Vremea în care retailerii independenți întorc roata

În ultima perioadă am văzut tot mai multe proiecte ale retailerilor independenți care demonstrează că și aceștia pot ține pasul cu ceea ce denumim generic „retailul modern”. Cel mai recent exemplu vine de la rețeaua Bertis care, odată cu inaugurarea celei de-a zecea unități comerciale, a bifat și un nou concept de magazin în care cuvântul de ordine este „premium”.

Fondată la începutul anilor 90 ca o afacere de familie specializată în distribuția de preparate din carne, compania Bertis Group se încadrează în acest moment în top zece businessuri din județul Covasna, extinzându-și activitatea și în zona de distribuție și retail. „Avem o istorie de peste 24 de ani, iar businessul de retail a venit în completarea activității de producție și distribuție. Am pornit inițial cu două magazine și am ajuns, în prezent, să operăm o rețea de zece unități comerciale, dintre care șapte în Sfântu Gheorghe, două la Târgu Secuiesc și una în Covasna”, povestește Tibor Berszany, antreprenorul din spatele grupului Bertis. De-a lungul timpului, retailerul și-a adjudecat titlul de cea mai extinsă rețea din județ și, mai mult decât atât, pornind de la o realitate absolută din piață – nevoia de diferențiere – a mai făcut un pas important prin dezvoltarea unui nou concept de magazin, Bertis Gold.

Ce presupune noul concept? Inaugurată la începutul lunii octombrie chiar în centrul orașului Sfântu Gheorghe, județul Covasna, noua unitate a rețelei Bertis este un exponent al noii generații de magazine operate de retailerii independenți. Cu temele bine făcute după o experiență de peste 20 de ani în industria alimentară, antreprenorul nu a stat prea mult pe gânduri când a venit vorba despre noul concept. „Am vrut să aducem altceva în piață, așa că am gândit un concept premium care arată cu totul diferit de celelalte unități comerciale pe care le operăm, dar și față de magazinele competitorilor noștri din Sântu Gheorghe. De altfel, cele mai importante schimbări pe care le-am făcut sunt la nivel de design”, explică Tibor Berszany.

Pentru că și-a dorit foarte mult crearea unui spațiu modern, culoarea care predomină este gri-ul antracit, o culoare versatilă, care denotă eleganță și vine să evidențieze vitrinele de sticlă care au fost dispuse de-a lungul magazinului. În plus, tavanul negru, cu iluminare încorporată, completează ideea de spațiu premium. Și pentru că tot ce e frumos costă, investiția s-a ridicat la peste 100.000 de euro.

Produsele proprii, nucleul sortimentației.Și la acest capitol antreprenorul a venit cu ceva diferit față de celelalte locații. „Pentru că magazinul Bertis Gold se află în centrul istoric al orașului, dar și pentru că suprafața de vânzare este mai mică – circa 200 de metri pătrați – am decis să facem o selecție a celor mai bine vândute produse pe care noi le avem listate în rețeaua Bertis. Evident, am încercat să acoperim toate categoriile de produse alimentare, focusul fiind pe produsele proaspete. De asemenea, cu toate că nu ne așteptăm ca vânzările de carne să se ridice la nivelul celorlalte locații, am listat toate produsele din portofoliul nostru pentru că reprezintă un punct forte în sortimentație. În plus, spre deosebire de celelalte magazine, la Bertis Gold am decis să nu listăm produse nealimentare”, precizează proprietarul rețelei.

