Inovația și calitatea, mixul care generează dezvoltare pe termen lung în categoria produselor din pește
Deși promoțiile au încă un cuvânt de spus în categoria de pește și produse din pește, consumatorii nu se mai lasă atât de mult ghidați de preț, atribute precum originea produselor, trasabilitatea și lista de ingrediente având un rol important în decizia de cumpărare. Drept urmare, producătorii și distribuitorii își adaptează constant strategia și investesc în inovare și tehnologii de procesare pentru a răspunde unei piețe în transformare.
În ultimii ani, categoria produselor din pește a evoluat semnificativ la raft, „de la o categorie percepută în principal funcțională, către una mult mai rafinată, în care atribute precum inovația, calitatea, originea controlată a materiei prime, ambalajele sustenabile sau formatul ready-to-eat/cook devin factori diferențiatori”, susține Veronica Oancea, Marketing Manager Serpico Trading, distribuitorul brandurilor Siblou și DeFish.
Astfel, dacă ne raportăm la datele din piață, peștele proaspăt are o penetrare de 43% în consumul gospodăriilor din România, în 2024 fiind în ușor declin, cu 1 pp, față de nivelul înregistrat în 2023 și în anul anterior, conform datelor YouGov Shopper Panel. Și produsele din pește (conserve, salate, icre, specialități) au înregistrat un declin în volum, însă acesta a fost mai temperat prin comparație cu evoluția segmentului de pește proaspăt: -2% în 2024 vs 2023. Valoric însă, categoria produselor din pește a raportat o creștere de 6,6% în perioada menționată. Aproape jumătate din categorie este reprezentată de conservele din pește, segment cu o dinamică modestă anul trecut: creștere de 2,8% în valoare și declin de 7,4% în volum, comparativ cu 2023, mai arată datele YouGov Shopper Panel. Factorul principal de declin a fost diminuarea volumului per achiziție, însă și frecvența de cumpărare a acestor produse a fost în scădere. Penetrarea conservelor din pește în consumul gospodăriilor a rămas anul trecut la 67% și este cu circa 1 pp sub nivelul din 2023.
Al doilea mare segment este cel al icrelor din pește, produse cu o penetrare de 58% în rândul gospodăriilor din România. Aici vorbim de o stagnare în 2024, și doar la nivelul prețului mediu per kilogram s-a înregistrat o creștere față de anul anterior, ceea ce a dus la un avans al categoriei de 5,5% din punct de vedere valoric, conform datelor YouGov Shopper Panel. Peștele afumat și preparatele din paste cu pește sunt segmentele care au reușit să atragă cumpărători noi anul trecut. Acestea au înregistrat creșteri semnificative atât valoric, cât și în volum în 2024 față de anul anterior. În cazul pastelor cu pește, valoarea segmentului s-a dublat în perioada menționată, după cum arată datele YouGov Shopper Panel.
Scurt bilanț la finalul primul trimestru
Începutul de an a venit cu o doză de optimism în rândul producătorilor și distribuitorilor de pește și produse din pește, chiar dacă provocările precum inflația și modificarea comportamentelor de consum rămân de actualitate. Însă jucătorii din categorie au mizat pe flexibilitate și putere de adaptare astfel încât să își poată securiza trendul pozitiv. Spre exemplu, în cazul brandului RIO Mare, aflat în portofoliul Bolton, vânzările au înregistrat un trend pozitiv atât în volum, cât și în valoare în 2024 față de 2023. Iar în primele trei luni ale acestui an, brandul și-a continuat trendul pozitiv, înregistrând o creștere double-digit atât în volum, cât și în valoare raportat la perioada similară a anului trecut. „RIO Mare a înregistrat cea mai mare creștere pe segmentul salatelor cu ton, acestea fiind susținute pe tot parcursul anului 2024 prin campanii de comunicare de marketing integrate, media și acțiuni în magazine. De asemenea, inovațiile precum produsele din gama Filod’olio cu certificare MSC au avut o performanță peste așteptările inițiale”, explică reprezentanții Bolton.
