Ce a învățat Maya din extinderea în orașele mari

Dacă majoritatea rețelelor locale au avut ca punct de pornire municipiile reședințe de județ, retailerul Pram Maya din Prahova a deschis magazin în Ploiești abia la șase ani după debutul în comerțul rural, iar planurile de expansiune a rețelei ajunse deja la nouă unități nu se opresc aici.

Timp de doi ani a încercat Răzvan Popescu – administratorul rețelei Maya Supermarket – să găsească spațiul potrivit pentru inaugurarea primului său magazin în Ploiești, orașul cel mai dezvoltat și cu cea mai mare putere de cumpărare din județ. În cele din urmă, proiectul s-a concretizat în luna octombrie a anului trecut, într-un cartier cu o prezență slabă a rețelelor internaționale de retail. Magazinul Maya din Ploiești a fost deschis în complexul Cina, care mai găzduiește o farmacie și un alt magazin alimentar, însă cu servire la tejghea.

Deși în Ploiești sunt șase hypermarketuri, 18 supermarketuri și cinci magazine de discount, cele mai apropiate unități operate de rețelele internaționale – Mega Image și XXL Mega Discount – se află la aproximativ un kilometru de magazinul Maya. Reversul medaliei este puterea redusă de cumpărare a locuitorilor din cartier, mulți dintre aceștia fiind pensionari sau șomeri. Acesta este și unul dintre motivele pentru care furturile sunt mai mari decât în alte magazine ale rețelei Maya, cele mai afectate fiind categoriile de băuturi alcoolice și produse cosmetice.

Amenajarea magazinului a fost destul de anevoioasă, în condițiile în care spațiul a găzduit anterior o brutărie, care nu mai funcționa de peste cinci ani. Investițiile în amenajarea și în dotarea spațiului de vânzare sunt estimate de proprietarul rețelei la 70.000 de euro.

Rafturile și vitrinele frigorifice nu sunt însă noi – încă de la deschiderea primelor sale magazine, Maya a colaborat cu un distribuitor de mobilier second-hand de retail din Germania care aduce echipamentele din rețele mari precum Aldi sau Drogerie Markt.

În schimb, pentru a păstra costurile sub control, chiar dacă vitrinele frigorifice sunt second-hand, agregatele exterioare ale acestora sunt noi. Totodată, pentru iluminarea interioară a magazinului s-au folosit becuri LED, mai scumpe, dar cu un consum redus de energie.

Focus pe băuturi și produse de băcănie

Raportat la suprafața de vânzare relativ mică, de 250 de metri pătrați, numărul SKU-urilor listate în magazin este foarte mare, de circa 10.000 de articole. În amenajarea spațiului, Răzvan Popescu a trebuit să țină cont de stâlpii de susținere a clădirii, astfel că a ales să expună produsele nealimentare la intrarea în magazin – o plasare atipică pentru un magazin de proximitate.

La ieșire, în dreptul caselor de marcat au fost poziționate băuturile alcoolice, pentru a preveni furturile. Pe pereții laterali ai magazinului sunt dispuse vitrinele frigorifice verticale, de peste trei metri liniari fiecare, cea de băuturi răcoritoare și bere fiind plasată chiar spre ieșire.

Zona centrală a magazinului este ocupată de gondolele cu alimente uscate (alimente de bază, conserve, snackuri, dulciuri) și produsele de bazar. În partea din spate a magazinului, opusă zonei caselor de marcat și intrării, se află vitrina de mezeluri cu servire asistată, dar și raionul de panificație și patiserie ambalată. Există și un raion de legume și fructe aprovizionat de un distribuitor din județul Prahova care are și producție proprie în sezonul primăvară-vară.

3.000 de carduri de fidelizare emise

Deschiderea magazinului din complexul Cina a fost promovată printr-o tombolă inaugurală, premiile oferite cumpărătorilor fiind un frigider, un televizor și o mașină de spălat. Totodată, de la data inaugurării și până în prezent au fost acordate clienților magazinului circa 3.000 de carduri de fidelitate, prin intermediul cărora aceștia beneficiază de o reducere de 1,5% la toate produsele.

