a condus către o prudență în consum, segmentul medium-premium continuă să câștige teren, mai ales în rândul consumatorilor care prioritizează rețetele tradiționale și producătorii locali, care oferă o promisiune din punctul de vedere al calității, dar și al trasabilității”, punctează acesta. Piața mezelurilor se află pe un traseu al maturizării, cu o dinamică evidentă între cererea pentru produse tradiționale și interesul tot mai crescut pentru produse sănătoase, cu etichete curate, confirmă și reprezentanții Elit. „Comparativ cu 2024, am observat o ușoară polarizare a consumului: o parte dintre consumatori migrează spre produse premium, cu ingrediente naturale și rețete autentice, în timp ce o altă categorie, afectată de presiunea inflației, rămâne orientată către produse din segmentul economy”, precizează Dan Buda, Director Național de Vânzări Elit.
Despre o piață matură, cu evoluție stabilă și un interes crescut pentru produsele diferențiatoare, premium, vorbește și Carmina Luca, Director General Carnia, producătorul mezelurilor Ana și Cornel. Compania a înregistrat în prima jumătate a anului 2025 o creștere moderată, susținută de planul de dezvoltare din regiunile Oltenia și Transilvania. „Până acum, anul 2025 este unul bun, însă eforturile de a obține aceleași rezultate pozitive ca în alți ani au fost mult mai mari”, spune Carmina Luca.
„În ciuda contextului economic instabil, constatăm cu surprindere că la nivel de consum categoria economy pierde cota de piaţă din punct de vedere cantitativ, în timp ce gamele de produse medium și premium câștigă tot mai mult teren. În prima jumătate a anului 2025, vedetă a fost categoria de feliate, cu o creștere considerabilă față de aceeași perioadă a anului trecut”, completează Florența Dobrin, Director General The Family Butchers. Pentru prima jumătate a anului 2025, filiala grupului german TFB a raportat vânzări în creștere, performerul portofoliului fiind gama de produse pentru copii Reinert Martinel, urmată de gama de salamuri crud-uscate. În aceste condiții, estimările companiei privind cifra de afaceri pentru anul în curs ajung în jurul valorii de 25 de milioane de euro.
Salamul și specialitățile, cea mai mare incidență în consumul casnic
Categoria mezelurilor a avut o creştere valorică de 4% în perioada MAT Iunie 2025 faţă de anul anterior, pusă pe seama majorării preţului mediu per kilogram cu acelaşi procent, volumul fiind în stagnare - potrivit YouGov Shopper. Şi penetrarea a rămas la acelaşi nivel, de circa 96%, aceasta fiind una dintre categoriile cu cea mai mare incidenţă în consum şi cu frecvenţă de cumpărare ridicată - în medie, o gospodărie a achiziţionat mezeluri de 30 de ori pe parcursul ultimului an (MAT Iunie 2025).
Toate segmentele, cu excepţia cârnaţilor şi a specialităţilor, au raportat volume în scădere sau în stagnare în perioada analizată. Parizerul a avut cel mai abrupt declin al numărului de cumpărători, revenind astfel la pragul de penetrare de 50%.
Salamul şi specialităţile au cea mai mare incidenţă în consum şi, mai mult, aceasta a fost în uşoară creştere în MAT Iunie '25 faţă de anul anterior, mai arată datele YouGov Shopper.
Specialităţile marcă privată s-au remarcat printr-o performanță foarte bună pe toţi driverii de creştere, fiind înregistrat un avans volumic de aproape 10% şi de 17% în valoare, pe acest segment.
Dintre produsele care au reuşit să-şi majoreze cu un procent semnificativ penetrarea în rândul gospodăriilor în MAT Iunie'25 (comparativ cu anul anterior), putem menţiona jambonul, muşchiul ţigănesc, pastrami sau cârnaţii de Pleșcoi.
Magazinele proprii, un atu pentru jucătorii activi în categorie
Pentru Malina, prima jumătate a acestui an a adus o creștere de 4% în volum față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție susținută de vânzările sortimentelor consacrate precum slăninuța aleasă, cârnații și specialitățile cu condimente naturale. În ceea ce privește activitatea din magazinele proprii, compania a raportat o performanță stabilă, cu o ușoară creștere a bonului mediu per client. „Rețelele proprii ne oferă un avantaj clar în prezentarea produsului și comunicarea brandului. Cele mai însemnate rezultate vin din locațiile urbane cu trafic pietonal ridicat, unde avem recomandări personalizate”, spune Mihai Bogoi.
