Comerțul alimentar, cenușăreasă pe piața muncii

Odată cu revenirea pe creștere a economiei locale și ușurința de a găsi de lucru în străinătate, pe mai mulți bani, interesul românilor pentru joburile din retailul alimentar din mediul urban s-a redus simțitor. În competiție cu rețelele mari prezente în mai toate orașele, proprietarii de magazine independente încearcă să își păstreze angajații prin condiții mai bune și mai multă libertate la locul de muncă. Comerțul alimentar, cenușăreasă pe piața muncii

1. Progresiv:  Cum a evoluat numărul de angajați în rețeaua dumneavoastră în ultimul an și cum se explică această evoluție?

Feliciu Paraschiv: Am avut o creștere medie de 5-7% datorată deschiderii unei noi locații (ceea ce ne-a adus o creștere de 10%) și eficientizării schemelor de personal din celelalte magazine (care a însemnat o scădere de 3-5%).

Omar Al Jumaili: Am făcut angajări în magazinele Issa deschise anul trecut. În cazul locațiilor deschise deja, numărul a rămas constant. Am avut, în schimb, fluctuații mari de personal din cauza celor care pleacă să se angajeze în străinătate. Se duc pentru joburi necalificate, dar mult mai bine plătite decât în România.

Florin Arsene: În cele două magazine pe care le-am reamenajat recent și le-am mărit suprafața de vânzare, am crescut numărul de angajați cu trei-patru persoane.

Maria Moldovan: Numărul angajaților a crescut de la 102 la 130 de persoane în ultimul an, deoarece am mai deschis un magazin și am extins activitatea la punctul de lucru din Târgu Mureș.

poll TT - retaileri2. Progresiv: Faceți angajări și pe perioadă determinată? Dacă da, care este motivul pentru care apelaţi la angajați sezonieri?

Feliciu Paraschiv: Angajăm pe perioadă determinată în timpul verii, când angajați cu contract pe perioadă nedeterminată pleacă în cncediu, dar și pe perioada concediilor de maternitate.

Omar Al Jumaili: Am mai luat studenți, fără experiență, care vor să lucreze sezonier şi care stau, de exemplu, pe perioada verii.  În cazul în care vor să rămână, noi îi păstrăm și după această perioadă. De altfel avem tot timpul, în magazinele noastre mai mari, două –trei posturi pentru personal necalificat, fără experiență, pentru tineri veniți de pe băncile școlii, pe care îi instruim. Desigur și salariul este la început mai mic, până încep să acumuleze experiență.

Florin Arsene: Nu angajez pe perioadă determinată pentru că nu am încredere în acest sistem. Nu cred că o persoană, angajată pe un contract de trei luni, și-ar face treaba pentru că nu are motivație. Când sunt perioade de vârf, încerc să acopăr cu personalul existent în magazine. În schimb, am văzut că rețelele internaționale angajează sezonier. Eu am făcut un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Argeș prin care am primit practicanți, pentru stagii de 2-3 săptămâni, dar nu au nicio tragere. Nu-i interesează, nu le pasă, mai mult încurcă.

Maria Moldovan: Pe perioadă determinată, angajăm în general în timpul verii, datorită faptului că ne confruntăm cu un val masiv de suspendări temporare a contractelor de muncă, generate de  plecarile la muncă în străinătate pentru 1-3 luni. Atunci angajăm în special tineri aflați în vacanțele școlare.

3. Progresiv: Ați întâmpinat dificultăți în găsirea de angajați pentru posturile vacante din rețeaua dumneavoastră de magazine? Dacă da, de ce natură au fost acestea?

Feliciu Paraschiv:Nu întâmpinăm dificultăți în găsirea de personal. Chiar avem în permanență câteva sute de CV-uri în așteptare. Problema este doar nivelul lor de calificare și pregătire, care de multe ori nu se ridică la cerințele noastre. Acest lucru duce la cheltuieli suplimentare cu ședințele de training etc.