Pentru a susține vânzările la început de an, Podravka s-a bazat pe campanii promoționale și pe extinderea prezenței în rețelele de retail. Strategia a adus companiei o creștere de 12% în primele trei luni din acest an. Brandul EVA rămâne un pilon important în strategia companiei, astfel că cele mai bune evoluții au fost înregistrate de conservele de sardine și fileurile de macrou în ulei vegetal.
„Tot mai mulți consumatori aleg produse pe bază de pește datorită beneficiilor recunoscute pentru sănătate – conținutul de Omega-3, proteine de calitate și aportul caloric redus. Iar consumatorii din mediul urban sunt tot mai atrași de produse ready-to-eat”, susține Cristina Ghiurluc, Managing Director Podravka.
În ceea ce privește strategia Serpico Trading, distribuitorul Siblou și DeFish își propune să răspundă atât cerințelor consumatorilor moderni, cât și să valorifice oportunitățile din canalele tradiționale, pentru a asigura o acoperire națională echilibrată și o creștere durabilă a brandului. „În ansamblu, din punct de vedere cantitativ, vânzările Serpico în primul trimestru al anului 2025 se mențin la un nivel similar cu cel înregistrat în perioada similară a anului precedent. Cu toate acestea, la nivel valoric, se remarcă o ușoară scădere de aproximativ 5%.
Această diminuare este atribuită, în principal, modificării mixului de vânzare și presiunii crescânde de a susține volumele prin campanii promoționale, necesare în contextul unui climat de consum prudent și al unei competiții tot mai agresive în piață. Trendul este consistent la nivelul ambelor categorii de produse pe bază de pește – atât cele ambientale, cât și cele congelate”, detaliază Veronica Oancea. La nivelul întregului an, datele companiei arată o scădere de 3% atât la nivelul volumelor, cât și la nivel valoric versus 2023 în comerțul modern. Scăderea este concentrată în special în canalele de tip hipermarket și supermarket, unde comportamentul de consum indică o raționalizare a coșului de cumpărături și o atenție mai mare acordată prețului per unitate. „La polul opus, canalul cash&carry a înregistrat o evoluție pozitivă, sugerând o activitate comercială mai intensă din partea clienților revânzători sau HoReCa, iar canalul online a continuat să crească, confirmând tendințele de digitalizare și migrare a consumului către platforme de e-commerce. În același timp, competiția venită din partea mărcilor proprii ale retailerilor a influențat comportamentul de consum, de multe ori acestea fiind o variantă de achiziție preferată de consumatori datorită prețului mai atrăgător”, adăugă reprezentanta Serpico Trading.
Și în cazul Darinne, categoria produselor din pește a înregistrat o evoluție pozitivă pe parcursul anului trecut, iar începutul anului 2025 confirmă această direcție favorabilă, menținând ritmul de creștere în primele trei luni. „Ponderea cea mai mare în vânzările produselor din pește o dețin conservele, pateurile reprezentând doar un segment mic deocamdată. De altfel, și creșterea din categorie se datorează conservelor, pateurile menținând cifra de afaceri la începutul anului 2025 comparativ cu 2024. În plus, în gama noastră, pateurile de somon Baltic Club au intrat abia la începutul anului trecut și, prin diversificarea rețetelor și a ambalajului, intenționăm în viitor să creștem și această subcategorie, care a dovedit că are potențial. În topul celor mai vândute și, în același timp, a celor mai competitive produse se află tonul bucăți și tonul mărunțit Marina Blue, urmat de șprotul afumat Baltic Club”, explică Felicia Coman, Marketing Manager al companiei.
În cazul Safeway International, deținătorul brandului Home Garden, primul trimestru din acest an s-a încheiat cu un volum similar celui din 2024, spune Ghassan Shakhshir, directorul general al companiei. „2024 a fost un an cu o oarecare stabilitate și în privința prețurilor, în raport cu 2023, când inflația și creșterile de preț au fost semnificativ mai mari. Iar dacă ar fi să privim situația comparativ, pe sortimente, produsele din zonele asiatice (tonul și sardinele) au volume și importanță semnificative în întreg portofoliul atât ca volum, cât și din punct de vedere valoric”, a adăugat Ghassan Shakhshir.
