Cât cheltuiesc românii pe an la cumpărături?

O familie cheltuiește pentru bunurile de larg consum destinate consumului casnic 6.450 lei pe an (aproximativ 537 lei/lună), iar în medie, la o vizită în magazin românii lasă circa 25 lei, potrivit potrivit studiului GfK Panel de gospodării prin care monitorizează consumul casnic.Cât cheltuiesc românii  pe an la cumpărături?

Valoarea coșului de cumpărături pentru produsele FMCG a înregistrat o creștere de 2% în 2014, comparativ cu anul 2013,. Acest avans se datorează în principal frecvenței de cumpărare mai ridicată, România fiind una dintre puținele țări europene în care acest indicator este pe un trend ascendent.

”Acest lucru vine atât din faptul că scena de retail modern se dezvoltă cu noi magazine și formate de proximitate, dar și datorită faptului că, în căutarea celor mai bune oferte și sortimente, cumpărătorii vizitează mai multe magazine. Frecvența de cumpărare a românilor se aseamănă cel mai mult cu cea a austriecilor, ambii mergând la shopping pentru aprovizionare aproximativ o dată la o zi și jumătate pe parcursul unui an”, explică specialiștii GfK.

Mâncarea reprezintă 70% din valoarea coșului anual de cumpărături

Mâncarea, incluzând atât alimentele proaspete (fructe, legume, lactatele, carne, panificație) cât și cele cu un termen mai mare de valabilitate (conserve, ulei, făină, mălai) reprezintă 70% din valoarea coșului anual de cumpărături, potrivit datelor GfK.

“Observăm o predilecție mai mare din partea bucureștenilor și a locuitorilor din orașele mari pentru achizitionarea alimentelor proaspete, în special lactate și carne. De cealaltă parte însă, familiile tinere au un consum casnic mai mic pe această categorie, cele mai probabile cauze fiind lipsa de timp, dietele specializate, dar și ieșirile la restaurant. În același timp însă, gospodăriile tinere au cel mai mare interes pentru segmentul de îngrijire personală, mai ales în București și în orașele mari”, spune Diana Scăunașu, Consumer Panel Manager, GfK România.

În comparație cu anul 2013, tendința generală a fost de creștere pentru produsele alimentare (exceptând alimentele proaspete) și pentru cele de îngrijire a casei. Alimentele proaspete, băuturile și produsele de îngrijire personală au avut o evoluție constantă în 2014.

Evoluția retailului în 2014

Comerțul modern acoperă 54% din piața totală de FMCG din România, fiind într-o ușoară creștere față de anul 2013. Formatele mai mici, de tipul supermarket sau discounter, au avut un ritm de creștere mai alert în 2014, beneficiind de creșterea frecvenței de cumpărare. Supermarketul este formatul cu cea mai mare creștere și cu cel mai mare trafic în magazin. Hypermarketurile și-a diminuat ritmul de creștere, însă este cel mai important canal din comerțul modern, acoperind mai mult de un sfert din piață.

Primele 3 grupuri de retail acoperă 33% din valoarea totală a pieței, România situându-se la mijlocul clasamentului comparativ cu alte țări din CEE.

Așteptări optimiste de la 2015

Piața de FMCG din România arată potențial de creștere și în 2015, fiind una dintre puținele țări din Europa cu creștere volumică, potrivit GfK.

“Spre deosebire de restul țărilor unde am văzut o evoluție constantă sau cel mult o absorbție a creșterii prețului, în anul 2014 românii au avut o creștere în volum de 4.6%. Acesta este un semn pozitiv care ne arată că piața locală nu este încă saturată, iar apetitul românilor pentru noi categorii și pentru inovație este unul cu mare potențial”, completează Diana Scăunașu.

Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic în 2014 a tuturor categoriilor de produse de larg consum prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori a GfK România, pe un eşantion de 3.000 de gospodării, reprezentativ la nivel naţional.

Prezentă pe piaţa locală din 1992, GfK România este, de peste 12 ani, institutul numărul 1 de cercetare de piaţă, cu o cifră de afaceri de 19,2 milioane euro în 2013. Activităţile GfK România sunt structurate în două sectoare, Consumer Choices şi Consumer Experiences.

Lidl deschide un nou magazin în Târgoviște
Lidl deschide un nou magazin în Târgoviște
Lidl continuă investițiile pe plan local prin deschiderea unui nou magazin în Târgoviște și depășește astfel pragul de 350 de unități...
Piața de retail și FMCG, față în față cu noul consumator
Piața de retail și FMCG, față în față cu noul consumator
Într-un mediu aflat în continuă schimbare, o strategie de business concentrată în jurul consumatorilor și a comportamentului acestora poate...
Mondelēz, din nou pe drumul cel bun după rezultatele din T2
Mondelēz, din nou pe drumul cel bun după rezultatele din T2
Mondelēz, unul dintre cei mai importanți jucători din piața de dulciuri, a revenit pe drumul cel bun după rezultatele raportate pentru...
Un nou magazin Gerovital în București
Un nou magazin Gerovital în București
Producătorul de cosmetice Farmec a inaugurat un nou magazin în Capitală. Magazinul Gerovital din cadrul centrului comercial Cocor este o relocare...