Carrefour Sibiu, cel mai ieftin magazin din centrul și nordul țării în luna mai

Hypermarketul Carrefour Sibiu a fost cea mai ieftină unitate comercială din centrul și nordul țării în luna mai potrivit studiului Shopping Basket, care analizează, lunar, prețurile principalelor bunuri de larg consum din cele mai importante rețele comerciale din România. Astfel, valoarea coșului de cumpărături format din 11 produse de bază (faină, lapte, ulei, bază pentru mâncăruri, apă minerală, băutură răcoritoare, cafea, telemea, săpun, hârtie igienică și detergent de vase) găsite în toate cele 12 hypermarketuri, supermarketuri, unități cash & carry și magazine online monitorizate luna trecută (în magazinele de tip discounter coșul de cumpărături a avut altă componență) a fost de 61,91 lei, în hypermarketul Carrefour Sibiu. Carrefour Sibiu, cel mai ieftin magazin din centrul și nordul țării în luna mai

Următorii clasaţi în topul celor mai ieftine magazine după unitatea Carrefour sunt magazinul cash & carry Metro Suceava și hypermarketul Kaufland Baia Mare, cu o valoare a coșului de cumpărături 63,22 de lei, respectiv, 63,63 de lei lei. La polul opus se află unitatea Cora Cluj-Napoca, unde coșul de cumpărături format din cele 11 produse găsite în toate unitățile monitorizate s-a ridicat la 67,69 de lei, valoare ce poziționează magazinul pe prima poziție în topul celor mai scumpe unități de retail.

În ceea ce privește magazinele online, cea mai ieftină unitate comercială în luna mai a fost cora.ro, unde valoarea coșului de cumpărături alcătuit din cele 11 produse disponibile și în magazinele fizice a fost 81,84 de lei (66,84 lei + 15 lei). Acesta a fost urmat în clasamentul unităților online de carrefour-online.ro, unde coșul de cumpărături s-a ridicat la 82,31 de lei (62,31 + 20 de lei transportul), emag.ro/supermarket (platforma de comerț online a retailului Mega Image) fiind cea mai scumpă unitate comercială online, cu o valoarea a cumpărăturilor de 87,04 lei (67,04 lei cumpărăturile + 20 lei transportul).

Dacă ne referim însă la disponibilitatea produselor la raft, în ziua în care a fost realizată cercetarea (3 mai n.r.), în magazinele Cora Cluj-Napoca și Mega Image Comarnic au fost găsite toate produsele din lista de cumpărături analizată în studiul Shopping Basket. Cele mai multe situații de out-of-stock au fost raportate în supermarketul Profi Bistrița, unde patru din cele 20 de produse nu au fost disponibile la raft.
Cât despre magazinele cu cele mai multe produse cu prețul cel mai mic, pe segmentul de hypermarketuri în Carrefour Sibiu au fost găsite nouă astfel de produse, în timp ce pe segmentul de supermarketuri, unitatea Market Târgu Mureș a avut 12 produse cu cel mai mic preț.

Despre analiza Shopping Basket

Pentru al 13-lea an consecutiv, Revista Progresiv publică analiza Shopping Basket, un studiu de tip mystery shopping realizat de agenția de servicii de marketing și comunicare Mercury360, care monitorizează prețurile din rețelele internaționale de magazine alimentare. În analiză sunt incluse 11 rețele de magazine și cele mai importante trei magazine online: carrefouronline.ro, coradrive.ro și emag.ro/supermarket (Mega Image).

Locațiile monitorizate sunt schimbate trimestrial, pentru a fi acoperite toate regiunile importante ale țării pe parcursul unui an. Astfel, în al doilea trimestru al analizei sunt monitorizate magazinele din centrul și nordul țării.

Lista de produse, care include 20 de articole alimentare și nealimentare, este comună la hypermarketuri, supermarketuri și cash&carry, pentru formatul discount fiind monitorizate alte articole. Produsele din lista de cumpărături analizată în studiul Shopping Basket sunt SKU-uri (articole) lider în segmentul IKA, selctate din Top 3 Sku pe categoriile / segmentele vizate – clasament realizat de către compania de cercetare RetailZoom pe universul de magazine monitorizate, pe perioada ianuarie-noiembrie 2016. Produsele sunt achiziționate la începutul fiecărei luni, iar data la care se realizează vizitele în magazine variază de la o lună la alta. Prețurile publicate sunt cele afișate pe bonul de cumpărături.

În studiul calitativ din secțiunea Shopping Basket există o scară de notare pentru a stabili nivelul de curățenie și de mercantizare al magazinului vizitat. În ceea ce privește mercantizarea magazinului, criteriile urmărite sunt: disponibilitatea la raft a produselor, aranjarea pe raft și accesibilitatea acestora, precum și curățenia și integritatea produselor. Dacă două din cele trei criterii nu sunt îndeplinite pe deplin, se va nota „insuficient" în dreptul nivelului de mercantizare al magazinului.

211-SB-01211-SB-02211-SB-03211-SB-04211-SB-05
Kaufland deschide cel de-al 21-lea magazin din București
Kaufland deschide cel de-al 21-lea magazin din București
Kaufland România inaugurează săptămâna aceasta un nou magazin în nordul Capitalei, în cartierul Pipera. Acesta este hipermarketul cu numărul...
Despre puterea cifrelor, la INSPIRO – Lucky Numbers
Despre puterea cifrelor, la INSPIRO – Lucky Numbers
Circa 150 de manageri din industriile de retail și FMCG și-au dat întâlnire pe 13 iunie, la The Tent by Clubul Diplomatic, la cea de-a 13-a...
Profi, cel mai ieftin magazin din Capitală, în luna octombrie
Profi, cel mai ieftin magazin din Capitală, în luna octombrie
Profi își adjudecă titlul de cel mai ieftin magazin din Capitală în luna octombrie, potrivit analizei Shopping Basker, care monitorizează lunar...
Auchan Sibiu, cel mai ieftin magazin din centrul țării în luna mai
Auchan Sibiu, cel mai ieftin magazin din centrul țării în luna mai
Hypermarketul Auchan Sibiu a fost cea mai ieftină unitate comercială din centrul țării în luna mai potrivit studiului Shopping Basket, care...