Operatorii economici așteaptă o nouă amânare a legii caselor de marcat
Casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 iunie 2018 doar pentru firmele mijlocii și mari, iar cele mici vor trebui să se conformeze acestei legi până la 1 august 2018. Însă, termenele sunt „nerealiste” și „imposibil de respectat”, au spus operatorii economici prezenți ieri la o conferință pe această temă, organizată de publicația Legal Magazin.
De ce? Unul dintre motive este acela că, până în acest moment, nu a fost autorizată nicio firmă care să vândă în România astfel de echipamente. De asemenea, legea caselor de marcat presupune ca toți operatorii economici din România să fie legați la un server ANAF, prin casele de marcat, iar scopul acestui act normativ este ca, prin intermediul acestui sistem, autoritatea fiscală să poată monitoriza mult mai eficient activitățile economice și să reducă astfel evaziunea fiscală. Nici în privința acestui aspect, lucrurile nu sunt încă pregătite, deoarece ANAF nu are gata serverele și restul de infrastructură IT pentru a colecta aceste date.
Așadar, operatorii economici din România așteaptă ca Ministerul Finanțelor să extindă din nou termenul.
„În momentul de față, niciun distribuitor nu are posibilitatea să vândă. Probabil curând, poate în câteva zile, vor putea începe să vândă. Cea mai bună rezolvare pe care o văd este să fie adaptată soluția legislativă la realitatea din teren. Degeaba impun niște termene, dacă în piață adevărul este altul. Sunt acum aproape 800.000 de case de marcat care au fost vândute de-a lungul a 18 ani. Nu poți să schimbi totul în două luni", a declarat în cadrul evenimentului de ieri Iulian Șendrulescu, Director Cercetare și Dezvoltare, Romanian Business Consult.
Deși legea caselor de marcat a fost introdusă încă din anul 2014, aplicarea acesteia a suferit amânări până în acest moment, pe parcursul anului 2017 fiind realizate câteva modificări ale normelor de aplicare.
Piața caselor de marcat fiscale este estimată la circa 20 de milioane de euro, potrivit informațiilor din piață. Casele de marcat electronice au un preț ce pornește de la aproximativ 100-200 de euro în cazul modelelor simple și până la 500-700 de euro în cazul modelelor mai complexe, care pot fi integrate cu aplicații software. În prezent, la ANAF sunt înregistrate peste 60 de firme autorizate ca distribuitori și peste 400 de modele de aparate de marcat electronice fiscale.