Mega-tranzacție pe piața berii între primii doi jucători din lume

Liderul mondial pe piața berii, Anheuser-Busch InBev NV, intenționează să depună o ofertă de preluare pentru SABMiller plc, al doilea jucător de pe această piață. În cazul în care tranzacția se va concretiza, compania rezultată va controla aproximativ jumătate din industria berii, anunță Bloomberg. Mega-tranzacție pe piața berii între primii doi jucători din lume

În urma informației despre posibilitiatea preluării, acțiunile SABMiller au crescut cu 23%, majorând valoarea de piață a companiei la 93 de miliarde de dolari, în timp ce titlurile AB InBev au crescut cu 12%.

AB InBev, producătorul berilor Budweiser și Stella Artois, a informat SABMiller de intențiile sale, deși nicio propunere concretă nu a fost încă făcută și nu se cunosc alte detalii, a anunțat SABMiller într-o declarație emisă miercuri.

Achiziția SABMiller ar fi cea mai mare tranzacție din istoria industriei și apogeul a mai mult de zece ani de consolidări pe piața mondială a berii.

Istoria ambelor multinaționale din industria berii este marcată de numeroase fuziuni și achiziții. AB InBev  s-a format prin două fuziuni importante, mai întâi între producătorul belgian Interbrew și cel brazilian AmBev, apoi între compania nou formată și grupul american Anheuser-Busch. De cealaltă parte, SABMiller s-a format prin fuziunea grupului sud-african South African Breweries cu grupul american Miller.

Industria berii s-a folosit de consolidare pentru a compensa încetinirea creșterii volumelor vândute pe piețele mature, din Europa și SUA, unde consumatorii s-au orientat către berile artizanale, către vinuri, spirtoase sau pur și simplu consumă mai puțin alcool.

Fuziunea celor doi giganți din industria berii este privită ca jocul final de consolidare la nivel mondial al pieței de profil, deoarece niciuna din cele două entități nu este o afacere de familie așa cum sunt Heineken din Olanda sau Carlsberg din Danemarca.

Achiziția SABMiller i-ar permite grupului AB InBev să obțină acces la venituri de peste 7 miliarde de dolari în Africa și de aproape 4 miliarde de dolari în Asia și să își reducă dependența pe piața din cele două Americi.

În România, grupul SABMiller deține patru fabrici de bere, în timp ce AB InBev a vândut afacerea de pe plan local în 2009, împreună cu tot businessul din Europa Centrală și de Est. În prezent compania Bergenbier, fostă InBev România, este deținută de grupul canadian MolsonCoors.

Producătorul Stella Artois, performanță peste estimările analiștilor în T3
Producătorul Stella Artois, performanță peste estimările analiștilor în T3
Vânzările înregistrate de Anheuser-Busch InBev în trimestrul al treilea din acest an au depășit estimările analiștilor și au dus...
Vânzările producătorului Stella Artois, susținute de comenzile online în Q3
Vânzările producătorului Stella Artois, susținute de comenzile online în Q3
În ciuda crizei sanitare, Anheuser-Busch InBev a înregistrat vânzări în creștere în intervalul iulie – septembrie, spre deosebire de...
Volumele AB InBev bifează în T2 cea mai mare creștere din ultimii cinci ani
Volumele AB InBev bifează în T2 cea mai mare creștere din ultimii cinci ani
AB InBev, cel mai mare jucător din industria globală a berii, a raportat în cel de-al doilea trimestru cea mai bună performanță în ceea ce...
Tranzacție de 11,3 mld. dolari între AB InBev și Asahi
Tranzacție de 11,3 mld. dolari între AB InBev și Asahi
Asahi Group Holding, proprietarul Ursus Breweries, a ajuns la un acord de preluare a Carlton & United Breweries, filiala australiană a...