Începutul anului 2025 a fost unul de revenire și pentru Doripesco, după ce, în 2023, compania a fost afectată de un incendiu major în secția de procesare, ceea ce a avut un impact important asupra capacității de producție și volumului vânzărilor, efectele negative fiind resimțite și pe parcursul anului trecut. Astfel, în primele trei luni ale anului 2024, vânzările companiei au scăzut cu 22% față de aceeași perioadă a anului precedent, pe fondul dificultăților operaționale și logistice. La nivelul întregului an, portofoliul Doripesco a înregistrat totuși o dinamică pozitivă în retail, salata de icre de crap Delta din Carpați și crema de păstrăv cu unt fiind doar două dintre sortimentele care s-au remarcat prin performanțe notabile în vânzări.
„Anul 2025 aduce și primele semnale clare de redresare, cu o creștere de peste 13% în primul trimestru, susținută de refacerea capacităților de producție și de recâștigarea încrederii clienților. Această evoluție confirmă reziliența Doripesco și eficiența măsurilor de stabilizare operațională post-criză”, a declarat Ruxandra Coc, Directorul Executiv Doripesco.
Tendințe de consum
Când vine vorba despre factorii care influențează deciziile de achiziție, deși prețul are în continuare un cuvânt de spus, iar promoțiile reușesc să încline balanța în favoarea unui brand sau altuia, în ultimul an producătorii au observat o orientare crescută către produse sănătoase, naturale și, totodată, locale. Astfel, consumatorii au devenit tot mai atenți la origine, la trasabilitate și la simplitatea listei de ingrediente.
„De asemenea, se remarcă o preferință pentru produse care pot fi consumate rapid: salate, rulade, pește afumat, dar și specialitățile pescărești care se pot consuma direct. Crește și interesul pentru produsele cu ambalaje sustenabile sau formate practice, adaptate stilului de viață urban. Nu în ultimul rând, oamenii se uită la origine. Iar unul dintre principalele noastre atuuri este reprezentat de atestatele pe care le deținem”, explică Ruxandra Coc. De altfel, Doripesco a fost prima companie producătoare de pește și produse procesate din pește care a obținut Atestat de Produs Tradițional pentru șapte dintre produsele sale, iar Novacul Afumat din Țara Bârsei a reprezentat primul produs din sectorul piscicol care a obținut certificarea IGP (Indicație Geografică Protejată). În anul 2021, produsul „salată tradițională cu icre de crap” a dobândit protecție pe sistemul de calitate Specialitate Tradițională Garantată (STG), iar în 2024, Păstrăvul Afumat Doripesco a primit certificarea de Produs Montan.
„Prețul este un criteriu important, însă consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse de calitate superioară sau cu beneficii clare. Consumatorii acordă atenție sursei de pește, aportul nutrițional reprezentând un alt criteriu după care din ce în ce mai mulți consumatori își aleg produsele”, adaugă Ghassan Shakhshir (Safeway International).
Și reprezentanții Darinne au remarcat o creștere a interesului privind calitatea produsului, lucru care, la nivelul companiei, s-a tradus printr-o creștere importantă în topul produselor vândute pentru fileurile de pește Baltic Club. „În ceea ce privește criteriile de selecție a produselor, în continuare un loc foarte important îl ocupă promovarea, prin reclamă cu focus fie pe imagine/brand, fie pe preț, dar și calitatea produselor și tipul de pește. Versatilitatea produsului și posibilitățile de utilizare în bucătărie contează în alegerile consumatorilor. De asemenea, există un interes în continuă creștere pentru diete sănătoase și introducerea peștelui în alimentație, iar conservele de pește reprezintă o variantă rapidă și facilă”, explică Felicia Coman, Marketing Manager Darinne.