Rețeaua de magazine proprii reprezintă un canal important de vânzare și pentru Kosarom, Moldovan Carmangerie și DIANA. Modelul integrat operat de DIANA asigură o pondere de aproximativ 50% din totalul vânzărilor de preparate din carne generate prin rețeaua proprie de magazine, în timp de caracterul promoțional reprezintă 10-12% din vânzări. „În prima jumătate a anului 2025, vânzările noastre s-au menținut la un nivel comparabil cu cel din perioada similară a anului trecut, ceea ce, în contextul economic actual, poate fi interpretat drept un semn de reziliență. Aceste rezultate sunt susținute, în principal, de forța brandului în regiune, de capacitatea noastră de reacție rapidă la schimbările din piață și de menținerea unei relații solide cu partenerii comerciali”, declară Diana Ilie Crăciunescu, Managing Partner DIANA. La nivel de portofoliu, cele mai bune evoluții le-au avut cârnații măcelărești, un produs nou, dar și sortimente consacrate ca șoriciul de porc pârlit, mortadella cu fistic, cârnații și cârnăciorii cu cașcaval, ceafa boierească și cotletul vânătoresc.
Pe fondul unui consum stabil în primele șase luni din 2025, vânzările din rețeaua de magazine Kosarom au crescut cu 8%. „Cu un portofoliu de peste 120 de produse organizate în 12 categorii, printre care salamuri, afumături, cârnați, șunci, crenvurști, specialități și produse pentru grătar, reușim să ne menținem relevanța în fața unui consumator mai exigent”, punctează Georgiana Peruc.
În cazul Moldovan Carmangerie, 75% din vânzări sunt generate de rețeaua de magazine proprii, divizie de business care a crescut cu 2,22% în primele șase luni ale anului 2025. „Magazinele tip bistro au susținut cel mai mult această creștere, cu o dinamică de +9,22%. Sunt vizibile și scăderi punctuale într-un număr redus de locații, precum Bonțida, Jucu de Sus sau Beclean, zone cu putere de cumpărare redusă”, explică Adela Florean, Director General Adjunct Moldovan Carmangerie.
Pe de altă parte, producătorul Vascar a pariat pe cartea eficientizării dacă vorbim despre rețeaua de magazine, fiind închise locațiile care nu mai performau pe categoriile strategice. Cu toate acestea, volumul vânzărilor din magazinele proprii s-a menținut constant pe segmentul de mezeluri. „Direcția noastră este clară: dezvoltarea de magazine specializate, axate pe mezeluri, carne proaspătă, semipreparate și conserve – categoriile cu cea mai mare relevanță pentru brandul nostru”, adaugă Vlad Ciuburciu, Director General Vascar. Per total business, reprezentantul Vascar vorbește despre o scădere a volumului resimțită cu precădere în comerțul tradițional, unde a înregistrat un declin de o cifră procentuală, compensat însă de o creștere în valoare. „Am reușit să atenuăm efectele scăderii din comerțul tradițional prin dezvoltarea altor canale de vânzare, însă contextul rămâne provocator: numărul clienților din TT este în scădere, competiția pe metru liniar de vitrină este foarte ridicată, iar creșterea costurilor operaționale a determinat o parte dintre comercianți să își închidă afacerile”, declară Vlad Ciuburciu. Magazinele proprii au rămas constante din punctul de vedere al vânzărilor și pentru Carnia, provocarea cu care producătorul se confruntă pe acest segment fiind identificarea unor vaduri comerciale ridicate atunci când investesc într-o nouă locație.
Dinamică surprinzătoare
Deși vorbim despre o categorie matură, cu un grad ridicat de penetrare și în care puține lucruri pot surprinde, jucătorii activi pe piața mezelurilor vorbesc despre o dinamică „surprinzătoare” la nivel de segmente. „Per ansamblu, segmentul de produse crud-uscate (premium) crește cu 4-7% în fiecare an, iar produsele ambalate rămân preferatele românilor, atât în supermarketuri, cât şi în magazinele proprii”, susține Adrian Ioniță, Director Operațiuni Aldis.
„Produsele vrac rămân relevante în retailul tradițional, însă pierd din cota de piață în fața ambalatelor în marile lanțuri de magazine. În ceea ce privește segmentele premium vs economy, vedem o consolidare a segmentului mediu-superior, unde consumatorii caută un raport calitate-preț corect, dar sunt atenți la ingrediente”, explică Dan Buda (Elit).
