Drumul spre maturizare al produselor ready-to-eat, categoria care „cumpără” timp
2021 reprezintă pentru piața produselor ready-to-eat anul cu creșteri de două cifre, avans bazat pe investițiile în inovație făcute de producători. Vedeta categoriei a fost de departe mâncarea ambalată gata pentru consum, care „mușcă” din segmentul de canned food. Pentru acestea din urmă însă cererea revine acum susținută de un factor pe care nimeni nu l-ar fi putut estima: războiul din Ucraina.
Văzut de multe companii din piață ca pe un an la revenirii la normal, 2021 a confirmat multe dintre așteptări. Datele de retail audit furnizate de RetailZoom arată creșteri impresionante în cazul mâncărurilor ambalate gata de consum, de 35,1% în volum și 45,3% în valoare în perioada martie 2021 - februarie 2022 față de martie 2020 – februarie 2021. Humusul, sushi, fasolea bătută, cheeseburgerul, chiftelele de porc formează top cinci în preferințele consumatorilor, cele mai bune evoluții fiind raportate de sushi și de chiftelele de porc. Interesant este că acest segment este dominat de private label, cu o cotă valorică de piață de 55,4%, în timp ce Caroli, Good People, Ribella, Sushi Expert și Via Trend au cumulat o cotă de 25,2%.
În cazul salatelor gata preparate, creșterea a fost ușor mai timidă, însă vorbim despre un avans valoric de 26,5%, în timp ce volumele au înregistrat un plus de 18,5% în perioada analizată, piața fiind aproape egal împărțită în acest caz între private label și primii cinci producători - Bolton Alimentari, Cris-Tim, Good People, Pescado Group, Via Trend. Iar în privința promoțiilor, datele Markant, care monitorizează ofertele de preț comunicate de retaileri în revistele proprii, spoturi radio și TV, arată că pe parcursul anului trecut astfel de campanii au fost cu un sfert sub nivelul din 2020, singurele produse aflate mai des în centrul campaniilor promoționale fiind cele vegetariene/vegane.
„În 2021 a fost o piață efervescentă, consumatorii reluând obiceiul de achiziție și consum anterior pandemiei și anului 2020. Cris-Tim a avut o creștere consistentă în 2021 atât în volum, cât și în valoare raportat la 2020”, declară Mihai Dinculescu, Director Marketing Cris-Tim. Cele mai căutate produse din portofoliul producătorului au fost cele clasice, precum fasolea bătută, humusul, salata boeuf și chiftelele.
Sorana Ciutacu, Director Vânzări IKA Europrod, companie a Grupului Agricola, adaugă faptul că, dincolo de plăcerea gustului, produsele ready meals și semipreparatele au devenit „acea soluție salvatoare - o mână de ajutor atunci când ești în pană de idei sau de timp, integrate din ce în ce mai des în ritualul meselor săptămânale”. Businessul de semipreparate și ready meals reprezintă 12% din totalul grupului de firme Agricola. „Topul celor mai vândute sortimente pe piața locală în categorie este format din șnitel, hamburger și produse vegetale. Ponderea segmentului de vegetale în total ready meals a crescut de la 7,9% în 2020, la 12,9% în 2021 în volum, adică cinci puncte procentuale – o creștere semnificativă. Se observă, de altfel, și preferința în creștere a consumatorilor pentru sortimentele din carne fără E-uri și, totodată, pentru produsele cu un conținut ridicat de carne, cu diverse acoperiri”, declară Sorana Ciutacu.
Totodată, datele producătorului care citează Vector arată că piața de ready meals a crescut cu 10,8% în volum în anul 2021 față de 2020, iar cota de piață Agricola în această categorie de produse, în volum, a fost în 2021 de 25,2% față de 22,8% în 2020. Dacă ne referim la valoare, cota de piață aferentă anului 2021 a fost de 31,1%, în creștere față de 29,7% cât era în urmă cu doi ani.