La nivel de subcategorii, conservele de ton înregistrează un trend ușor pozitiv, consolidându-și poziția în preferințele consumatorilor, arată datele Serpico. De altfel, în cadrul portofoliului distribuitorului, această categorie a crescut cu 6% în volum, confirmând stabilitatea cererii pentru produse percepute ca fiind sănătoase, versatile și cu un raport calitate-preț bun. „Pe de altă parte, conservele de șprot prezintă o scădere de aproximativ 10% în volum, trend care se înscrie în linia unei cereri tot mai selective și polarizate în zona produselor consacrate. Punctual, un alt motiv al scăderii în volum a produselor de șprot din portofoliul Serpico este și acela că procesul de afumare cu lemn natural specific produselor comercializate a devenit foarte costisitor și a condus la o creștere a prețurilor care au devenit egale cu cele ale produselor din ton”, explică Veronica Oancea. La polul opus, în ceea ce privește categoria de specialități, pateurile din ton și somon se detașează printr-o performanță solidă: 15% creștere în volum și 10% creștere în valoare la nivelul portofoliului Serpico.
„Acest avans este susținut în mare parte de strategia promoțională aplicată, care a accentuat avantajul de preț în raport cu competitorii direcți, generând o atracție crescută în rândul consumatorilor aflați în căutarea unor opțiuni convenabile, dar rafinate. Interesant este și interesul consumatorilor pentru speciile de pește sălbatic în detrimentul celor de acvacultură, Serpico având în portofoliu somonul Sockeye, care înregistrează creșteri în volume, deși se poziționează în segmentul premium ca nivel de preț”, punctează marketing managerul companiei.
Din perspectiva Garom Food, parte a grupului ceh Gaston și companie care are în portofoliu brandurile Giana și Franz Josef, este evidentă orientarea consumatorului spre produsele ieftine și, din acest motiv, mărcile private au crescut foarte mult și în 2024 chiar dacă există și consumatori care preferă calitatea în detrimentul prețului.
„Totuși, nu putem nega că segmentul produselor ieftine tot câștigă teren în ultimii ani și ține foarte mult de bugetul alocat pentru coșul zilnic de cumpărături. Motorul categoriei îl reprezintă conservele de bază, adică ton, sardine, macrou, hering. Ce este îmbucurător este că am înregistrat o creștere peste ceea ce am prognozat pentru categoria salatelor. Și trendul se extinde deja și în 2025”, declară Gabriel Terinte, General Manager Garom Food. În primele trei luni ale acestui an, vânzările companiei în categoria de conserve de pește au fost la același nivel cu perioada similară a anului trecut.
„Dacă analizăm 2024 prin comparație cu 2023, putem spune că este o ușoară creștere în cifra de afaceri a categoriei. Trendul de creștere a importanței comerțului modern în cifra de afaceri a continuat în 2024 pe fondul expansiunii naționale a marilor retaileri. Pe de altă parte, putem spune că traditional trade s-a reinventat în ultimii doi ani și pun accent foarte mult pe promoții, parteneriate cu furnizorii și campanii integrate”, a adăugat Gabriel Terinte.
Inovație în categorie
Pentru a răspunde cerințelor în transformare ale consumatorilor, companiile de profil investesc în inovații și în actualizarea gamelor existente de produs. „În ultimul an, am extins portofoliul Doripesco cu produse ready-to-eat și am adus inovații în segmentul salatelor și al specialităților afumate. De asemenea, am optimizat gramajele și ambalajele, adaptându-ne la noile preferințe ale consumatorilor. Pentru 2025, pregătim lansarea produsului «Sardeluțe», aflat în prezent în faza de testare. În plus, ne propunem extinderea portofoliului destinat sectorului HoReCa”, a explicat Ruxandra Coc.