La raft sunt listate peste 3.000 de SKU-uri, iar aproximativ o treime dintre acestea sunt produse proaspete. De altfel, vitrinele frigorifice cu lactate și carne proaspătă reprezintă piesele de rezistență ale magazinului. „Faptul că noi ne axăm mai mult pe produsele proaspete este un element de diferențiere față de competitorii noștri. Chiar dacă avem o gamă extinsă de produse proprii în categoria de preparate din carne, am listat și sortimente ale marilor furnizori: Cris-Tim, Angst sau Caroli. Nu poți să faci abstracție de ce mai există în piață pentru că sunt clienți care caută acele produse”, mai spune Tibor Berszany.
În plus, pe lângă carne proaspătă, mezeleuri și preparate din carne realizate în fabrica proprie, în magazin există și o zonă cu produse de brutărie și cofetărie, fabricate și acestea în laboratoarele proprii. „În fiecare magazin avem o vitrină cu prăjituri și un raft de produse de panificație, astfel că am decis să implementăm acest corner și în magazinul Bertis Gold.”

Ce spun cifrele.Deși este prematur să vorbim despre performanța magazinului, proprietarul Bertis spune că feedback-ul clienților a fost foarte bun, așa că se așteaptă în perioada următoare ca Bertis Gold să livreze rezultate și mai bune. Astfel, în prima lună de funcționare, magazinul a avut în medie 600 de clienți pe zi, iar valoarea medie a bonului de cumpărături a fost de 18 lei. În ceea ce privește rezultatele înregistrate la nivel de rețea, în primele opt luni ale anului, magazinele Bertis au înregistrat o cifră de afaceri de 47,9 milioane de lei, în creștere cu 15% față de 2015.

Cât despre cheia succesului, antreprenorul crede că performanța magazinelor sale se datorează faptului că nu s-a abătut de la niște principii foarte clare: „Cu excepția noului concept, vorbim despre niște magazine clasice, dar reușita noastră vine din suportul pe care îl avem prin producție proprie și distribuție. Aceste două elemente ne ajută să ne diferențiem în piață și să putem veni cu o ofertă mult mai variată de produse. Și datele de vânzări confirmă acest lucru. Spre exemplu, în perioada iulie-septembrie, primele categorii din punct de vedere vânzări la nivel de rețea sunt mezelurile, urmate îndeaproape de carnea proaspătă. În plus, întotdeauna am mizat pe calitatea produselor și a serviciilor pe care le oferim clienților”, susține Tibor Berszany.

În plus, dincolo de cele trei direcții, retailerul mizează și pe fidelizarea clienților. „Avem un card de fidelizare comunitar prin care clienții primesc o reducere de 1%, iar un procent de 1% din valoarea cumpărăturilor merge către fundația comunitară Covasna, banii fiind investiți în diferite proiecte pentru comunitate. Pe lângă acest card, avem și o revistă lunară cu promoții”, precizează proprietarul Bertis.
În ceea ce privește planurile de viitor, Tibor Berszany menționează investițiile în zona de producție. De asemenea, când l-am întrebat despre o posibilă extindere în afara regiunii, managerul a precizat că nu ia în calcul acest proiect, din simplu motiv că îi place să dețină controlul deplin asupra businessului său.

Mircea Moga, Mega Image: În viitor, mizăm pe redefinirea conceptului de proximitate
Mircea Moga, Mega Image: În viitor, mizăm pe redefinirea conceptului de proximitate
În ultimii 25 de ani, piața de retail și FMCG a trecut printr-o transformare continuă, iar Mega Image a avut o contribuție semnificativă la...
Remodelarea MCA Comercial, upgrade necesar pentru fidelizarea cumpărătorilor tineri
Remodelarea MCA Comercial, upgrade necesar pentru fidelizarea cumpărătorilor tineri
Pornit în urmă cu 23 de ani, businessul MCA Comercial este în prezent unul dintre principalii jucători din piața de retail din Râmnicu Sărat....
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
După finalizarea investiției de șapte milioane euro într-o nouă unitate de producție, Artesana face trecerea spre o nouă etapă de dezvoltare,...
Vremea în care retailerii independenți întorc roata
Vremea în care retailerii independenți întorc roata
În ultima perioadă am văzut tot mai multe proiecte ale retailerilor independenți care demonstrează că și aceștia pot ține pasul cu ceea ce...