Și dacă până acum am vorbit despre creșteri, trendul se schimbă dacă aducem în discuție sortimente precum fasole, zacuscă, ciorbă, tocană, salate de vinete la borcan sau conservă, potrivit datelor Retail Zoom. Vânzările au scăzut pe parcursul anului trecut, principalul motiv fiind suprastocarea din 2020. În acest segment, marii producători dețin o cotă valorică de piață de peste 52%, în timp ce brandurile private acoperă 27,8% din piață.
Efectele anului 2020
„Față de 2020, când vânzările de conserve, implicit cele din categoria ready-to-eat, au fost mult mai mari în toată piața, nu doar pentru noi, influențate de lunile martie și aprilie de pandemie, în 2021 am avut o ușoară scădere. Nevoia de stocare de alimente neperisabile în 2021 nu a mai fost simțită, iar rezultatele s-au văzut în cifrele de anul trecut. Noi am atenuat trendul descendent al vânzărilor din categorie, prin lansarea a două branduri noi de produse vegetale, Unfished și Green Course”, spune Amalia Leorenț, Directorul Comercial Prefera Foods. Gama de ready-to-eat reprezintă aproximativ 60% din portofoliul companiei. Cea mai mare pondere în total vânzări aparține însă brandului „Capricii și Delicii”, aproximativ 61%, din care volumele cele mai mari sunt pe zacuscă și salata de vinete.
Un alt brand important pe segmentul de ready meals este „de Azi”, care are o pondere de 16%, cu gama de supe fresh, arată datele Prefera Foods. În cazul mâncărurilor preparate disponibile la raft, chiar dacă la nivel declarativ oamenii au și gătit mai mult în pandemie decât o făceau înainte, cererea pentru acestea nu a dispărut, dar categoria a intrat în competiție cu oferta restaurantelor care au semnat tot mai multe parteneriate cu platformele de livrare. Cu toate acestea, anul acesta cererea revine impulsionată și de un factor extern pe care nimeni nu l-ar fi luat vreodată în calcul: războiul din Ucraina. „Pentru cei care nu gătesc sau nu au avut timp să gătească, accesul la o selecție variată de restaurante disponibile pe platformele cu livrare acasă explică scăderea categoriei de produse de-a gata din retail din timpul pandemiei. De anul acesta, consumul pare că începe să își revină și achizițiile de alimente din retail să crească. În contextul actual, de la finalul lunii februarie de când a început războiului din Ucraina, ne confruntăm cu o explozie a comenzilor de conserve, în special cele de carne. Comenzi cu mult peste ceea ce eram obișnuiți în această perioadă sunt și la mâncarea gătită, zacuscă și pateuri”, adaugă Directorul Comercial Prefera Foods.
Vânzări duble sau chiar triple față de o perioadă normală a înregistrat și Vascar la debutul pandemiei pe segmentul mâncare la conservă. „Categoria nu are o viteză de rotație foarte mare. În 2020, consumatorii au stocat foarte multe produse, iar ulterior a venit efectul de boomerang și anume o scădere a vânzărilor din cauza stocurilor existente în gospodării. În 2021 am înregistrat o scădere de 13% versus 2020, dar pentru noi este o creștere comparativ cu o perioadă normală, fără evenimente extreme”, explică Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar. Ca pondere în vânzări, segmentul conservelor cu mâncare gătită sub brandul Moldova în Bucate se află pe locul doi, după pateuri, în portofoliul Vascar. Iar dacă ar fi să facem un top al celor mai căutate sortimente Moldova în Bucate, conservele mixte reprezintă cea mai mare pondere în vânzări. „Aici ne referim la fasole cu ciolan, costiță, cârnăciori, tocăniță de cartofi cu pulpă de porc, sărmăluțe din carne de porc, mazăre cu piept de pui. Foarte căutate sunt și ciorba de burtă, ciorba rădăuțeană, ciorba de fasole cu afumătură, produse care sunt fără E-uri, fără aditivi, doar cu condimente naturale”, adaugă Vlad Ciuburciu.
