Proprietarii Berii Zăganu vând aproape un sfert din producție în retailul modern

Fabrica de Bere Bună, afacerea lansată în urmă cu patru ani de Laurențiu Bănescu si Alexandru Geamănu, a ajuns să livreze 15-20% din producția de Bere Zăganu realizată în fabrica din județul Prahova în retailul modern. Proprietarii Berii Zăganu vând aproape un sfert din producție în retailul modern

Berea Zăganu este produsă într-o microberărie din satul Măneciu-Ungureni, județul Prahova, și ajunge în prezent în aproximativ 350 de locații din toată țara, preponderent din București, dar și din Iași, Cluj și Brașov, orașe în care distribuția se face prin parteneri.

,,Trimitem însă bere în cel puțin alte zece orașe din țară, unde avem clienți care vând berea noastră, în Tg. Mureș, Sibiu, Timișoara, Vama Veche, Ploiești, Suceava, Baia Mare, Arad, Oradea”, a declarat Laurențiu Bănescu pentru Progresiv.

Anul trecut, Fabrica de Bere Bună a livrat 4.000 de hectolitri de bere, în prezent fabrica lucrând la capacitate maximă.

,,Acum, în mijlocul verii, lucrăm la capacitate maximă pentru a putea livra bere tuturor clienților noștri. Mare parte din producția noastră se duce către baruri, puburi și restaurante și câteva magazine/băcănii specializate. Acestea sunt canalele de vânzare tradiționale pentru noi, cu care am început și în care ne-am construit brandul. Încercăm să oferim consumatorilor noștri berea și pentru acasă, online sau prin retailul specializat și cel modern, însă capacitatea încă limitată de producție nu ne permite o extindere mai mare momentan”, a mai precizat co-proprietarul Berii Zăganu.

Producătorul livrează circa 15-20% din producție spre retailul modern, berea putând fi achiziționată din Mega Image (pe un cluster de magazine) și din trei magazine Auchan.

,,Credem că ieșind în oraș, în HoReCa, oamenii experimentează, au disponibilitatea de a încerca și lua contact cu berea bună, artizanală, iar apoi revin și o cumpără pentru acasă, fie online, fie din retail. Pe măsură ce ne vom dezvolta capacitatea de producție, luăm în considerare să dezvoltăm și partea de retail”, a adăugat Bănescu.

În luna august producătorul va deschide propriul bar de bere artizanală, care va purta numele companiei – Fabrica de Bere Bună – și care va fi localizat în zona Victoriei, din Capitală.

,,Momentan ne ocupăm de amenajare și punem la punct toate detaliile logistice. Lucrăm la partea de design cu un designer de interior, dar și cu prietenul nostru care a creat eticheta și identitatea vizuală Zăganu. (...) Investiția a fost mai mare decât ne așteptam, însă suntem optimiști că locul va oferi o experiență autentică de craft beer românesc tututor celor care ne vor vizita. Nu știm când vom recupera investiția, sperăm că locul să fie apreciat și amortizarea să vină în timp, sperăm în 5 ani. (...) Dacă lucrurile merg conform planului, urmează să dezvoltăm conceptul și să-l ducem mai departe”, a completat Laurențiu Bănescu.

Fabrica de Bere Bună a încheiat anul trecut cu afaceri de 3,42 milioane de lei, în creștere față de 2,04 milioane lei în 2015. De asemenea, profitul net aproape s-a dublat la 417.969 lei, cifre care plasează compania în top zece producători de bere la nivel național.

Volumul pieței berii din România s-a menținut anul trecut la 15,8 hl, nivel atins și în 2015. Și consumul pe cap de locuitor s-a situat la nivelul anului precedent, de 80 l, conform datelor Asociației Berarii României.

Scădere de 9% pentru piața locală de bere în primele cinci luni ale anului
Scădere de 9% pentru piața locală de bere în primele cinci luni ale anului
Piața berii din România raportează o scădere de 9% în primele cinci luni din 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior. Rezultatele...
Berea, o categorie în care consumatorii au așteptări mari de la brandul preferat
Berea, o categorie în care consumatorii au așteptări mari de la brandul preferat
Responsabil în ceea ce privește consumul și protejarea mediului, loial categoriei și brandului în ciuda creșterilor de preț, cu așteptări...
Laurențiu Bănescu, Bere Zăganu: Estimăm o creștere a volumelor cu 10-12% în acest an, în condiții normale
Laurențiu Bănescu, Bere Zăganu: Estimăm o creștere a volumelor cu 10-12% în acest an, în condiții normale
Microberăria Zăganu a încheiat anul trecut cu o creștere a cifrei de afaceri de 15% comparativ cu 2021, iar pentru 2023 estimează un avans de...
Piața berii, scădere a volumelor vândute de 4% în primele 8 luni
Piața berii, scădere a volumelor vândute de 4% în primele 8 luni
În primele opt luni ale acestui an industria de bere din România a bifat o scădere de 4% comparativ cu volumul înregistrat în aceeași perioadă...