Unlock Market Research: Cum s-a schimbat modul de viață și de gândire al românilor

Consumatorii actuali citesc etichetele produselor cu mult mai multă atenție, caută articole realizate în casă, tradiționale, naturale sau bio. În plus, aceștia se informează înainte să cumpere, citesc și ascultă testimonialele și poveștile din spatele brandurilor. Aceasta este una din cele zece concluzii relevante pentru industria FMCG, extrase din cel mai complex studiu care măsoară cum s-a schimbat modul de viață și de gândire al românilor, realizat de Hunters, noua divizie de trenduri a companiei de cercetare Unlock Market Research. Unlock Market Research: Cum s-a schimbat modul de viață și de gândire al românilor

1. Nevoia de frumos

66% spun că nevoia de frumos în viața lor e un trend. Asta înseamnă înclinare spre tot ce e frumos estetic, inclusiv la nivel de produse alese. Interesul pentru modul în care mâncarea arată aproape că este egal cu interesul pentru gust. Modul în care arată un obiect este egal cu valoarea pe care o are. Există o mai mare dorință de a înfrumuseța tot ceea ce este în jurul nostru, de a alege produse care sunt mai ales atrăgătoare vizual, produse care bucură ochiul și sufletul, fie că vorbim de o sticlă de vin sau de un preparat pentru cină. Manifestarea cuprinde și dorința de a ne înfrumuseța corpul, prezentă la tot mai mulți oameni prin diferite mijloace, de la folosirea mai multor produse de îngrijire a frumuseții, cosmetice și make-up, și până la modificări corporale sau tatuaje.

2. Limitarea la zona de confort

Un alt trend validat de 56% dintre români este limitarea la zona de confort: oamenii planifică mai mult, caută atent cele mai bune oferte de pe piață și fac economii, considerând că stabilitatea financiară este mai importantă decât progresul financiar. Alte manifestări ale trendului - Oamenii construiesc liste de priorități, mentale sau scrise. Oamenii planifică cumpărături mari cu mult timp înainte. Vor să facă economii în consumul de bază pentru a-și permite să petreacă mai mult timp într-un mod plăcut.

3. Lupta de a rămâne umani și nevoia de autenticitate

Manifestări: Oamenii citesc etichetele cu mai multă atenție. Merg și caută produse făcute în casă, tradiționale, naturale sau bio. Oamenii se informează înainte să cumpere ceva, citesc și ascultă testimoniale și poveștile din spatele brandurilor.

4. Brandurile de mâine vor fi cele cu un rol clar în viețile oamenilor

Brandurile au nevoie să își asume un rol relevant pentru noul mod de viață și de gândire al românilor, iar înțelegerea schimbărilor rapide care au loc în stilul de viață și obiceiurile consumatorilor este o componentă cheie în dezvoltarea oricărui business.

5. Nu e suficient ca un produs să îndeplinească nevoile pragmatice, funcționale. Pentru a-și câștiga un loc pe agenda din ce în ce mai încărcată a oamenilor, o marcă trebuie să hrănească și nevoile psihice, spirituale – să aducă în viața oamenilor sens, relevanță.

6. Pe teritoriile unde există o lipsă acută de relevanță și semnificație a mărcilor, apar acum noi jucători cu potențial major pe termen lung.

Brandurile nou-venite au avantajul de a fi construite sănătos, într-un mediu stabil, cu repere mai clare decât în orice alt moment al istoriei post-decembriste. Unele vor persevera și vor deveni povești de succes, în vreme ce altele vor eșua, însă factorul definitoriu pentru evoluția fiecăruia va fi cu siguranță modul în care se raportează la cadrul psihic și nevoile consumatorilor, aflate în permanentă schimbare.

7. Pe de altă parte, presiunea crește pentru mărcile deja prezente pe piață

Pentru a naviga cu succes într-un peisaj aflat în continuă schimbare, este vital ca acestea să se mențină la curent cu evoluția resorturilor interioare ale oamenilor. În mare parte, viitorul lor va depinde de modul în care vor reuși să înțeleagă schimbările sociale rapide și să găsească o cale de aliniere cu idealurile și valorile actuale ale consumatorilor.

8. Un trend emergent, incipient, este acela că România începe să conteze pe harta lumii – care se referă la faptul că în străinătate, românii au început să sprijine tot ce reprezintă valoare locală.

Clarificăm faptul că trendul observat de noi nu face neapărat referire la o creștere a consumului de produse românești, ci mai degrabă se referă la tendința de a alege branduri românești de valoare, cu care oamenii se pot mândri oriunde în lume – spre exemplu, atunci când călătoresc sau atunci când intră în contact cu străini din alte țări.

‘’Trendul se referă la promovarea produselor românești în lume. Apar branduri românesti mai tinerești, avantgardiste, care au șanse să concureze cu orice brand din lume, iar faptul că aceste branduri vin din România nu mai este un handicap pentru consumatori, ci chiar un avantaj”, declară Adina Vlad, Managing Partener, Unlock Market Research.

9. Românii înțeleg astăzi mai mult decât oricând nevoia de a face parte dintr-o comunitate și de a depune efort împreună cu alți oameni pentru atingerea unui scop comun

Este de așteptat ca această tendință să afecteze și modul în care oamenii se raportează la mărci. Pe de o parte, brand-urile continuă să fie supuse presiunii de a genera word-of-mouth pozitiv în legătură cu produsele pe care le oferă, acesta fiind deja un criteriu în selecția și utilizarea mărcilor - pe măsură ce comunitățile devin mai închegate, dinamica acestor schimburi de informație devine din ce în ce mai importantă. Pe de altă parte, cresc așteptările că orice marcă de succes să îndeplinească un rol bine definit în comunitățile pe care le influențează prin acțiunile sale și mai ales în comunitățile din care fac parte consumatorii săi.

10. Brandurile trebuie să caute să se conecteze foarte atent la consumator și să asigure că nu doar produsul este util pentru ei, ci și brandul este relevant și aduce valoare în viața acestora

Deși concluziile țin cont de industria și specificul fiecărui brand, o recomandare generală transpare: consumatorii vor aprecia mai mult brandurile care comunică cu empatie și umanitate și le îndeplinesc mai mult decât nevoile de bază, funcționale.

Roxana Manolescu, Caroli: Orientarea spre inovație și calitate, atribute la care companiile trebuie să se alinieze
Roxana Manolescu, Caroli: Orientarea spre inovație și calitate, atribute la care companiile trebuie să se alinieze
Pe o piață cu o dinamică precum cea a retailului și a bunurilor de larg consum orientarea spre inovație, calitatea produselor oferite și...
Unlock Market Research: Cum s-a schimbat modul de viață și de gândire al românilor
Unlock Market Research: Cum s-a schimbat modul de viață și de gândire al românilor
Consumatorii actuali citesc etichetele produselor cu mult mai multă atenție, caută articole realizate în casă, tradiționale, naturale sau bio....