Poziția Kaufland România cu privire la Legea 321/2009

La nici o săptămână de la comunicatul transmis de AsociațiaMarilor RețeleComerciale din România (AMRCR) și chiar în ziua în care ar trebui să se voteze Legea în Camera Deputaților, Kaufland România își exprimă public punctul de vedere. Este pentru prima dată când retailerul german transmite o poziție oficială, separat de AMRCR, pe o modificare legislativă, ceea ce nu face decât să sublinieze încă o dată miza extrem de mare pe care o are Legea 321/2009. Redăm mai jos integral comunicatul emis de Kaufland România. Poziția Kaufland România cu privire la Legea 321/2009

Kaufland România atrage atenția că o astfel de propunere legislativă, prin care „Comercianții persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile: carne, legume și fructe, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați” trebuie să fie însoțită de un plan de implementare concret, cu un calendar și termene de aplicare realiste și aplicabile.

Studiile și analizele interne Kaufland România ne-au confirmat că acest demers legislativ ar putea determina o nesiguranță pe piață și nu rezolvă problemele agriculturii din România: lipsa infrastructurii adecvate de producție și de depozitare, fiscalizarea și controlul sectorului de producție (de exemplu controlul pesticidelor), lipsa asocierii între producători, lipsa unei strategii naționale cu privire la combaterea efectelor meteo. Cu certitudine, având în vedere condițiile actuale, propunerile de modificare a Legii 321/2009 nu vor putea fi puse în practică.

Considerăm că în acest moment ar trebui să fie prioritare soluțiile legislative care să susțină producătorii autohtoni să se dezvolte astfel încât să răspundă cerințelor consumatorilor, precum asocierea și cooperarea. Având în vedere pe de o parte, expertiza și experiența specifică unui retalier internațional și, pe de altă parte, problemele cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului în privința identificării și selectării producătorilor autohtoni care să respecte cerințele de cantitate și de calitate necesare, ne exprimăm disponibilitatea consultării în ceea ce privește identificarea soluțiilor de sprijinire a micilor producători. Inițiativele legislative care să susțină dezvoltarea și oferirea de consultanță micilor producători ar trebui să reprezinte o prioritate pentru autorități. Astfel, împărtășim punctul de vedere al AMRCR conform căruia „Lanțul scurt de aprovizionare nu garantează sprijin pentru producătorii români și restrânge libertatea consumatorilor români de a alege.”

Este cunoscută apetența românilor pentru produsele autohtone, însă nu ar trebui să ignorăm dreptul de liberă alegere a consumatorului de a beneficia de o varietate cât mai largă de produse. Limitarea acestui drept ar putea determina chiar și încălcarea legislației europene.

Din informațiile pe care le deținem, în acest moment nu a fost realizată o statistică centralizată sau o bază de date la nivel național a tuturor producătorilor autohtoni, există riscul ca noile propuneri legislative să contravină legislației concurenței. Acest lucru ar putea conduce la anumite speculații din partea producătorilor români care considerăm că în prezent nu ar putea să facă față cerințelor pieței de consum.

Consiliul Concurenței a oferit un punct de vedere încă de anul trecut, când această lege a fost adusă în dezbatere, considerând-o neconcurențială și că ar putea genera discriminarea între diverse forme de comerţ cu amănuntul, respectiv hipermarketurile sau supermarketurile în raport cu magazinele mici de cartier sau chioşcurile”.

În România, Kaufland operează, în prezent, 108 hypermarketuri, dintre care 11 în Capitală. Kaufland ocupă prima poziție în topul retailerilor în funcție de cifra de afaceri, în 2014, compania înregistrând venituri de aproximativ 8 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de anul precedent.
Later edit:  Chiar înainte de a fi votat de Camera Deputaților, proiectul de lege prin care marii comercianți vor fi obligați să asigure din producția locală, în oferta proprie, 51% carne, legume, fructe, produse lactate, de panificație, miere și ouă, a fost retrimis la comisia de agricultură, la solicitarea deputaților PSD, cu termen pentru un raport suplimentar de o lună de zile.

Bilanțul Kaufland la 18 ani după primul magazin deschis în România
Bilanțul Kaufland la 18 ani după primul magazin deschis în România
La 18 ani de la intrarea pe piața din România, Kaufland a devenit un jucător dominant în sectorul de retail, fiind la finalul anului trecut pe...
AMRCR susține propunerea Guvernului privind reducerea prețurilor la alimente
AMRCR susține propunerea Guvernului privind reducerea prețurilor la alimente
Membrii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România(AMRCR) își reafirmă disponibilitatea de a lucra împreuna cu Guvernul României pentru...
Marile rețele de retail solicită reanalizarea legislației care limitează accesul în anumite magazine
Marile rețele de retail solicită reanalizarea legislației care limitează accesul în anumite magazine
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) solicită autorităților eliminarea restricțiilor impuse de ultimele reglementari în...
Poziția Kaufland România cu privire la Legea 321/2009
Poziția Kaufland România cu privire la Legea 321/2009
La nici o săptămână de la comunicatul transmis de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) și chiar în ziua în care ar...