În ceea ce privește portofoliul Serpico, principalele noutăți din 2024 au vizat lansarea ready meals-urilor DeFish, o inițiativă care răspunde nevoii consumatorilor pentru produse convenabile într-un context în care timpul devine o resursă tot mai valoroasă. „În paralel, ne-am concentrat pe consolidarea portofoliului existent, prin optimizarea sortimentației și alinierea ofertei la cerințele pieței moderne de retail, precum și menținerea unui nivel de stoc suficient, având în vedere provocările unui flux de aprovizionare cu un anumit grad de incertitudine. Pentru anul în curs, explorăm direcții de dezvoltare care să fie în linie cu principalele tendințe de consum: nevoia de noutate, dorința de a adopta un stil de viață sănătos, interesul pentru produse sustenabile, dar și sensibilitatea crescută față de preț. În acest sens, lucrăm activ la extinderea portofoliului cu produse care să răspundă acestor așteptări – prin ingrediente curate, ambalaje funcționale, prietenoase cu mediul și poziționări de preț accesibile, fără a face compromisuri la nivel de calitate”, a adăugat Veronica Oancea.
Inovația pare totuși că încă nu reușește să anuleze impactul sezonalității. Deși consumatorii români aleg să introducă tot mai des peștele și produsele din pește în alimentație, perioadele de post religios continuă să reprezinte vârfuri în materie de vânzări. „Observăm un interes crescut și în perioada sărbătorilor, atunci când consumatorii caută produse deosebite pentru mesele festive. Perioada verii este marcată de scăderea vânzărilor, întrucât temperaturile crescute îi determină pe consumatori să aleagă legume și fructe, iar perisabilitatea ridicată impactează scăderea volumului de produse comercializate”, adaugă directorul executiv Doripesco.
„În perioadele cu dezlegare la pește vânzările produselor EVA cresc semnificativ, cu vârfuri de cerere chiar și de +30-40% față de o săptămână obișnuită. În plus, am observat o ușoară creștere și în sezonul estival, când consumatorii caută mese ușoare și rapide”, adaugă Cristina Ghiurluc. Iar pentru că diversificarea gamei este mereu în focusul producătorului, compania a adăugat în gama EVA sardinele în ulei de măsline și sardinele în sos picant.
Diversificarea portofoliului nu se limitează totuși doar la gusturi și rețete noi, ci și la punerea pe piață a unor produse mai prietenoase cu mediul. Preferințele consumatorilor români în materie de produse din pește au evoluat semnificativ în ultimii ani, iar astăzi alegerea produselor este mult mai conștientă și atentă la detalii.
„Există din ce în ce mai mulți consumatori care sunt dispuși să cumpere produse sustenabile de la mărci care acționează responsabil, chiar dacă asta înseamnă să cheltuiască mai mult. Iar RIO Mare are o loialitate ridicată în categorie, avem consumatori fideli care au continuat să achiziționeze produsele noastre, experiența anterioară cu brandul și încrederea generată de acesta fiind criterii importante de alegere în categorie. În ultimii ani, consumatorii de conserve pe bază de ton au redus frecvența de achiziție, au fost mai atenți la prețuri și la ofertele promoționale”, adaugă reprezentanții Bolton.
„Există o creștere a cererii pentru produse din pește provenite din surse sustenabile și cu trasabilitate clară. Consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de impactul alegerilor lor asupra mediului și caută produse care respectă standarde etice și ecologice. Această tendință stimulează companiile să investească în practici sustenabile și în transparența lanțului de aprovizionare”, susține reprezentanta Serpico.
„Consumatorul a devenit mai conștient de importanța sustenabilității, fără a face însă un compromis atunci când vine vorba de calitatea produselor consumate. Totodată, acesta a înțeles în ultimii ani că o conservă de pește nu este în niciun caz sinonimă cu o masă sau o gustare mai puțin calitativă. Dimpotrivă, trendurile internaționale și dezvoltarea categoriei au deschis apetitul românilor pentru acest tip de specialități, acestea devenind parte din lista de cumpărături uzuale. Sensibilitatea față de preț și, astfel, atenția oferită promoțiilor au flexibilizat consumatorul atunci când vine vorba despre loialitatea față de brand, dar nu i-au slăbit interesul față de calitatea produsului”, susține Victor Scutelnicu, Brand Manager Parmafood, parte a grupului Aquila și compania care are în portofoliul brandul Calvo.
