Tendințe și inovații în domeniul transporturilor

Noile tendințe în domeniul transporturilor răspund cererii în creștere pentru operațiuni autonome, digitalizare și durabilitate. Dronele, roboții și camioanele fără șofer permit livrări autonome pe ultima milă, în vreme ce soluțiile de electrificare disponibile astăzi la scară largă permit reducerea semnificativă a nivelului de poluare. Și toate acestea pe lângă tehnologiile bazate pe inteligența artificială, internet of things sau blockchain, care, deși încă emergente, au ieșit deja din sfera de „nou”.  Tendințe și inovații în domeniul transporturilor

Cei de la StartUs Insights au realizat o listă a celor mai importante tendințe în domeniul transporturilor, majoritatea fiind strâns legate de două concepte: reducerea nivelului de poluare și automatizarea proceselor.

  • Vehicule autonome

Vehiculele de transport generează atât congestionarea traficului cât și poluare, în special în orașele mari. O soluție la aceste probleme este adoptarea de vehicule și sisteme autonome. Mașinile cu conducere autonomă folosesc senzori, LIDAR și funcții automate de siguranță pentru a naviga pe drumuri. Vehiculele folosesc camere pentru a citi semnele rutiere, iar algoritmii AI recunosc obiectele de pe drumuri, ghidând vehiculele. Prin urmare, acestea sporesc siguranța rutieră și reduc emisiile nocive. În plus, camioanele autonome pot rezolva una dintre cele mai mari probleme actuale de pe piața transporturilor, respectiv lipsa șoferilor. O altă tendință majoră în transport este reflectată în comercializarea dronelor de livrare, care sunt utile pentru a transporta materiale medicale, alimente și multe altele chiar și în locații îndepărtate. Livrările robotizate sau cu drone ajută, de asemenea, persoanele în vârstă și permit un răspuns rapid în caz de urgență.

  • Energia verde

Energia verde în transporturi se referă la toate modurile de transport, combustibilii alternativi și tehnologii care reduc impactul negativ asupra mediului. Navele ecologice au prioritate față de navele convenționale datorită emisiilor reduse de gaze cu efect de seră. Acestea sunt încorporate cu sisteme de propulsie eficiente din punct de vedere energetic și un design raționalizat al cocii pentru a optimiza navigația. În plus, combustibilii alternativi, cum ar fi hidrogenul, gazul lichefiat, combustibilii sintetici și nu numai, sunt utilizați în transportul maritim și aerian pentru că oferă un grad scăzut de poluare. Vehiculele electrice transportă mărfuri într-un mod durabil fără a necesita combustibil. Trenurile oferă, de asemenea, o alternativă ecologică prin transportul unor volume uriașe de mărfuri pe distanțe lungi, reducând astfel numărul de vehicule pe drum.

  • Transportul electric

Electrificarea la scară largă este o tendință majoră în industria transporturilor. Deoarece vehiculele electrice necesită electricitate pentru a-și reîncărca bateriile, ele elimină dependența de combustibilii fosili convenționali. În plus, vehiculele electrice oferă performanțe mai bune datorită eficienței motorului electric producând, în același timp, un nivel scăzut de zgomot. Odată cu adopția crescută a mașinilor electrice, start-up-urile lucrează la îmbunătățirea infrastructurii de încărcare. Vehicle-to-grid (V2G), încărcarea rapidă, încărcarea mobilă, noi inovații pe segmentul bateriilor și multe alte astfel de soluții facilitează o acceptare mai largă a vehiculelor electrice în operațiunile zilnice de livrare. Transportul aerian este, de asemenea, martor la o creștere a electrificării prin aeronave electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), taxiuri aeriene electrice și drone. Mai mult, numeroase start-up-uri lucrează la reducerea impactului negativ asupra mediului al călătoriilor cu avionul.

  • Inteligența artificială

Inteligența artificială (IA) face transportul mai eficient prin anticiparea întârzierilor în fluxurile de trafic. Algoritmii AI permit detectarea și recunoașterea obiectelor pentru navigarea vehiculelor autonome. Învățarea automată este utilizată în analiza comportamentului șoferului pentru a determina gradul de oboseală al acestuia și pentru a îmbunătăți siguranța rutieră. Optimizarea rutelor bazată pe inteligență artificială accelerează livrarea mărfurilor. Asocierea între cererea și oferta de stocuri este o altă zonă în care inteligența artificială poate ajuta la optimizarea operațiunilor de transport de marfă. În cazul transportului maritim, AI îmbunătățește siguranța navigației.

  • Internet of Things

Internet of Things (IoT) „face” industria transporturilor mai inteligentă. IoT, împreună cu senzorii încorporați, adună date despre vehicule pentru a urmări starea sau performanța vehiculelor de transport. Dispozitivele IoT din sistemele de decongestionare a traficului prezic și redirecționează vehiculele către rute alternative mai rapide, accelerând livrarea. Acest lucru reduce aglomerația, ceea ce duce la un consum mai mic de energie. În plus, utilizarea IoT în vehicule permite monitorizarea nivelurilor de combustibil, siguranța șoferului, sănătatea vehiculelor și multe altele. Mașinile conectate au limite de viteză impuse în funcție de natura traficului, ceea ce ajută la prevenirea accidentelor. Acest lucru asigură o circulație fluidă a vehiculelor de transport.

