Avans de 10% al veniturilor SABMiller în România în ultimul an fiscal
Veniturile SABMiller în România au crescut cu 10% în anul financiar 2015-2016 (n.r. încheiat la data de 31 martie), la curs valutar constant, susținute de avansul de 7% al volumului pentru berea lager, care a înregistrat performanțe superioare pieței berii, potrivit raportului financiar publicat de companie.
”Am înregistrat creștere pe toate segmentele de preț, ca urmare a îmbunătățirii managementului veniturilor, a temperaturilor deosebit de ridicate în timpul verii și a vremii bune din a doua jumătate a anului”, se arată în raportul anual al SABMiller.
Totodată în raportul financiar se specifică faptul că avansul volumului în România a fost susținut și de creșterea înregistrată în cazul brandului Ciucaș, datorită strategiei de promovare a acestuia și a succesului introducerii unor ambalaje noi.
SABMiller este prezent în România prin intermediul Ursus Breweries, cel mai mare jucător de pe piaţa românească în funcţie de cifra de afaceri, de 1,4 miliarde de lei (320 de milioane de euro) în anul 2014. Compania deține trei fabrici de bere la nivel local - la Brașov, Buzău și Timișoara și o linie de producție de capacitate mică în Cluj .
AB InBev a ajuns anul trecut la un acord pentru preluarea SABMiller, în schimbul sumei record de 105 miliarde de dolari. Pentru a obține acordul autorităților de reglementare, AB InBev a propus Comisiei Europene, la sfârșitul lunii aprilie, un plan de vânzare a afacerilor deținute de SABMiller în Europa Centrală și de Est, inclusiv din România. De altfel, tot din planul prezentat autorităților de concurență face parte și decizia AB InBev de a renunța la brandurile Peroni, Grolsch și Meantime, pe care le-a vândut recent către producătorul japonez Asahi pentru 2,9 miliarde de dolari.
Vânzarea acestor afaceri va trebui aprobată de către Comisia Europeană. Totodată, vânzarea activelor din Europa Centrală și de Est va avea loc abia după ce AB InBev va reuși să preia SABMiller, tranzacția fiind așteptată să se încheie în a doua jumătate a anului.
La nivelul grupului, SABMiller a înregistrat o creștere a vânzărilor în volum de 2%. În schimb, veniturile au înregistrat un declin de 8%, la 24,15 miliarde de dolari, excluzând accizele și alte taxe similare. La curs valutar constant, veniturile organice au coborât cu 5%.