La nivelul companiei, categoria produselor din pește, în special cea a tonului, a crescut cu 10% în primul trimestru al anului 2025. „Dacă raportăm vânzările anului trecut la istoricul din 2023, putem identifica același trend pozitiv, compania noastră înregistrând o creștere de 10% în această categorie, dacă ne raportăm la numărul de unități vândute față de o categorie în stagnare. Cel mai bine vândut articol este tonul în ulei de măsline, urmat de cel în sos natural și floarea-soarelui. Ținând cont de interesul crescut al românilor față de conservele premium de pește, vânzările multipack-urilor au crescut și ele. Aici vedem interesul crescut față de inovația noului ambalaj Calvo Easy Flip 3x65g, cu aceeași cantitate de ton, dar mai puțin ulei”, adaugă acesta.
Calvo a investit într-o nouă linie de producție pentru a aduce în fața consumatorului inovația Easy Flip, o conservă gândită prin perspectiva sustenabilității, atât datorită greutății acesteia, cât și cantității reduse de ulei, păstrând calitatea tonului. În acest moment, 87% dintre vânzările înregistrate în segmentul de ton provin din modern trade, iar restul este împărțit între traditional trade și celelalte canale. „Cu siguranță, consumatorii caută diversitate și sunt interesați să descopere produse noi, inovatoare, ce respectă în același timp mediul înconjurător. Cred că, oricât de mult ne închipuim că industria și comunicarea idealizează aceste valori, consumatorii încep să perceapă în mod real importanța lor și să le susțină”, consideră brand managerul Parmafood.
„Decizia de cumpărare nu mai este dictată doar de preț, ci de un mix de factori care reflectă un stil de viață mai informat și mai echilibrat: calitatea produsului, proveniența peștelui, prețul, brandul, varietatea, precum și informațiile nutriționale. Produsele certificate (MSC, ASC) sunt tot mai căutate. Există o preferință tot mai clară pentru produse cât mai naturale – sardine, fileuri de pește, produse fără aditivi sau cu un conținut redus de ulei. Consumatorii devin mai conștienți de impactul alegerilor lor asupra mediului. Ambalajele reciclabile, proveniența clară a materiei prime și comunicarea responsabilă au devenit factori de decizie importanți. Ne propunem ca, în perioada următoare, să accentuăm aceste aspecte în strategia noastră de brand”, adaugă Cristina Ghiurluc (Podravka).
Așteptări pentru 2025
Chiar dacă în România consumul de pește este în continuare mic raportat la media europeană, cu o medie de 9 kilograme pe cap de locuitor versus 25 de kilograme, categoria se poate bucura de un potențial semnificativ de dezvoltare. Creșterile viitoare vor veni, în mare parte, dintr-o combinație de factori cum ar fi schimbările în comportamentul consumatorilor, inovație de produs și extinderea canalelor de vânzare.
„Categoria de conserve de pește din România va avea o evoluție pozitivă anul acesta, susținută de schimbările în comportamentul consumatorilor și de adaptarea canalelor de distribuție. Pentru a menține această tendință, este esențial ca producătorii și retailerii să continue să inoveze și să răspundă nevoilor în schimbare ale consumatorilor. Estimăm o creștere moderată, de aproximativ 5-7%, susținută de tendința de alimentație sănătoasă, extinderea sortimentelor și promovarea activă în retail. Totuși, inflația și prețurile materiilor prime pot tempera ritmul estimat de creștere”, consideră Cristina Ghiurluc, Managing Director Podravka.
