SIAL 2024, un punct de referință pentru inovație în piața FMCG
La fiecare doi ani, industria alimentară se reunește la Paris, cu ocazia târgului SIAL, pentru a „pune pe masă” atât inovațiile în materie de produse, cât și cele legate de tendințele de consum. În vreme ce primele sunt cele care atrag atenția, cele din urmă ne arată încotro se vor îndrepta investițiile în următorii ani.
Parc-des-Exposition, spațiul de evenimente din apropierea Aeroportului Charles de Gaulle, a urat bun-venit companiilor din lumea întreagă, la jumătatea lunii octombrie. Mai precis, cu peste 7.500 de expozanți din 130 de țări (inclusiv 110 companii din România) și 285.000 de vizitatori, evenimentul a stabilit noi recorduri de participare în istoria sa de peste 50 de ani. În ceea ce privește piața locală, prezența a fost una semnificativă, dacă ne gândim că acum 8 ani doar 37 de producători români luau parte la târgul de la Paris.
„Cât mai multe contracte” este răspunsul pe care l-am primit de cele mai multe ori la întrebarea legată de așteptările în ceea ce privește prezența la acest târg; este valabil atât pentru producătorii români, cât și pentru cei de pe alte piețe. Pe de altă parte, așa cum mi-a descris unul dintre jucătorii prezenți la târg situația, forfota din sala de expoziții nu e cel mai bun loc pentru a semna un contract, ci mai degrabă pentru a avea o primă discuție și pentru a stabili pașii care urmează. Cu toate acestea, organizatorii spun că au facilitat peste 15.000 de întâlniri B2B prin zone dedicate, unde participanții au putut dezvolta relații cu potențiali parteneri de afaceri. Rezultatele se vor vedea, desigur, în timp. Legat tot de prezența companiilor de pe piața locală, m-a bucurat să văd atât standuri mari, ce ieșeau în evidență, cât și câteva mai discrete, ale unor producători mai mici sau chiar independenți, care privite în ansamblu dau senzația că produsele românești sunt din ce în ce mai aproape de a-și face loc pe rafturile din toată lumea, și nu doar din Europa, așa cum eram obișnuiți în mod tradițional. Trebuie remarcate și standurile organizate de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), care au reunit cu această ocazie peste 60 de producători în zone precum cele dedicate produselor lactate, ready-to-eat, celor din carne de vită sau carne de pasăre sau chiar celor din zona organic & wellness.
SIAL, un punct de referință pentru industrie
Prezența a 100 de delegații internaționale oficiale, 10 vizite ministeriale și 1.000 de jurnaliști din 57 de țări a transformat SIAL Paris într-un punct nodal crucial pentru dialogul industrial și formularea politicilor sectoriale. Dincolo de producătorii consacrați, în cei 145.000 de metri pătrați ai centrului de expoziții și-au făcut loc și o serie de evenimente dedicate industriei. În centrul atenției s-a aflat SIAL Summits, o nouă inițiativă care abordează patru teme fundamentale: Responsabilitatea Socială Corporativă, Inteligența Artificială și Deeptech, Supply Chain și Africa. Includerea Africii ca temă distinctă subliniază importanța crescândă a continentului în peisajul alimentar global, atât ca piață, cât și ca sursă de soluții pentru securitatea alimentară. Colaborarea cu diverse companii de cercetare precum ProtéinesXTC, Kantar și Circana a oferit o analiză cuprinzătoare a așteptărilor consumatorilor și a tendințelor în inovație.
Secțiunea SIAL Start-up a prezentat soluții pentru provocările actuale ale sectorului alimentar, atrăgând atenția investitorilor și reprezentanților marilor companii asupra acestora. Companiile au expus tehnologii pentru agricultură, sisteme de ambalare și alternative proteice, demonstrând progresul tehnologic în industrie, în vreme ce peste 250 de start-upuri au prezentat inovații în domeniul sustenabilității și al siguranței alimentare. SIAL Innovation, competiția de produse inovatoare, a evaluat peste 1.800 de produse noi, dintre care 600 au fost selectate pentru expunere în zona dedicată inovației. Juriul internațional a acordat premii în 20 de categorii distincte. Prin intermediul SIAL Talks s-au organizat sesiuni de prezentări tehnice și dezbateri care au abordat provocările actuale ale industriei. Experții din sector au analizat tendințele pieței și au discutat despre reglementările și standardele internaționale care modelează viitorul industriei alimentare.
Peste 100 de speakeri internaționali au abordat teme precum securitatea alimentară, sustenabilitatea și digitalizarea lanțurilor de aprovizionare. În fine, în zona dedicată tehnologiei din cadrul târgului au fost prezentate sisteme de producție automatizată și soluții digitale pentru industria alimentară. Producătorii de echipamente au demonstrat funcționalitatea sistemelor de procesare și ambalare, în timp ce companiile de software au prezentat soluții pentru optimizarea lanțului de aprovizionare. Un interes deosebit a fost acordat sistemelor de trasabilitate bazate pe blockchain și soluțiilor de reducere a risipei alimentare.
Tendințele majore din industria alimentară globală în 2024
SIAL Paris 2024 a confirmat, astfel, accelerarea unor tendințe majore care remodelează sectorul alimentar la nivel global. Datele colectate de la cei peste 7.500 de producători prezenți la eveniment oferă o imagine clară asupra direcției în care se îndreaptă industria. Proteinele alternative domină agenda inovației în industria alimentară globală, cu o creștere anuală de 25% în Europa și America de Nord. Investițiile în acest sector au atins 4,5 miliarde de dolari în 2023, concentrându-se în special pe dezvoltarea produselor din fermentație precisă și agricultură celulară. Companiile biotechnologice au reușit să reducă costurile de producție cu 60% în ultimul an, făcând aceste produse mai accesibile consumatorilor. Un alt aspect ce trebuie menționat, și care a fost vizibil la SIAL, este că produsele funcționale reprezintă acum 18% din lansările noi la nivel global. Consumatorii caută în special alimente care susțin imunitatea și sănătatea digestivă, această categorie înregistrând o creștere de 35% față de 2023. Cercetătorii au identificat noi compuși bioactivi cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care sunt acum încorporați în alimente de consum zilnic. Ambalajele inteligente au atras și ele extrem de multe priviri. Noile tehnologii includ filme comestibile care prelungesc prospețimea fructelor cu până la două săptămâni și indicatori de prospețime care monitorizează starea reală a produsului, nu doar data de expirare. Materialele de ambalare pe bază de proteine și celuloză microfibrată oferă alternative viabile la plastic, cu proprietăți barieră superioare.
Cu optimism către viitor
Următoarea ediție a SIAL Paris va avea loc în octombrie 2026, iar părerea lăsată de ediția de acest an, mai ales în ceea ce privește prezența românească, este că suntem pe drumul cel bun. Se poate și mai bine, desigur, dar investiția trebuie să fie întotdeauna proporțională cu rezultatele. Prin urmare, odată cu o creștere a exporturilor va veni probabil și dorința de a fi cât mai vizibili pentru achizitorii de pe piețele mature.