  • Mobilitatea ca serviciu (Mobility as a Service, MaaS)

La fel ca și alte industrii, în industria transporturilor se lucrează și la îmbunătățirea confortului consumatorilor. Utilizarea MaaS asigură furnizarea la cerere a serviciilor de transport și astfel consolidează diferite canale digitale pentru a permite utilizatorilor să planifice și să își rezerve modalitatea ideală de transport printr-o singură platformă. MaaS simplifică plățile oferind un model de abonament și sisteme de plată performate. Mai mult, sistemul facilitează asocierea dintre transportul public și cel privat, oferind astfel flexibilitatea de a alege modalitățile optime de transport. Tehnologia MaaS descurajează proprietatea privată a vehiculelor, oferind servicii precum carpooling, taxiuri la cerere, călătorii interurbane care pot fi rezervate și multe altele. Mai puține vehicule pe drumuri cauzează emisii mai mici, poluare mai mică și, din nou, un număr redus de accidente.

  • Blockchain

Blockchain este încă o tehnologie în curs de dezvoltare care îmbunătățește vizibilitatea în sectorul transporturilor. Aceasta permite urmărirea în timp real a activelor pentru o planificare precisă a operațiunilor, iar structura sa descentralizată permite transparența și previne efectuarea tranzacțiilor înșelătoare. Contractele inteligente bazate pe blockchain facilitează schimbul și decontarea cu succes a bunurilor. În plus, blockchain asigură siguranța plăților și integrează eficient diverse documente necesare în procesele de transport sau logistică.

  • Sisteme de management al transporturilor

Transportul de mărfuri are provocări atunci când vine vorba de planificare și execuție. Un sistem de management al transportului (TMS) ajută companiile să economisească timp prin automatizarea fluxurilor de lucru și optimizarea utilizării activelor. Oferă soluții pentru mutarea mărfurilor de toate dimensiunile în diverse moduri, inclusiv rute intermodale și internaționale. TMS permite urmărirea în timp real a șoferilor, mărfurilor și a inventarului pentru a permite vizibilitatea în lanțul de aprovizionare. În plus, un sistem TMS oferă analize și informații care permit reducerea cheltuielilor inutile. Un alt software în tendințe este sistemul de management al flotei (FMS). FMS permite monitorizarea și controlul de la distanță al flotei de vehicule, permițând operatorilor de flote să se asigure că sunt respectate protocoalele corespunzătoare în operațiunile de livrare.

  • Livrarea inteligentă (Smart delivery)

Expedierea inteligentă se referă, în acest context, la automatizarea operațiunilor în transportul maritim prin creșterea eficienței combustibilului și oferirea unor informații mai bune legate de performanța navei. Sistemul de smart delivery încorporează senzori digitali avansați pentru navigarea precisă, adaptând viteza în funcție de debitul de apă. În plus, transportul automatizat reduce costurile cu forța de muncă și erorile pentru o eficiență îmbunătățită.

  • Livrarea pe ultima milă

Cunoscută și sub denumirea de logistică pe ultima milă, livrarea de acest tip cuprinde toate operațiunile necesare pentru a transporta mărfurile către consumatorul final. Odată cu utilizarea la scară largă a platformelor de e-commerce, serviciile de livrare s-au îmbunătățit constant. Start-up-urile dezvoltă soluții inovatoare de livrare last mile pentru a transporta un articol la destinatar în cel mai rapid mod posibil. Urmărirea expedierilor în timp real pentru a actualiza starea comenzii către părțile interesate, spre exemplu, a schimbat în mod fundamental industria de livrări.
 

O nouă revoluție digitală în supply chain
O nouă revoluție digitală în supply chain
Tehnologiile de ultimă oră revoluționează managementul lanțurilor de aprovizionare. Odată cu progresele rapide în inteligența artificială...
Gebrüder Weiss: Perspective pentru un viitor verde rentabil în transportul rutier de mărfuri
Gebrüder Weiss: Perspective pentru un viitor verde rentabil în transportul rutier de mărfuri
Perioada de avânt a vehiculelor cu propulsie electrică deschide posibilități și pentru industria transporturilor de marfă. Gebrüder Weiss,...
Costurile de transport au crescut
Gebrüder Weiss: Costurile de transport au crescut cu peste 55% față de 2021
Potrivit Gebrüder Weiss România, unul dintre principalii jucători de pe piața locală de transport și logistică, prețurile se află pe o...
Cum a evoluat piața locală de transport și logistică în ultimii doi ani, sub impactul pandemiei și războiului
Cum a evoluat piața locală de transport și logistică în ultimii doi ani, sub impactul pandemiei și războiului
Industria locală a transporturilor a trecut, în ultimii trei ani, prin schimbări majore, urmând să facă față unor noi provocări și în...