De altfel, aproape toți producătorii și distribuitorii vorbesc despre 2025 în termeni de creștere, avansul fiind însă unul moderat. „Tot mai mulți români își propun să consume pește mai des, ceea ce deschide oportunități pentru dezvoltarea portofoliilor și a prezenței în retail. Totodată, contextul economic și comportamentele prudente de consum ar putea tempera unele creșteri, însă vedem semnale pozitive pe termen mediu. Din punctul nostru de vedere, creșterea va veni din diversificarea canalelor de vânzare, inclusiv online și HoReCa, adaptarea produselor la nevoile actuale (ambalaje mici, produse ready to eat, ingrediente curate), investiții în comunicare și educație a consumatorului, legate de beneficiile peștelui în alimentația zilnică”, consideră Ruxandra Coc, directorul executiv al Doripesco.
„Ne așteptam ca acest an să fie dificil pentru toate categoriile de produse alimentare, cât și din categoria FMCG. În ceea ce ne privește Home Garden, ținta noastră este să avem o performanță mai bună prin comparație cu anul anterior. Inovația, distribuția constantă pe toate canalele, investițiile constante în imagine și promovare aduc întotdeauna plusul de volum si valoare”, susține Ghassan Shakhshir, Directorul General Safeway International, deținătorul brandului Home Garden.
Pentru Garom Food, inovațiile și lansările de produse sunt o parte integrantă a strategiei generale de dezvoltare și pilonii pe care se bazează estimările de creștere. „Am avut lansări și în 2024 pe segmentul specialităților de pește: conserve de somon, fileuri de sardine, salate de pește. Vom continua și în 2025 același trend și vom lansa noi specialități în categoria de pește. Va fi un an foarte greu pentru toți jucătorii din piață și estimez o stagnare a pieței în 2025 pe fondul schimbărilor evidente la nivel mondial. Consumatorul final a devenit mai rezervat, mai reticent și orientat spre produse mai ieftine”, consideră Gabriel Terinte. Astfel, Garom Food și-a bugetat o creștere moderată în 2025 și speră la performanțe bune la produsele de bază din gama Giana, precum și la gama premium Kaiser Franz Josef pe fondul campaniilor de marketing integrate și a lansărilor de noi produse.
„În 2024 ne-am concentrat pe optimizarea portofoliului, am relansat gama Insalatissime 160g, toate produsele având certificare MSC. Anul acesta relansăm gama de ton RIO Mare aromatizate care include ton cu chili, ton cu lămâie și piper și ton în ulei de măsline extravirgin. Toate sunt certificate MSC, au cantitate redusă de sare iar scurgerea uleiului din conservă nu mai este necesară. Anticipăm că salatele de ton vor avea o dinamică pozitivă fiind produse gata preparate, perfecte pentru consumul la birou și on-the-go, avânt în vedere că oamenii sunt din ce în ce mai ocupați și trendul de work from home este mult în descreștere”, adaugă reprezentanții Bolton.
Fiecare jucător din categorie și-a crescut treptat sortimentul, încercând să răspundă solicitărilor pieței, iar la acestea s-au adăugat game foarte extinse de mărci proprii ale lanțurilor magazinelor. „Noi intenționam să adăugam și o subcategorie de salate de pește, în completarea sortimentului pe care îl comercializam sub brandul Baltic Club. Creșterile vânzărilor în viitor vor proveni din promovarea atât la nivel de brand, cât și punctual din promoțiile de preț per produs in store, dar și din diversificarea gamei de produse oferite, adaptată permanent la cerințele pieței”, spune Felicia Coman, Marketing Manager Darinne.
„Creșterile viitoare vor veni în principal din trei direcții cheie: inovație, extinderea distribuției și strategii promoționale bine targetate. În cazul Serpico, cele mai competitive produse din portofoliul actual rămân: conservele de ton, pateurile de ton și somon, fileul de somon congelat și fructele de mare congelate. Pentru anul 2025, obiectivul asumat este o creștere de aproximativ 12% pe aceste segmente, mizând pe un echilibru între consolidarea brandului, adaptarea la nevoile emergente ale consumatorilor și eficiența operațională. Flexibilitatea operațională, însoțită de un dialog constant cu partenerii de retail, devine esențială pentru menținerea competitivității și a cotelor de piață în 2025”, concluzionează Veronica Oancea (Serpico Trading).