Și reprezentanții DIANA, producător cu un portofoliu divers de produse ambalate (aproximativ 70% în TFM, 20% în vid și 10% în ATM), remarcă diversificarea comportamentului de cumpărare în funcție de canale comerciale. „În IKA predomină vânzarea de produse ambalate (în special în vid și ATM), în timp ce în magazinele proprii și în comerțul tradițional, ponderea ridicată a vânzărilor prin vitrina asistată rămâne relevantă. Aceasta reflectă un atașament al consumatorilor față de formatul tradițional, dar și o preferință pentru flexibilitatea porționării la cerere și pentru interacțiunea directă în procesul de achiziție”, spune Diana Ilie Crăciunescu.
Această tendință este confirmată și de datele de retail audit NielsenIQ, care indică o creștere de 12,3% în valoare și un avans de 10,9% în volum în perioada iulie 2024 – iunie 2025 versus anul anterior, în condițiile majorării prețului mediu cu 1,3%. În ceea ce privește performanța mezelurilor vrac, segment care reprezintă 41,5% din volumele vândute, creșterea valorică a fost de 4,9%, în timp ce volumele s-au majorat cu 1,3%. Vânzările de produse la gramaje fixe înregistrează cea mai mare importanță prin prisma volumului (45,9%), în timp de produsele ambalate dețin 12,6%. Important de menționat este și cota de piață volumică a mărcilor private (35,9%), care o depășește pe cea a celor mai mari cinci producători de mezeluri. Prin comparație, Caroli, Cris-Tim, Elit, Fox și Meda cumulează o cotă volumică de 33,7%.
Factorii stresori
În fața unui climat tot mai instabil, presiunea care survine din fluctuațiile prețurilor la materia primă rămâne principala provocare pentru procesatori, la care se adaugă majorarea costurilor cu energia și combustibilii, eliminarea facilităţilor salariale și schimbarea obiceiurilor de consum.
„Indiferent de contextul economic, businessul nostru a rămas fidel strategiei de vânzare a produselor crud-uscate premium. Sunt produse care se diferenţiază printr-un conținut ridicat de materie primă de calitate achiziționată din statele UE fără incidență de pestă porcină africană, ceea ce implică o structură de cost semnificativă. Păstrarea calității produselor implică asumarea riscului reducerii marjelor de profit, pe fondul creșterii continue a costurilor de producție. Carnea (porc, vită, oaie) reprezintă un element definitoriu, iar în 2025 am înregistrat, pe anumite grupe, creşteri de preț de 40% faţă de anul anterior”, susține Angelica Șmil-Bobouțanu (Salbac).
La capitolul provocări, pe lângă creșterea costurilor operaționale, Mihai Bogoi, Director de Marketing Malina, pune pe listă retenția personalului specializat în condițiile unei piețe de muncă instabile, educarea consumatorului privind diferențele dintre produsul artizanal și cel industrial – pentru a susține prețul corect al calității –, și accesul în retailul modern la nivel național, unde concurența pe preț este dură, iar diferențierea prin calitate nu este întotdeauna suficientă.
În același registru, reprezentanții Kosarom confirmă dificultatea de a găsi personal calificat și mai nominalizează menținerea ritmului de adaptare la reglementările europene în materie de siguranță alimentară, etichetare sau trasabilitate. În plus, factorul politic și măsurile guvernamentale reprezintă surse constante de stres pentru consumatori, influențând apetitul de cumpărare. „Lipsa predictibilității în privința taxelor, impozitelor și costurilor cu utilitățile generează reticență atât în rândul populației, cât și al mediului de afaceri”, subliniază Vlad Ciuburciu.
„Nu în ultimul rând, pentru companiile care activează într-un model integrat (producție, distribuție, retail), provocarea este să rămână agile, să optimizeze fiecare verigă din lanț și să continue investițiile în digitalizare, eficiență operațională și sustenabilitate, chiar și într-un context economic impredictibil”, susține Diana Ilie Crăciunescu. Cu provocări vin și investițiile în sustenabilitate și inovație. „Consumatorii își doresc produse neobișnuite, dar după ce experimentează revin la gusturile familiare. Totuși, investițiile în inovație rămân importante, însă devin o provocare suplimentară, deoarece lansarea de produse atractive, cu termen de valabilitate extins, și care să bifeze atribute ca natural, sănătos și gustos, presupune eforturi financiare de ordinul milioanelor de euro”, susține reprezentanta TFB. Recent, compania a lansat Reinert crenvurşti de pui cu linte şi sfeclă roşie, un produs despre care Florența Dobrin susține că are potențialul de a redefini standardele categoriei. În plus, aceasta anunță strategia de a transforma filiala din România a grupului TFB într-un hub pentru Europa Centrală şi de Est.
