Gebrüder Weiss: Perspective pentru un viitor verde rentabil în transportul rutier de mărfuri
Perioada de avânt a vehiculelor cu propulsie electrică deschide posibilități și pentru industria transporturilor de marfă. Gebrüder Weiss, unul dintre principalii furnizori de servicii de transport pe piața globală și locală, cu o misiune asumată de creștere a sustenabilității, promovează adoptarea progresivă, în parteneriate cu clienții și producătorii de vehicule electrice.
Rezultatele par să contureze un viitor promițător pe segmentele potrivite de transport, în funcție de specificul geografic, cu condiția găsirii echilibrului între exploatarea avantajelor și soluționarea obstacolelor.
Răspuns la una dintre cele mai stringente probleme de mediu - Primul pas în strategia de sustenabilitate
Sectorul transporturilor, esențial pentru economia europeană și globală, provoacă și una dintre problemele cele mai stringente de mediu prin emisiile de CO2. Vehiculele rutiere electrice devin astfel parte esențială pentru orice strategie de sustenabilitate, în condițiile în care sunt principala cale de a reduce poluarea fonică și cea cu noxe din trafic. În plus, reglementările UE în privința emisiilor de CO2 devin tot mai severe, astfel încât, pe lângă misiunile asumate de sustenabilitate, obligațiile legale accelerează adoptarea soluțiilor electrice pentru toți actorii implicați în transportul de mărfuri.
În căutarea soluțiilor pentru provocările actuale
Pentru furnizorii de servicii de transport mărfuri și, implicit, pentru clienții acestora, costurile de achiziție mari ale autovehiculelor electrice sunt printre cele mai mari obstacole în prezent. Infrastructura de alimentare cu energie electrică, autonomia redusă și timpii mari de încărcare sunt un alt grup de provocări și introduc variabile volatile în planificarea și optimizarea rutelor de transport. Alături de faptul că este vorba de o tehnologie nouă, care încă prezintă necunoscute legate de fiabilitate și rentabilitatea exploatării pe termen lung, vehiculele electrice impun o adoptare prudentă.
Colaborarea cu producătorii este o soluție promițătoare pentru înțelegerea și depășirea acestor provocări, întrucât testarea în condiții reale le permite acestora să aibă un feedback implementabil real, iar transportatorii pot evalua condițiile în care pot rentabiliza flotele electrice. Iar în timp, odată ce vehiculele electrice vor penetra mai mult piața de transporturi de mărfuri, se poate ajunge la costuri de achiziție mai accesibile.
Din acest motiv, în această fază, o variantă fezabilă este testarea vehiculelor electrice, prin cooperarea dintre producători, transportatori și clienții acestora, pe segmentele unde se pretează cel mai bine: distanțe medii și livrări last-mile, în special în interiorul și proximitatea centrelor urbane.
Spre exemplu, Gebrüder Weiss România a testat deja, în această primăvară, un autotractor electric în parteneriat cu un client major din industria de sisteme de siguranță auto și Volvo Trucks, cu rezultate promițătoare pentru utilizarea pe distanțe scurte și medii.
Soluțiile mai pot presupune și sincronizarea introducerii transporturilor electrice cu dezvoltarea infrastructurii locale, crearea unor flote mixte, cu vehicule rutiere electrice drept sub-componentă a transportului intermodal, reducând și mai mult amprenta de CO2, sau optimizarea planificării rutelor extraurbane, astfel încât să ia în considerare suprapunerea timpilor de încărcare cu cei de odihnă obligatorie a șoferilor, în funcție de legislație.
Gebrüder Weiss se află, astfel, în prima linie privind contribuția pentru viitorul verde și rentabil al transportului rutier de mărfuri, promovând adoptarea progresivă a vehiculelor cu propulsie electrică. Cu eforturi continue și inovație, industria transporturilor de mărfuri poate să-și croiască un drum către un viitor verde și sustenabil, păstrându-și în același timp rolul crucial în economie.
*Articolul susținut de Gebruder Weiss