La jumătatea anului trecut, pe piața produselor ready-to-eat și-a făcut loc un alt producător de renume, Caroli Foods România, odată cu lansarea gamei Ready Meals Maestro. Investiția în noua linie de producție s-a ridicat la 450.000 de euro. Produsele sunt pregătite în fabrica de la Pitești, utilizând tehnologia Micvac, adusă pentru prima oară în România de Maestro. Gama Ready Meals Maestro conține 13 rețete, gătite cu ingrediente naturale și fără conservanți, atingând deja performanțe bune. La momentul lansării, Caroli Foods Group declara că și-a asumat pionieratul în abordarea unor soluții excepționale pentru consumatori, construindu-și astfel strategia de dezvoltare pe termen lung.
O piață încă marcată de sezonalitate
Deși devine din în ce mai sedimentată și pe piața locală, categoria de produse ready-to-eat încă este marcată de perioadele de post, vânzările fiind puternic influențate în preajma Crăciunului și a Paștelui. De altfel, anul trecut, pentru Prefera Foods, perioada cu cele mai bune cifre a fost cea a postului Crăciunului. Însă piața produselor fără proteină animală, deși la început de drum în România, înregistrează creșteri de la an la an independent de perioadele de post. Dovadă stau și extinderile de gamă pe acest segment, Prefera Foods fiind între cei mai importanți jucători care pregătesc proiecte noi pentru acest an în categoria produselor vegetale.
„Gama de produse vegetale ready-to-eat sub brandul Green Course este foarte nouă în portofoliul nostru. Fasole cu cârnăciori vegetali, chifteluțe vegetale în sos tomat, chifteluțe vegetale în sos curry și crenvurști vegetali în sos curry sunt produse gata făcute, după rețete locale și internaționale, soluții simple și ușoare de a mânca vegan și gustos în același timp. Am dezvoltat în portofoliul Green Course și 17 produse în subcategoriile maioneză vegană (simplă și aromatizată), mâncăruri vegane de-a gata, sosuri pentru paste și alternativă vegetală la carne și luncheon meat, pe care le-am lansat anul trecut în timpul postului Crăciunului”, explică Amalia Leorenț.
Sezonalitatea specifică perioadelor de post este confirmată și de Sorana Ciutacu (Europrod). „Există o ușoară sezonalitate în posturile mari, perioade în care piața locală înregistrează creșteri de vânzări ale sortimentelor vegetale. Cele mai bune vânzări ale produselor de tip ready-to-eat din carne sunt înregistrate însă în lunile de toamnă. Dacă vorbim despre trenduri, este de reținut tendința de dezvoltare a categoriei de produse vegane”, spune aceasta. La nivel de portofoliu, Agricola a introdus în piață gama de produse fără E-uri, care conține atât produse din carne, cât și vegetale și lactate.
În cazul Vascar, perioada de vârf a vânzărilor este septembrie-noiembrie, sezonalitatea fiind dată doar de perioadele de post. „Din punctul de vedere al portofoliului, nu am lansat produse noi, ci doar am îmbunătățit permanent rețetele la produsele existente, astfel încât toate mâncărurile noastre la conservă să fie fără E-uri, aditivi și portofoliul a fost rebranduit «Alege natural - Moldova în bucate»”, declară Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar.
„În post, cresc preparatele care se încadrează la acest criteriu al consumatorului. Iar dacă vorbim despre criterii de achiziții, gustul și prețul sunt principalele criterii. Vedem cum mai mulți retaileri moderni își dezvoltă marca proprie pe acest segment în ultimele luni. Noi urmărim cu atenție evoluția pieței și încercăm mereu să venim cu produse inovatoare. Credem că piața a ajuns la o maturitate cu produse clasice”, adaugă Mihai Dinculescu, Director Marketing Cris-Tim.