Focus pe consolidare
Într-un context economic marcat de instabilitate, strategiile producătorilor pentru a opri acest efect de domino diferă de la un jucător la altul. Salbac își trasează strategia cu prudență, una dintre priorități fiind menținerea Salamului de Sibiu în poziția de lider pe categoria de produse crud-uscate. „Luăm în calcul mai multe direcţii de investiţii, însă ne păstrăm o abordare prudentă. Priorităţile noastre sunt modernizarea echipamentelor, creşterea eficienţei operaţionale şi adoptarea unor soluţii care susţin sustenabilitatea pe termen mediu şi lung. Aceste iniţiative vor fi implementate doar dacă nu creează presiuni suplimentare asupra businessului”, precizează Angelica Șmil.
Una dintre marile oportunități ale momentului poate fi modul în care companiile aleg să inoveze pentru a răspunde cererii consumatorilor. În linie cu această nevoie, Caroli Foods Group și-a extins portofoliul cu două salamuri fiert-afumate de calitate superioară: Cozia, cu 98% carne, și Muscel, dar a lansat recent gama Selecții, sub brandul Sissi, care include trei produse premium: Șuncă de pui, Șuncă de pui cu ardei, Șuncă de pui cu ierburi aromatice, cu 90% carne de pui și un conținut redus de grăsime. „La finalul unei perioade îndelungate și complexe de testare, ne bucurăm să spunem că salamul Cozia este primul produs din portofoliul Caroli Foods Group în care am implicat consumatorii în toate etapele de dezvoltare ale produsului: rețetă, nume, formă, design, informații prezente pe etichetă”, spune Ana Maria Costea.
Planurile de investiții ale Elit se concentrează pe consolidarea poziției brandului și pe eficientizarea operațiunilor. „Ne menținem direcția strategică orientată pe calitate, inovație și extindere a portofoliului în segmente cu valoare adăugată mai mare. Pentru 2025, estimăm o creștere a cifrei de afaceri de 8-10% față de 2024, în linie cu obiectivele de business. Avem motive să credem că 2025 va fi un an pozitiv pentru industrie, cu condiția ca producătorii să rămână conectați la nevoile consumatorilor”, explică Dan Buda, Director Național de Vânzări Elit, companie care produce anual aproximativ 50.000 de tone de mezeluri.
În cazul Carnia, strategia de investiții vizează creșterea productivității prin optimizarea proceselor, având drept obiectiv bine definit consolidarea businessului estimat să crească cu 10% în 2025, comparativ cu anul trecut. Compania și-a extins capacitatea logistică cu un nou spațiu de depozitare și derulează un proiect privind construirea unui nou depozit de materii prime congelate. Investițiile în optimizarea costurilor reprezintă o prioritate și pentru Vascar: „În 2025, am investit deja aproape un milion de euro în dezvoltarea unor noi secții de fabricație, dedicate unei categorii diferite de produse, cu scopul de a diversifica portofoliul și de a răspunde noilor tendințe de consum. Obiectivul nostru este menținerea volumelor și a profitabilității”, spune Vlad Ciuburciu.
Pentru 2025, Aldis își propune diversificarea sortimentației și creșterea prezenței în toate supermarketurile din țară. În plus, compania derulează un amplu proiect de modernizare a fabricii pentru redimensionarea și retehnologizarea spațiilor de producție în vederea creșterii gradului de productivitate. „Prin aceste noi investiţii, prin creşterea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii şi siguranţei alimentare, prin atragerea de noi clienţi şi lansarea de produse noi, estimăm o creştere a cifrei de afaceri pe anul în curs de 8-10%”, susține Adrian Ioniță.
La rândul său, Diana Ilie Crăciunescu declară că vor continua să investească în automatizarea proceselor, în optimizarea fluxurilor interne și în soluții de digitalizare, care permit creșterea eficienței și agilității într-un context tot mai impredictibil. „Strategia noastră rămâne axată pe consolidarea poziției în piață, adaptarea portofoliului la cerințele actuale ale consumatorilor și continuarea investițiilor în eficiență operațională și sustenabilitate”, spune reprezentanta DIANA.
