Evoluția pieței la semestru anticipează un an bun în FMCG

Piața bunurilor de larg consum a avansat în primul semestru din 2015 cu 2% în valoare și 4% în volum față de primele șase luni ale anului precedent, motorul creșterii fiind băuturile și mai multe categorii nealimentare precum detergenți, produse de îngrijire orală și pentru păr și articole din hârtie, potrivit datelor din panelul de gospodării GfK Consumer Panel Services furnizate de compania de cercetare GfK. Acestea au reușit să crească în principal datorită îmbunătățirii gradului de penetrare în consum al categoriilor.

Valoarea medie a cumpărăturilor de bunuri de larg consum într-o gospodărie este de 515 lei pe lună, aproape jumătate din această sumă fiind cheltuită pe alimentele proaspete (46%). Cele mai multe dintre categoriile de alimente au avut o evoluție constantă în primul semestru al acestui an față de primele șase luni din 2014, creșteri fiind înregistrate mai degrabă în cazul categoriilor de produse nealimentare sau băuturi.

Astfel, detergenții au înregistrat un avans de 9%, iar produsele de igienă orală, de îngrijire a părului sau cele din hârtie au avut o creștere de 8%. Berea, vinurile și băuturile spirtoase au înregistrat, la rândul lor, un avans de 7% al vânzărilor în primul semestru.

Produsele premium revin pe creștere

Dacă anii de criză au adus o creștere a vânzărilor de produse mai ieftine, tendința pare să se schimbe, remarcându-se o tendință de uptrading (migrare a consumului către segmentele superioare de preț). Pe de altă parte, mărcile proprii ale rețelelor de magazine își continuă avansul, având ca motor de creștere extinderea rețelelor internaționale de magazine. De asemenea, se observă și o scădere a ponderii alimentelor preparate în casă.

Cea mai evidentă tendință de uptrading se remarcă la produsele de îngrijire personală, unde ponderea segmentului premium a crescut de la 31% în primul semestru al anului trecut la 35% în primele șase luni din 2015. În schimb, atât segmentul mediu de preț, cât și cel economic au pierdut câte două puncte procentuale în intervalul menționat.

Mărcile retailerilor dețin 14% din FMCG

Mărcile private și-au continuat creșterea în primul semestru al acestui an, ajungând la 14% din valoarea pieței de bunuri de larg consum, fără a lua în calcul alimentele proaspete. Cea mai mare pondere a mărcilor private, de 20%, este înregistrată în categoriile alimentare (altele decât cele proaspete). Mărcile proprii ale retailerilor mai dețin o cotă de 11% în categoria de îngrijire personală, 9% în cea de produse de curățenie și doar 7% pe segmentul băuturilor alcoolice și răcoritoare.

Ponderea promoțiilor în piața FMCG a ajuns la 21% în primul semestru al acestui an, fiind mai ridicată în cazul hypermarketurilor (27%) și în magazinele de discount (26%). De altfel, cele două canale de vânzare sunt și cele care au continuat să crească în primul semestru al acestui an, ducând cota totală de piață a retailului modern (hypermarket, supermarket, discount, cash&carry, magazine de proximitate ale rețelelor internaționale) la 55%.

Românii cheltuiesc 37 de lei pe vizită în magazinele de discount

Magazinele de discount reprezintă singurul canal de vânzare care a reușit să atragă noi cumpărători, ajungând la un grad de penetrare de 67% în rândul gospodăriilor din România. În schimb, gradul de penetrare al supermarketurilor a scăzut la 70%, în timp ce, în cazul hypermarketurilor, acesta a fost constant, la 77%. Așa cum era de așteptat, canalul cu cel mai mare grad de penetrare rămâne comerțul tradițional, cu 98%.

Supermarketurile au înregistrat, în schimb, o creștere a numărului de vizite (23 vizite/6 luni), aproape de două ori mai multe decât cele făcute în magazinele de discount (12 vizite/6 luni). În magazinele moderne de proximitate numărul de vizite a scăzut la 14 la șase luni, în timp ce pentru canalul hypermarket, numărul acestora a rămas neschimbat (18 vizite/6 luni). La polul opus se situează comerțul online cu bunuri de larg consum, cu un grad de penetrare de doar 6,4% în rândul gospodăriilor românești pe primele șase luni din 2015 – mai arată datele GfK.

La o vizită în magazin, românii au cheltuit în primul semestru mai mulți bani în hypermarketuri, supermarketuri și magazine de discount, comparativ cu aceeași perioadă din 2014. În hypermarketuri, valoarea medie a unui bon de cumpărături este de 61 de lei. De remarcat este valoarea medie destul de ridicată a bonului în magazinele de tip discounter (37 de lei), peste cea din supermarketuri (29 de lei). Valoarea bonului a scăzut însă în comerțul tradițional (17 lei), dar și în magazinele de proximitate ale rețelelor internaționale (23 de lei).

Creșterea vânzărilor FMCG la semestru și „premiumizarea” pieței despre care vorbește GfK au luat în calcul doar datele din prima lună cu TVA scăzut la produsele alimentare și băuturi non-alcoolice, astfel că tendințele evidențiate de datele GfK Consumer Panel pe primele șase luni ar putea fi și mai evidente după centralizarea datelor pe întregul an, iar trendul ascendent al pieței s-ar putea accentua.

2023, anul în care shopperii au îmbrăcat haina „vânătorilor de promoții”
2023, anul în care shopperii au îmbrăcat haina „vânătorilor de promoții”
Anul trecut, pe fondul unei inflații de două cifre în industria bunurilor de larg consum, gospodăriile din România au avut un comportament de...
Mezelurile, o categorie în care inflația pune frână fenomenului de premiumizare
Mezelurile, o categorie în care inflația pune frână fenomenului de premiumizare
Scădere în volum, orientare către formate și cantități mai mici, downtrading, nivel de loializare scăzut. Acestea sunt doar câteva dintre...
NielsenIQ: Cu o creștere a prețurilor de peste 20%, coșul mediu de cumpărături se menține la valori constante
NielsenIQ: Cu o creștere a prețurilor de peste 20%, coșul mediu de cumpărături se menține la valori constante
Piața bunurilor de larg consum a raportat un avans valoric de 18,4% în primele 4 luni din 2023, dar românii cheltuiesc cam tot atâția bani la o...
Pandemia de COVID-19 readuce creșterile de volum în piața FMCG
Pandemia de COVID-19 readuce creșterile de volum în piața FMCG
Dacă anul trecut consumul casnic era în stagnare, comportamentul indus de pandemie a schimbat trendul. Prima jumătate a anului 2020 a adus o...