Cum vor retailerii și producătorii să reaprindă vânzările de produse pentru grătar

După doi ani în care pandemia a schimbat regulile și dinamica momentului de consum „la grătar”, existând sincope atât în zona de retail, dar mai ales la nivelul canalului HoReCa, producătorii și retailerii privesc cu ochi buni acest sezon, creșterile estimate fiind din zona double digit. Dincolo de potențialul în materie de vânzări, un aspect interesant vine din zona dezvoltării la nivel de categorii noi care răspund acestui moment de consum. Cum vor retailerii și producătorii să reaprindă vânzările de produse pentru grătar

Dacă acum cinci ani vorbeam despre creșteri care ajungeau, în sezonul cald, până la 1.000% în funcție de produs, ultimii doi ani și-au pus amprenta asupra momentului de consum la grătar, care,  prin definiție, este sinonim cu reuniunile de familie și întâlnirile cu prietenii. „Pandemia a redus activitățile sociale și, automat, a afectat consumul pe aceste categorii de produse. Mai mult, programul scurt al magazinelor din perioada stării de alertă a fost un alt factor care a influențat vânzările. Pe măsură ce restricțiile se ridică, revin pe trend crescător și cifrele, atât volumic, cât și valoric”, susține Valer Hancaș, Director de Comunicare și Public Affairs Kaufland România.

Fără doar și poate, frecvența de cumpărare a produselor care adresează acest moment de consum este în creștere în timpul sezonului cald, comparativ cu restul anului, iar acest lucru se reflectă și la nivel de vânzări, indiferent că vorbim despre carne, sosuri, condimente sau grătare și accesorii pentru grătar. Dacă ne referim strict la carnea pentru grătar, în magazinele Kaufland, în topul preferințelor cumpărătorilor se regăsesc articolele din carne roșie, cu o pondere de 15% în acest sezon din totalul vânzărilor de carne roșie, în timp ce carnea de pasăre reprezintă în jur de 4% din categorie. „Produsele din carne de pasăre pentru grătar sunt listate doar în intervalul aprilie-septembrie, însă pentru cele din carne roșie, vânzările se dublează în comparație cu restul anului. În plus, dacă vorbim despre segmentul de produse vrac, carnea roșie se clasează în topul preferințelor, reprezentând aproximativ două treimi din totalul vânzărilor, ca valoare”, mai punctează Valer Hancaș.

Focus pe preparatele din carne

Schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor culinare, lipsa timpului preparării produselor, precum și interesul consumatorilor pentru un stil de viață echilibrat, au contribuit în ultimii ani la creșterea cererii pentru produsele marinate și pentru produsele ready-to-eat. „Cu toate acestea, există în continuare o diferență substanțială între consumatorii de carne proaspătă, în general, și cei care preferă produsele gata pregătite pentru grătar, însă este important să reținem dinamica evoluției din ultimii ani”, punctează reprezentanții Smithfield România. Compania răspunde acestui moment de consum cu gamele „Bun de gătit”, „Porc ușor” și „Steak House – Preparate de Comtim”, fiecare dintre ele acoperind nevoi diferite. În gama „Porc Ușor”, în funcție de produse, vorbim despre un timp rapid de preparare, de 1-5 minute, în timp ce produsele „Steak House – Preparate de Comtim” sunt gata pregătite, ambalate în cantități mici și au un timp de pregătire de 10 minute. „Vedetele categoriei sunt micii și scăricica marinată. În preferințele consumatorilor Comtim, urmează segmentul de cârnați, care este poziționat astfel datorită ușurinței cu care aceștia pot fi gătiți. De asemenea, hamburgerul de porc este una dintre reușitele echipei”, adaugă reprezentanții companiei.

Și în portofoliul Agricola există numeroase produse pentru grătar în timpul sezonului cald, precum pulpe dezosate, ciocănele sau aripi de pui, produse pe care le oferă toți producătorii ce activează în această piață, dar și un produs diferențiator - Cocoșelul de Pădure pentru grătar. „Industria în care activăm este una de descompunere. Un pui nu poate fi vândut într-un număr nelimitat de variante, din acest motiv, pentru noi, ponderea produselor pentru grătar rămâne aproximativ aceeași în timpului anului. Singura diferență o reprezintă destinația produselor și gradul de finisare a acestora. De exemplu, în timpul verii vindem un procent mult mai mare de pulpe dezosate către canalul HoReCa și către consumatorul final, spre deosebire de sezonul rece, când vindem un procent mai mare de pulpe cu os”, explică Raluca Simion, Category Manager Agricola.