Omar Al Jumaili: Acum doi-trei ani primeam foarte multe cereri de angajare. Erau destul de multe persoane care veneau la interviu și apoi să lucreze în perioada de probă. Acum aplică mult mai puțini la anunțuri, doar jumătate dintre cei pe care îi chemi la interviu se prezintă și dintre aceștia și mai puțini vin să lucreze în perioada de probă. De aceea, am fost nevoiți să apelăm tot mai mult la recomandări. În general, pentru posturile disponibile în comerțul alimentar există un interes scăzut. Înainte, dacă pleca un angajat, îi găseam destul de repede înlocuitor. Unul dintre motive este și faptul că salariile în Issa sunt la același nivel sau chiar sub media din retail, în condițiile în care, în urmă cu doi-trei ani, erau peste media pieței. Ceilalți retaileri au mărit salariile, în timp ce la noi au rămas la același nivel, iar acest lucru ne-a afectat. Plănuim să refacem grila de salarizare de anul viitor ca să încercăm să nu mai avem problemele de angajare pe care le-am avut în ultimul timp cu lipsa de personal.

Florin Arsene: Am dificultăți mari în a găsi angajați. Retailul alimentar nu este chiar atractiv petru marea majoritate și este considerat mai prost plătit decât alte domenii. Pe de altă parte, este mult mai greu să lucrezi într-un magazin alimentar decât într-unul de haine sau de bijuterii. Adevărul este că se muncește mult și e nevoie permanent de curățenie pentru că vinzi alimente.

Maria Moldovan:Deși oferta noastră salarială este destul de atractivă, nu găsim personal calificat în domeniile solicitate și nici persoane dispuse să învețe la locul de muncă sau să se implice în activitățiile firmei.

4. Progresiv: Cum se prezintă piața muncii din orașul dumneavoastră în privința personalului cu experiență sau cu studii comerciale?

Feliciu Paraschiv: În comerț încearcă să se angajeze doar persoanele care nu au calificare, care nu știu să facă nimic concret, care nu găsesc în altă parte de lucru, care nu găsesc un loc „călduț” în sistemul bugetar. Extrem de rar vin persoane la interviurile de angajare care chiar vor să lucreze în comerț, de regulă aceste persoane sunt valoroase pentru noi și le oferim o carieră ascensională în firmă.

Omar Al Jumaili:Cred că în București este mai bine decât în alte orașe în privința personalului cu experiență. Rămâne însă aceeași tendință generală în care este mult mai dificil de găsit personal cu experiență, iar cei care vor să plece de la actualul loc de muncă vor salarii mari din prima zi. Fiind tot mai puține magazine alimentare de cartier în București, este mult mai greu să găsești angajați care să știe de la început ce au de făcut. De aceea trebuie să îi instruiești și atunci nu poți să te bazezi pe un angajat nou care stă două luni până știe ce are de făcut. De exemplu, îmi este foarte greu să găsesc personal cu experiență pentru raionul de mezeluri pentru că nu mai există la fel de multe astfel de raioane în București. De aceea, trebuie să îi instruim noi pe angajați. Scăderea numărului de magazine din comerțul alimentar a dus și la o diminuare a personalului calificat din această industrie.

Florin Arsene: Piteștiul nu este o piață cu surplus de angajați calificați. Este chiar deficit de forță de muncă. Sunt puține persoane calificate și, în general, acestea fug de această meserie. Și eu am destul de multe „dezertări”. Cei care au plecat la retailerii mari au încercat să vină înapoi după o lună-două, dar eu nu îi mai primesc. La rețelele mari de magazine este mult mai multă muncă și mult mai multă strictețe. În plus, angajații sunt permanent monitorizați și evaluați și sunt ținuți peste program destul de mult. Într-adevăr, pachetul salarial este mai motivant.

Maria Moldovan: În privința persoanelor cu experiență în comerțul alimentar, piața muncii din Sighișoara este destul de slabă, având în vedere că la interviuri vin puține persoane calificate în domeniu.

