Heineken vrea să repete cu Strongbow succesul avut de Ciuc Radler
Cu cea mai recentă lansare, prin care a adus pe piaţa românescă o nouă băutură alcoolică - cidrul de mere - producătorul de bere Heineken România vrea să repete succesul avut, în urmă cu trei ani, cu mix-ul de bere cu limonadă Ciuc Natur Radler.
”Ne-am dat seama că trebuie să înţelegem şi ce se întâmplă în afara categoriei care ne-a consacrat, berea. Aşa am văzut că sunt oportunităţi mari şi aşa am ajuns la Strongbow”, a declarat Onno Rombouts, Managing Director Heineken România.
Lansarea a fost marcată printr-un eveniment dedicat, iar aşteptările companiei faţă de noul segment de piaţă sunt ridicate, mai ales că ultima mutare importantă a companiei - lansarea brandului Ciuc Radler - a avut un impact puternic asupra pieţei. Ciuc Radler a deschis practic o nouă categorie care a devenit în ultimii ani cel mai dinamic segment de piață în contextul unui consum de bere în declin, per ansamblu. Consecinţa lansării a fost că, în a doua jumătate a lui 2012 şi prima parte a anului următor competitorii s-au grăbit să lanseze propriile variante de mix-uri de limonadă cu bere sau alte tipuri de beri cu aromă de fructe. În ciuda intensificării competiției în noua categorie, Ciuc Natur Radler a rămas lider de piață pe segmentul berilor cu suc de lămâie. Dacă vânzările Strongbow vor fi încurajatoare, nu este exclus ca şi alţi jucători din piața berii să lanseze sau să importe branduri de cidru pe piaţa românească.
”Este ceva nou şi pentru companie şi pentru piaţa românească. Ce pot să spun este că din toate discuţiile pe care le-am avut cu angajaţii, cu clienţii noştri, oamenii sunt foarte entuziaşti referitor la această lansare. E nou, e răcoritor, este diferit şi te face să încerci şi a doua şi a treia aromă”, a afirmat Onno Rombouts.
Brandul de cidru Strongbow exista şi anterior în portofoliul Heineken România, dar cu vânzări foarte mici, fără ca produsul să fie în atenţia companiei. Chiar dacă băutura este în continuare importată, lansarea mărcii s-a dorit a fi una memorabilă, dacă ţinem cont că producătorul a venit cu variante atât la sticlă cât şi la doză de aluminiu, cu un ambalaj schimbat atât din punct de vedere al etichetei cât şi al formei sticlei, şi cu trei arome, cea clasică, de mere, completată de variantele de soc şi de fructe de pădure.
Cidrul Stronbgbow va fi disponibil atât în baruri, cafenele şi restaurante, cât şi în magazine. ”Cred că un astfel de produs funcţionează foarte bine pe ambele canale, atât pe segmentul on premise (HoReCa) cât şi pe cel off premise (retail) pentrun că este un produs diferit de ce există acum pe piaţă, iar oamenilor le place să încerce produse noi”, a afirmat Onno Rombouts.
Potrivit oficialului Heineken România, brandul ar putea lua din consumatorii tradiţionali de vin, de mix-uri cu băuturi alcoolice de tipul ready-to-drink, dar şi din cei de bere. De altfel, poziţionarea brandului, prin mesajul de promovare (Urban by Nature), concentraţia alcoolică de 4,5% sau mix-ul de arome alese îl face un produs unisex, în contrast cu majoritatea categoriilor de băuturi alcoolice care sunt consumate preponderent de către bărbaţi.
Cidrul este o băutură alcoolică obţinută din fermentarea sucului de mere, cu o concentarţie alcoolică care poate varia între 1,2% şi 8,5%. Brandul Strongbow, cumpărat de grupul Heineken în 2010, a fost lansat în 1962 de către compania engleză Bulmer şi este cel mai vândut brand de cidru la nivel mondial.