Lactatele acidofile, sub semnul scăderii
În condițiile în care consumul on the go aproape a revenit la normal, cererea pentru produsele acidofile nu a reușit totuși să țină pasul. Astfel, volumele vândute au fost mai mici în perioada august 2022 – iulie 2023 față de august 2021 – iulie 2022, chefirul fiind singurul sortiment din categorie care a reușit să crească atât în valoare, cât și în volum.
Datele furnizate de RetailZoom arată că, în ceea ce privește chefirul, avansul valoric a fost de 35,9%, în timp ce volumele au înregistrat o creștere modică, de doar 1,3%. Sortimentul cu 3,3% grăsime rămâne cel mai consumat, deși consumatorii au ales tot mai des și versiunea cu mai puțină grăsime, de 1,5%, dinamica în acest caz fiind de aproape 63% în perioada analizată. Albalact, Covalact, FrieslandCampina, Müller și Prodlacta sunt companiile care, raportat la volumele vândute, reușesc să atingă o cotă de piață de 68,1%, în timp ce mărcile proprii au o cotă valorică de 24% din piață.
Definite ca o categorie cu beneficii pentru sănătate, lactatele acidofile nu au reușit totuși să răzbată în fața inflației, dovadă că, în ceea ce privește sana și laptele bătut, piața a crescut în valoare, dar volumele au scăzut cu până la 15%. Concret, în perioada analizată, vânzările de lapte bătut au înregistrat o creștere valorică de 21,8%, dar au scăzut cu 9,7% la nivel de volume. Când vine vorba despre sana, scăderea volumelor a fost de 14,9%, în timp ce, valoric, cererea a crescut cu 16,8%.
Mai mult, în cazul laptelui bătut, vânzările de mărci private au depășit performanța principalelor cinci companii de pe piața lactatelor acidofile. Datele RetailZoom indică o cotă de piață în volum de 59,4% în cazul mărcilor private de lapte bătut, în timp ce Covalact, FrislandCampina, Meridian Agroind, Moise Serv și Prodlacta au o cotă cumulată de 36%. Situația este comparabilă și dacă analizăm cotele de piață valorice. Mai exact, principalele cinci companii au 44,1% din piață, în timp ce mărcile private generează 50,3% din vânzări.
În ceea ce privește sana, mărcile private nu au reușit să atingă mai mult de un sfert din piață dacă ne raportăm la valoare și o treime când luăm în calcul volumele. Mai mult, ambalajele mari au pierdut teren, ca urmare a faptului că mai toți consumatorii și-au regândit achizițiile. Drept dovadă, sana în ambalaj mai mare de 900 ml a înregistrat o scădere de 32,6%, în timp ce ambalajele de 350 ml au scăzut cu 5,3% raportat la volume. În continuare, cel mai ales sortiment este cel non-bio, având o cotă volumică de 97%. Pentru sortimentele bio, cota de piață abia dacă ajunge la 3% și, în plus, având în vedere regândirea cheltuielilor, volumele vândute au scăzut cu 7% în august 2022 – iulie 2023 față de august 2021 – iulie 2022.
Analiza face parte din suplimentul Progresiv Zoom Dairy Trends, apărut în luna octombrie, pe care îl poți răsfoi aici. Mai jos găsești analize detaliate despre alte categorii de lactate:
- Specialitățile de brânză, categoria unde educația și bugetul disponibil dictează performanța
- Smântâna, o categorie unde predomină mărcile private
- Downtradingul, „amenințarea” din umbră pentru categoriile telemea și cașcaval
- Iaurtul, o categorie în care impredictibilitatea atrage reinterpretarea comportamentului de consum
- O luptă pentru readucerea volumelor pe trend pozitiv în piața laptelui