5. Progresiv: Când a fost ultima oară când ați operat o modificare salarială (majorare sau scădere)?

Feliciu Paraschiv:În luna iulie am aplicat o creștere salarială de aproximativ 15%, pe de o parte pentru că ne dăm seamă că salariile sunt mici, iar pe de altă parte pentru că vrem să rămânem cu salariile peste media din retail.

Omar Al Jumaili:Am mărit salariile în anumite magazine. În cartierul Tei, unde am deschis primul magazin Issa, există puține persoane care își caută loc de muncă și de aceea am fost nevoiți să creștem salariile. În general, cei care lucrează într-un supermarket sunt persoane care locuiesc în zona din apropierea magazinului. Salariile au fost mărite la sfârșitul anului trecut. De asemenea, am mărit și salariile angajaților cu peste trei ani vechime în Issa. Pentru posturile de operatori calculator și șefi de magazin nu am făcut încă majorări pentru că ne este mai ușor să găsim înlocuitori dacă unul dintre aceștia pleacă. Mai greu găsim însă lucrători comerciali și casieri. Pentru posturile care necesită studii superioare, joburile de birou, se găsesc mai ușor candidați decât pentru cele pentru care nu este nevoie de astfel de studii.

Florin Arsene: Modificări salariale fac periodic, majorez salariile individual. Iarna, cei care lucrează în zona de frig au un spor, pe care îl pierd atunci când vine vara. Când începe perioada de concedii, angajații care îi suplinesc pe cei plecați primesc, de asemenea, un spor salarial. Majorări generale nu am mai aplicat pentru că salariul minim pe economie a tot crescut din șase în șase luni. Înainte de a fi puse în practică aceste majorări salariale aveam creșteri de două ori pe an, în funcție de inflație și în cazul în care vânzările magazinului respectiv creșteau cu peste 10%.

Maria Moldovan: Ultima modificare a fost operată la începutul acestui an, a vizat toți angajații și nu a fost impusă de creșterea salariului minim pe economie. Totodată, avem lunar majorări salariale pentru angajații cu rezultatele bune în activitate.

6. Progresiv: Care sunt modalitățile prin care încercați să vă țineți aproape angajații? Ați făcut, în ultima vreme, traininguri angajaților? Dacă da, în ce au constat acestea?

Feliciu Paraschiv:Respectăm programul de lucru de 40 de ore pe săptămână, respectăm concediile și lăsăm angajaților un program flexibil în ceea ce privește alegerea zilelor libere și a perioadelor de concedii. Oferim cel puțin patru prime pe an, iar acest lucru se întâmplă de mai bine de zece ani. Pentru traininguri avem un suport de curs special conceput, destul de consistent, care dacă este parcus cu responsabilitate transformă un novice într-un profesionist.

Omar Al Jumaili:Facem traininguri doar imediat după angajare. Responsabilizarea este modalitatea prin care ne păstrăm angajații. Le permitem să își facă treaba fără ca cineva să stea toată ziua pe capul lor. Le oferim mai multă libertate ca să nu fie stresați și tensionați când vin la serviciu. Este adevărat că unii se adaptează acestui stil, iar alții nu, dar este oricum mai bine decât alternativa care constă în a angaja un șef care să stea pe capul lor; mai bine angajezi încă doi oameni. De asemenea, acordăm și prime de sărbători și organizăm tombole pentru angajați.

Florin Arsene: Încerc să îmi fidelizez angajații mai mult prin condițiile de lucru, toleranță față de micile greșeli și înțelegerea problemelor lor. Condițiile de lucru sunt foarte importante, la fel cum este și plata salariilor în acord cu înțelegerea avută cu ei.

Maria Moldovan: Avem în derulare un curs gratuit, realizat în colaborare cu o firmă specializată, finanțat prin intermediul unui proiect european care vizează calificarea la locul de muncă a personalului angajat. Pentru stimularea angajaților acordăm prime cu ocazia sărbătorilor de Paște, Crăciun, 8 Martie și, de asemenea, avem în lucru un program de bonusare pentru performanță, iar pentru ziua de 31 august avem programat team-buildingul anual.