În plus, magazinul Maya din Ploiești, precum și cel din Câmpina – inaugurat de rețea tot în 2015 – au fost promovate în lunile noiembrie-decembrie pe posturile radio Kiss FM și Magic FM din Ploiești și Câmpina.

Strategia de marketing a rețelei prevede și distribuția de flyere de două ori pe lună în zonele targetate, tirajul lunar fiind de 10.000 de exemplare. Un flyer promovează, în medie, 50-60 de produse la prețuri avantajoase, selectate din oferta rețelei.

De asemenea, în perioada sărbătorilor de Crăciun și Paște, rețeaua Pram Maya organizează tombole cu premii constând în produse electrocasnice, la care participă toate bonurile cu o valoare de minim 50 de lei.

Cel puțin două deschideri în 2016

Pram Maya a deschis anul trecut trei unități comerciale, rețeaua ajungând astfel la nouă magazine, toate situate în județul Prahova. În afara magazinului din Ploiești, Maya a mai deschis la Florești și la Câmpina. „Dintre magazinele inaugurate anul trecut, cel mai bine a mers cel din Florești, unde am fost nevoiți să mai instalăm o casă de marcat la doar o săptămână de la deschidere. Magazinul de la Ploiești a avut o evoluție cu 10% sub așteptările noastre inițiale. Avem, în medie, 900 de clienți pe zi, așa că pot spune că suntem mulțumiți de el”, afirmă Răzvan Popescu.

Administratorul rețelei mai precizează că, odată cu deschiderea magazinului din Ploiești, s-a confruntat pentru prima oară cu vânzări în scădere în luna decembrie, principalul motiv fiind orientarea locuitorilor din marile orașe către hypermarketuri pentru cumpărăturile de sărbători.

Deschiderea a trei magazine în cursul anului trecut a fost posibilă ca urmare a schimbării strategiei de dezvoltare a businessului. „În 2014 am deschis doar un magazin la Plopeni, iar acesta este singurul afiliat francizei La Doi Pași dezvoltate de grupul Metro. Pentru a fi mai eficienți, am stabilit încă de la începutul anului trecut o țintă de extindere pentru 2015, aceasta fiind de patru magazine noi, dintre care am reușit să inaugurăm trei”, afirmă antreprenorul.

Pentru acest an, rețeaua Maya are discuții avansate cu doi proprietari de spații comerciale din Ploiești și Plopeni. De asemenea, în a doua jumătate a anului 2016, retailerul intenționează să mai deschidă magazine în localități rurale din județul Prahova.

Logistica devine tot mai importantă

O altă prioritate a acestui an pentru Răzvan Popescu este relocarea depozitului central al rețelei. „La sfârșitul anului 2014 am inaugurat un depozit de 300 de metri pătrați în Plopeni, dar spațiul este deja insuficient, astfel că suntem în căutarea unui spațiu mai mare pentru a putea să ne mutăm în cursul acestui an. Depozitul logistic este necesar pentru a ne permite să fim cât mai flexibili cu spațiile închiriate, astfel încât să putem lăsa cât mai mult loc pentru sala de vânzare”, explică acesta.

Pram Maya a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de lei, în creștere cu 30% față de 2014, avansul fiind pus pe seama majorării consumului ca urmare a reducerii TVA la alimente, dar și a extinderii rețelei.

Retailerul face parte din același grup cu Pram SRL, companie cu activități în industria de morărit, producția de panificație, patiserie și prăjituri ambalate, deținută de Nicolae și Maria Popescu, părinții lui Răzvan.

Profi are acordul Concurenței pentru preluarea magazinelor Maya
Profi are acordul Concurenței pentru preluarea magazinelor Maya
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea a 18 magazine ale Pram Maya de către Profi Rom Food SRL. Anunțul de preluare a fost făcut la...
Mai cade o redută în retailul independent
Mai cade o redută în retailul independent
Profi, cel mai expansiv retailer pe piața locală de retail, preia 18 magazine ale rețelei prahovene Pram Maya. Tranzacția este analizată de...