Pentru Diana, vedetele sezonului de vară sunt produsele dedicate acestui moment de consum. „Avem un portofoliu de peste 400 de SKU-uri care este în permanență diversificat, completat. Pe lângă gama dedicată «Bun de grătar», avem și alte produse ce răspund acestui moment, precum micii, cârnații, dar și carne marinată, carne proaspătă feliată sau hamburgeri. Despre o variație a preferințelor și o migrație către diferite categorii de produse vorbim practic tot timpul. Așa că observația în calitate de producător este că trebuie să avem un portofoliu variat, adaptat, dar și ușor de readaptat în funcție de schimbările din piață”, susține Adina Crăciunescu, Managing Partner Diana.

Dincolo de parteneriatele pe care Diana le are cu partenerii din IKA și TT, produsele sunt listate și în magazinele proprii, rețeaua fiind prezentă în șase județe. „Prin urmare, în funcție de localizarea magazinului, obișnuințele și preferințele de consum, în sezonul de grătar, dar și în afara lui, produsele de grătar dezvoltă vânzări semnificative”, adaugă reprezentanta Diana.

Și pentru Vascar, companie care are o ofertă de peste 20 de sortimente dedicate acestui moment de consum, vânzările realizate în magazinele proprii reprezintă aproximativ 20% din volumul total în perioada de vârf a sezonului de grătar. „Intenționăm să creștem numărul de magazine Vascar cu minimum trei unități în acest an și să ne consolidăm prezența în modern trade, unde avem listate o parte dintre produsele noastre”, spune Vlad Ciuburciu, Director General Vascar.

Cum s-au reașezat categoriile complementare

Pentru categoria de sosuri, „la grătar” este al treilea cel mai important moment de consum după cele două vârfuri din sezonul de Paște și Crăciun, cu creșteri anuale de peste 10% față de perioadele din extrasezon, susține Andreea Toloacă, Director Comercial Orkla Foods România. „Categoriile de ketchup și muștar sunt categorii mari și stabile și avem semnale că acestea vor rămâne o parte importantă a categoriei mari de sosuri. E adevărat că în ultimii ani se dezvoltă din ce în ce mai puternic aceasta categorie, unde există un mare potențial de creștere prin inovație, prin extinderea opțiunilor de gust”, mai punctează aceasta.

Dacă vorbim despre condimente, „cea mai extinsă piața de condimente și produse pentru grătar este cea din Statele Unite ale Americii, care a fost evaluată în 2019 la aproximativ 2,54 de miliarde de dolari. În Europa, această piață se estimează că va atinge valoarea de 4,18 miliarde de dolari până în 2027”, precizează Cristina Ghiurluc, Director General Podravka România. Compania are ca produse dedicate Podravka Ajvar Clasic și Picant, mixurile de condimente Vegeta Natur, însă în portofoliu se regăsesc și alte produse care pot fi utilizate pentru acest moment de consum, cât și în cursul anului, precum Vegeta Bio, Vegeta Natur Legume, Vegeta Natur Găină, Vegeta Maestro Boia de ardei dulce, Boia de ardei iute, Piper Negru măcinat sau Boia Dulce afumată. „Necesitatea gătitului la domiciliu a revigorat în ultimul an magazinele, iar condimentele, mixurile de condimente, sosurile și marinatele au devenit instrumente pentru animarea meselor zilnice. În cazul acestui moment, pandemia a schimbat comportamentul deoarece ocaziile de consum au fost reduse drastic. Cu siguranță că produsele pentru grătar înregistrează cea mai mare rată de creștere din cursul anului în sezonul cald, însă este dificil de estimat această rată de creștere din cauza contextului general deosebit de instabil”, adaugă Cristina Ghiurluc.

Citește analiza completă AICI. 

Mezelurile, o categorie în care inflația pune frână fenomenului de premiumizare
Mezelurile, o categorie în care inflația pune frână fenomenului de premiumizare
Scădere în volum, orientare către formate și cantități mai mici, downtrading, nivel de loializare scăzut. Acestea sunt doar câteva dintre...
Ready meals, o categorie adaptată stilului de viață contemporan, cu un „potențial de creștere extraordinar”
Ready meals, o categorie adaptată stilului de viață contemporan, cu un „potențial de creștere extraordinar”
O categorie în continuă creștere, fie că vorbim despre valoare sau volum, produsele ready meals câștigă cotă de piață datorită noilor...
Condimentele, o categorie cu puternice fluctuații între tradițional și exotic
Condimentele, o categorie cu puternice fluctuații între tradițional și exotic
Piața locală de condimente, care își păstrează o puternică amprentă tradițională, a cunoscut o creștere accelerată odată cu debutul...
Consolidarea, un scenariu tot mai prezent într-o piață scindată precum cea a cărnii de pui
Consolidarea, un scenariu tot mai prezent într-o piață scindată precum cea a cărnii de pui
Cu un volum anual de 500.000 de tone, piața locală de carne de pui este dominată de companiile românești, 90% din volumele tranzacționate...