7. Progresiv: Care sunt problemele de care vă loviți în prezent în privința legislației muncii și ce modificări ați dori să fie aduse acesteia?

Feliciu Paraschiv:Statul apără doar angajatul, nu și angajatorul, nu pot fi făcute angajări pe perioadă determinată mai mult de trei ori, maximum 24 de luni la aceeași persoană, după care trebuie făcut contract pe  perioadă nedeterminată care este aproape imposibil de desfăcut. Statul nu obligă salariatul să respecte perioada de preaviz, deseori ne lovim de expresia „De mâine nu mai vin!” – în schimb, statul obligă angajatorul să o respecte. Foarte stufoasă și birocratică este și procedura de angajare: contract de muncă, fișa postului, fișa medicală, instructaj psi, instructaj de protecția muncii, raportarea la ITM înainte de a începe efectiv munca etc. Am avut zeci de cazuri în care am făcut toate acestea și angajatul nu a mai venit la muncă (nici măcar în prima zi) sau a renunțat după câteva zile.

Inspectorii de la ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) Vrancea  au un stil de control foarte ciudat : intră mai mulți inspectori în magazin și se duc direct la angajați,  îi opresc din ceea ce fac și-i împiedică să meargă să anunțe conducerea magazinului, silindu-i sub amenințare  să completeze  fulger o serie formulare. Acestea cuprind întrebări generice de genul:  „ce salariu aveți pe lună?” (fără specificația : brut, net, cu sporuri , fără sporuri), „câte zile lucrați pe lună?” (cu toate că în contractul de muncă sunt stipulate orele lucrate pe săptămână) etc. Evident că angajații vor da tot felul de răspunsuri, pe măsură întrebărilor, iar a două zi suntem invitați la ITM unde pierdem ore întregi și suntem chestionați ca pe vremea inchiziției  pe baza diferenței dintre răspunsurile date de angajați, de ce unul a răspuns într-un fel și celălalt altfel.

Omar Al Jumaili:Am înțeles că există proiecte de lege care încurajează firmele să facă angajări prin scăderea taxelor salariale. Legislația fiscală ar trebui să încurajeze înregistrarea întregului salariu pe cartea de muncă. Acum nu prea mai există muncă la negru, dar sunt multe cazuri în care nu este trecut tot salariul angajaților pe cartea de muncă.

Florin Arsene:Impozitele pe muncă sunt exagerat de mari. Salariatul privește strict ce îi intră pe card și ce ia în mână. Singurele impozite de care acesta știe sunt cele de la primărie. Nu îl interesează cât plătește angajatorul impozit pentru salariul lor. Ideal ar fi ca toți banii plătiți la stat pentru salariu să îi fie virați angajatului și el să își plătească singur aceste impozite. Așa ar fi cel mai bine, dar acest lucru nu se va face pentru că nu toți angajații le-ar plăti. În concluzie, orice reducere de taxe este bine-venită.

Maria Moldovan:Sunt mai multe prevederi din legislația actuală care ne creează dificultăți. Este vorba de problematica respectării celor 48 de ore libere consecutive sau de inutilitatea termenului de preaviz în caz de demisie care nu se respectă, pur și simplu se pleacă fără explicații.

Piața muncii, între flexibilizare și nevoia de venituri mai mari
Piața muncii, între flexibilizare și nevoia de venituri mai mari
Dincolo de a fi cel mai mare angajator din economia locală, retailul este și cel mai atrăgător pentru cei care sunt în căutarea unui loc de...
Snackurile, o categorie cu „prezență obligatorie” la raft
Snackurile, o categorie cu „prezență obligatorie” la raft
O piață pe trend ascendent, cu rate de creștere double digit, snackurile sunt privite de către retaileri ca fiind o categorie cu „prezență...