Pe aceleași elemente se bazează și strategia Kosarom. „Ne concentrăm pe investiții ce au în vizor dezvoltarea și modernizarea liniilor de procesare ce vizează creșterea productivității, precum și eficientizarea resurselor. De asemenea, ne-am propus să mărim capacitatea de depozitare prin extinderea depozitelor de frig. Totodată, vizăm extinderea rețelei de magazine proprii, care în prezent numără 34 de magazine Kosarom, dintre care patru de tip Fine Store. În paralel, ne concentrăm pe modernizarea rețelei existente și extinderea sau reînnoirea parțială a flotei auto”, spune Georgiana Peruc.
Pentru Moldovan Carmangerie, planul investițional pentru semestrul al doilea al anului 2025 include extinderea rețelelor Bistro și a magazinelor performante în regiunea Clujului și la nivel național. De asemenea, producătorul își crește prezența în retailul modern. „Considerăm că este important ca expansiunea Moldovan să continue, în ciuda contextului economic neprietenos. În plus, ne concentrăm pe dezvoltarea zonei online, lansarea de produse cu valoare adăugată ridicată, investiții în automatizare și eficientizare operațională”, declară Adela Florean. Estimările companiei pentru finalul anului arată o creștere anuală moderată, în jurul a 5%.
Strategia Malina rămâne orientată către diversificarea portofoliului, creșterea prezenței în magazinele specializate și HoReCa, și extinderea distribuției regionale, cu accent pe parteneriate locale. „Avem structurate investiții în echipamente care ne permit să păstrăm autenticitatea rețetelor, dar să creștem eficiența și dezvoltarea gamei de produse feliate, gata de lansare la sfârșitul lui Q3”, susține Mihai Bogoi. În ceea ce privește cifra de afaceri pentru anul în curs, compania prognozează un ritm de creștere similar cu cel din primul semestru, cu un plus de 10% față de 2024, bazat pe sezonalitate și strategia de preț.
Pilonii care vor modela industria
Anul 2025 are potențialul de a fi un an bun pentru industria preparatelor din carne, iar un avantaj în plus îl vor avea brandurile care investesc în inovație, transparență și calitate constantă, susține Georgiana Peruc. „Dezvoltarea industriei va fi influențată de puterea de cumpărare a populației, de adaptarea la noile cerințe europene privind sustenabilitatea și sănătatea alimentară, dar și de tehnologizarea producției. Digitalizarea proceselor și eficiența logistică vor deveni elemente-cheie. În plus, comunicarea clară și sinceră cu consumatorul precum și construirea unui brand de încredere vor conta tot mai mult într-o piață competitivă”, consideră reprezentanta Kosarom.
Abilitatea de a inova în permanență pentru a răspunde nevoilor noilor generații de consumatori este menționată ca un factor esențial de creștere a pieței și de Dan Buda, Director Național de Vânzări Elit, care mai adaugă pe listă sustenabilitatea și transparența. „Un aspect tot mai important este digitalizarea comunicării cu consumatorii – ne concentrăm pe creșterea prezenței online și pe promovarea valorilor brandului într-un mod autentic și transparent. În plus, educarea publicului cu privire la diferențele dintre tipurile de produse rămâne o misiune importantă pentru Elit”, spune Dan Buda.
Un rol important în ecuația de creștere pentru jucătorii activi în categoriei, dar și în dezvoltarea pieței îl va avea și disponibilitatea companiilor de a investi în retehnologizare. „Dezvoltarea industriei va fi influențată de gradul de automatizare și eficiență operațională, de capacitatea de a răspunde rapid schimbărilor din piață și de investițiile în sustenabilitate la nivel de procese și resurse”, adaugă Diana Ilie Crăciunescu.
„Considerăm că anul 2025 va fi un an de «stabilizare», mai ales că vine pe fondul unor ani cu inflaţie crescută şi presiuni pe costuri/preţ. Eficiența operațională, diferenţierea de brand şi orientarea către acele segmente care încă au tracțiune de vânzare vor reprezenta piloni importanți în dezvoltarea şi modelarea acestei industrii pe termen mediu şi lung”, susține Angelica Șmil-Bobouțanu. La final de an, compania se așteaptă să obțină rezultate financiare similare cu cele de anul trecut, care au ajuns la peste 160 de milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.
„Vorbim despre aspecte independente de abilitățile antreprenorilor, precum reglementările legislative și fiscale, țintele ambițioase de tranziție verde și digitală, schimbarea comportamentului de consum, dezvoltarea comerțului online, a segmentului de produse alternative sau a categoriei de mărci proprii. Antreprenorii care au în vedere toţi aceşti factori, dar fără să se limiteze la aceştia, vor avea afaceri de succes în viitor”, conchide Florența Dobrin, Directorul General al The Family Butchers.

