Răzvan Idicel începe lucrările pentru noua fabrică și va tripla capacitatea de producție

2023 a reprezentat un an de dezvoltare importantă pentru Răzvan Idicel, businessul fondat de Răzvan Rusu, înregistrând o creștere de 70%, până la o cifră de afaceri de 1,5 milioane euro. Această evoluție a fost posibilă și datorită concentrării pe dezvoltarea magazinului online, care acum generează 25% din veniturile producătorului. Fondatorul Răzvan Idicel a povestit pentru Progresiv cum arată planurile pentru 2024 și când ar urma să fie gata noua fabrică. Răzvan Idicel începe lucrările pentru noua fabrică și va tripla capacitatea de producție

Cum ai descrie categoria de gemuri și dulcețuri și cum s-a transformat piața în ultimii ani?
În urma pandemiei, am observat o creștere semnificativă a interesului pentru categoria de gemuri și dulcețuri, ceea ce a consolidat prezența și aprecierea brandului nostru pe piață. Acum, suntem o referință în acest sector, atât în supermarketuri, cât și în mediul online, demonstrând adaptabilitatea și forța noastră în fața schimbărilor de consum.

Cum arată bilanțul anului trecut pentru Răzvan Idicel și ce a stat la baza evoluției?
După un an 2022 plin de provocări și incertitudini, 2023 a marcat un moment de consolidare și o ascensiune remarcabilă pentru noi, cu o creștere de 70% și o cifră de afaceri de 1,5 milioane euro. Această evoluție impresionantă a fost posibilă datorită concentrării noastre pe dezvoltarea magazinului online, care acum generează 25% din venituri, și a prezenței noastre în supermarketuri si magazine de specialitate, care ne-a adus mai aproape de consumatori. Eforturile noastre de marketing online s-au materializat într-o creștere vizibilă a vânzărilor.

Care sunt cele mai căutate sortimente din portofoliul vostru? Totodată, care a fost cel mai dinamic segment?
Portofoliul nostru a avut parte de surprize plăcute, remarcându-se prin creșterea cotei de piață pentru zacusca ceaun, liderul vânzărilor, și succesul neașteptat al cremei de alune cu 45% alune de pădure, cel mai vândut produs online în 2023. Performanța acestui produs, în ciuda competiției acerbe, subliniază capacitatea noastră de a excela în segmente foarte competitive.

Cum a evoluat portofoliul companiei pe parcursul anului trecut? Totodată, cum arată strategia de extindere a acestuia?
Anul trecut a fost unul de consolidare, fără lansări de produse noi, însă planificăm o expansiune a portofoliului nostru, incluzând dulcețuri și ciocolată. Vom introduce dulcețuri de sezon în ediții limitate și vom dezvolta o gamă de bomboane de ciocolată, completând astfel portofoliul nostru. Această strategie va fi susținută de canalul nostru de vânzare directă, care ne permite să răspundem rapid și eficient preferințelor consumatorilor.

Cum a evoluat prețul la raft pe parcursul anului trecut în contextul inflației crescute? A fost nevoie să ajustați costuri pentru a nu pierde clienți?
Deși în 2023 nu am ajustat prețurile, eliminarea subvenției pentru angajații din industria alimentară ne va obliga să reconsiderăm acest aspect, având în vedere că producția noastră se bazează exclusiv pe muncă manuală. Suntem dedicați menținerii calității artizanale a produselor noastre, ceea ce implică costuri semnificative, dar suntem hotărâți să gestionăm aceste provocări fără a compromite valorile brandului nostru.

Adina Craciunescu, DIANA: Frontierele dintre online și offline se estompează, iar clienții caută o experiență integrată
Adina Crăciunescu, DIANA: Frontierele dintre online și offline se estompează, iar clienții caută o experiență integrată
Personalizarea experienței de cumpărare va deveni din ce în ce mai importantă, iar companiile vor trebui să utilizeze datele și tehnologiile...
Marco Giudici, Lidl: Vom deschide în jur de 200 de magazine în următorii șase ani
Marco Giudici, Lidl: Vom deschide în jur de 200 de magazine în următorii șase ani
Raportat la evoluția Lidl România de până acum și la planurile de viitor ale companiei, Marco Giudici, CEO-ul companiei, descrie România ca...

Ce investiții a presupus noua fabrică și când estimați că veți începe producția în această unitate? De asemenea, în termeni de producție, cum se vor modifica cifrele? La ce capacitate de producție veți ajunge?
Proiectul noii fabrici a început cu doi ani în urmă, iar acum suntem pregătiți să demarăm construcția. Aceasta va include un spațiu pentru producția de zacuscă și dulceață la parter, și manufactura de ciocolată la etaj. Planificăm să începem lucrările în martie-aprilie, cu scopul de a finaliza în septembrie-octombrie. Noua fabrică va tripla capacitatea noastră de producție, atingând 1 milion de borcane anual, ceea ce ne va permite să satisfacem cererea crescută și să ne extindem portofoliul.

Cum arată în prezent relația voastră cu marii retaileri? Cât din producție se vinde în comerțul modern și cât în cel specializat?
Relația noastră cu marii retaileri este excelentă, bazată pe performanța comună în categoriile unde suntem prezenți și pe o transparență și deschidere reciprocă. Distribuția între key accounts și comerțul direct și de specialitate este echilibrată, cu 55% în retailul mare și 45% în cel direct și de specialitate, o dovadă a adaptabilității și diversificării strategiei noastre de vânzare.

Ce așteptări aveți pentru 2024? Cum vedeți acest an și ce estimări de ordin financiar aveți?
Pentru 2024, ne propunem să menținem ritmul de creștere, să lansăm noile produse și să finalizăm construcția noii fabrici. Aceasta va reprezenta nu doar un punct de producție, ci și un centru de atracție local, oferind oportunități de interacțiune directă cu procesul nostru de producție. Consider ca cel mai important lucru care sta la baza construcției este partea de educație și vizualizare a unui proces simplu și tradițional de gătit și pregătit mâncare, așa cum se face la Idicel Pădure.

 

Jovan Radosavljevic, Coca-Cola HBC România: Vom vedea cât de afectată va fi piața anul acesta
Jovan Radosavljevic, Coca-Cola HBC România: Vom vedea cât de afectată va fi piața anul acesta
Pentru Coca-Cola HBC România ultimii ani au atins puncte nevralgice în ceea ce privește predictibilitatea, legislația, impozitarea,...
Businessul Morad Foods, între dezvoltare și consolidare
Businessul Morad Foods, între dezvoltare și consolidare
Deși un an provocator, 2024 va reprezenta pentru Morad Foods o perioadă de consolidare și dezvoltare, deopotrivă. După ce a preluat brandurile...
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
După finalizarea investiției de șapte milioane euro într-o nouă unitate de producție, Artesana face trecerea spre o nouă etapă de dezvoltare,...
Răzvan Rusu se extinde la Idicel cu o investiție de 800.000 de euro
Răzvan Rusu se extinde la Idicel cu o investiție de 800.000 de euro
Răzvan Rusu, antreprenorul care în urmă cu zece ani lansa pe piață brandul Dulceața lu’ Răzvan, are planuri ambițioase pentru anul viitor,...