FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Estimările privind inflația, cel mai mare nivel din ultimul deceniu

Estimările privind inflația, cel mai mare nivel din ultimul deceniu

Încrederea în economia românească continuă să scadă de la o lună la alta pe fondul aversiunii la risc declanșată de războiul din Ucraina, precum și a inflației ridicate. Indicatorul de încredere macroeconomică calculat de CFA Society a înregistrat în luna mai o scădere semnificativă până la valoarea de 36,5 puncte în condițiile în care în luna februarie, când a început invazia Rusiei în Ucraina, valoarea era de 45,2 puncte. Situația de acum este similară cu cea înregistrată la începutul pandemiei de COVID-19, perioadă marcă de multe incertitudini.

„Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rata anticipată a inflației atingând un nou maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Națională la cel puțin 6% în următoarele 12 luni”, explică Adrian Codirlașu, Vicepreședintele Asociației CFA România, scopul fiind ținerea inflației sub control.

Potrivit Băncii Naționale, inflația are la bază scumpirea mai accentuată a alimentelor procesate și combustibililor, sub impactul creșterii abrupte a cotațiilor mărfurilor agroalimentare și țițeiului, odată cu declanșarea războiului din Ucraina și cu impunerea sancțiunilor internaționale. Estimările BNR spuneau că rata anuală a inflației este așteptat să ajungă la 14,2 la sută în iunie, față de 11,2 la sută în proiecția precedentă, dar acest procent a fost deja depășit cu o lună mai devreme.


Citește și: Cum s-a scumpit coșul de cumpărături în prima jumătate a acestui an


Cât despre finalul anului, proiecția BNR privind rata inflației este de 12,5% în decembrie 2022 și la 12,4% în iunie 2023, mult peste nivelurile de 9,6 la sută, respectiv 5,0 la sută prognozate anterior.

Iar estimările pentru finalul acestui an nu sunt unele optimiste în condițiile în care analiștii financiari se așteptă ca moneda națională să își continue deprecierea în fața euro, evoluție care se va resimți la nivelul prețurilor de consum. 

„88% dintre participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro”, declară Adrian Codirlașu.

Metodologie: Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content