Factori cheie care asigură succesul inovării în retail
În timp ce consecințele pe termen lung ale pandemiei de COVID-19 încă sunt necunoscute, specialiștii din industrie sunt din ce în ce mai optimiști cu privire la evoluția retailului în 2021 și în perioada următoare. Anul trecut, cifrele de retail per cap de locuitor din Europa de Est au înregistrat o evoluție pozitivă, cu majoritatea țărilor bifând rate de creștere de 5-10%. Dincolo de expansiunea rapidă a comerțului electronic, tendințele cheie au fost popularitatea uriașă a discounterilor și terenul pierdut de comerțul tradițional în fața IKA.
Articol scris de Vitalij Vladykin, Senior Research Manager la Euromonitor International, speaker la Trade Round Table 2022.
Revoluția digitală a schimbat și continuă să schimbe retailul, ducând la noi modele de afaceri și canale. Pentru a rămâne competitivi, retailerii și brandurile FMCG trebuie să își configureze operațiunile pentru a fi mai agili și pentru a servi mai bine consumatorii moderni. Ponderea canalelor fizice în Europa de Est a scăzut de la 99% în 2006 la 87% în 2021. După pandemie, ne așteptăm ca trecerea la vânzările online să se accelereze, cheltuielile din magazinele offline scăzând la 82% până în 2026.
Retailul fizic va rămâne cel mai mare și cel mai important canal, dar conceptul de utilizare a spațiului se va schimba în era digitală. Conceptele personalizate, imersive și colaborative vor modifica experiența magazinului de mâine. Acest lucru este oarecum paradoxal, în sensul că transformarea digitală a fost principala forță din spatele acestei schimbări, dar va fi și o parte majoră a soluției. Retailerii vor explora noi metode și modele de afaceri.
Privind la ceea ce motivează clienții din regiune care optează pentru cumpărături offline, este interesant să observăm schimbările din ultimii 5 ani apărute ca urmare a creșterii comerțului electronic. După cum arată datele sondajului Euromonitor, achiziția imediată este principala motivație pentru vizitele în magazin din 2021. Urmează observarea și testarea, un aspect mai puțin important acum decât în urmă cu câțiva ani, în principal datorită îmbunătățirii semnificative a politicilor de returnare a comenzilor online. O tendință cu o dinamică diferită, care devine din ce în ce mai importantă, este capacitatea de a folosi tehnici de loializare în magazine, ceea ce indică deschiderea clienților de a împărtăși date personale și de a folosi soluții digitale atunci când acestea sunt disponibile.
Atunci când se concentrează pe facilitățile digitale în magazin, consumatorii vor să poată alege articole și să iasă din magazin cu achiziția efectuată sau să poată scana articolele în timpul cumpărăturilor și să efectueze plata prin telefonul mobil. Dar, oricât de digitală ar fi experiența de shopping, clienții ar aprecia totuși un fel de componentă umană în timpul acestui proces.Pentru a satisface cererea în schimbare a consumatorilor, retailerii se joacă cu diverse concepte figitale, atât online, cât și offline. Realitatea figitală este un hibrid de lumi fizice și virtuale în care consumatorii pot trăi, pot lucra, pot face cumpărături și pot interacționa atât în persoană, cât și online. Companiile care oferă experiențe sigure și memorabile prin mai multe metode și platforme își vor dezvolta clienți fideli.
Retailul autonom este un alt amestec de retail fizic și tehnologii care oferă continuu noi concepte. De la experiențe de shopping în care accesul la magazine, programele de loialitate, informațiile despre produse și check-out-ul sunt activate de tehnologie, până la magazine fără personal în containere mobile sau magazine la scară largă, retailul autonom evoluează în permanență. Axat pe tehnologie, acesta nu a reușit întotdeauna să ofere experiența de cumpărături așteptată sau chiar o eficiență crescută a costurilor. Modelele hibride dezvoltate în Europa în ultimii ani îmbină experiența tradițională de cumpărături cu vânzările nesupravegheate în afara orelor obișnuite de lucru.
Pandemia de COVID-19 a dus la o creștere dramatică a traficului clienților în mediul online. În prezent, retailerii ar trebui să ofere experiența perfectă de shopping digital, inclusiv o prezență îmbunătățită prin intermediul smartphone-ului și al aplicațiilor. Dacă în ultimul trimestru al anului 2020 mai existau experți care considerau că o creștere a comerțului electronic este temporară, 2021 a arătat că există încă un mare potențial. Ponderea comerțului electronic din veniturile totale din retail a depășit, în 2021, 15% în multe țări din Europa de Est precum Rusia, Polonia, Republica Cehă și va ajunge până la 25% până la sfârșitul anului 2026.
Cel mai important motor în evoluția comerțului electronic este livrarea și, în special, comerțul rapid. Creșterea costurilor de livrare de tip last mile și preocupările legate de mediu îi forțează pe retaileri și pe operatorii de servicii alimentare să exploreze noi metode de livrare și colectare. Livrarea și logistica au apărut ca fronturi competitive pentru retaileri și platformele de livrare, ducând la extinderea acestor servicii. Cea mai dorită caracteristică în ceea ce privește livrarea în rândul consumatorilor la nivel global în 2021 este livrarea gratuită (68%), urmată de returul gratuit (53%). Atât livrarea în ziua următoare, cât și în aceeași zi sunt căutate de sub 30% din respondenți, reflectând un grup mai restrâns de consumatori dispuși să plătească în plus pentru aceste servicii.
În cele din urmă, este foarte important să se caute în mod constant noi grupuri de clienți. "Seniorii digitali" pot fi unul dintre exemple. Consumatorii mai în vârstă au fost forțați să testeze mediul online, în timp ce lumea se închidea. Acum, familiarizați cu tehnologia, Seniorii Digitali au capacitatea de a face achiziții și de a utiliza servicii prin acest canal. Companiile au oportunitatea de a-și adapta experiența digitală pentru a viza și a satisface nevoile acestui public online extins. Pe lângă shoppingul online, Seniorii Digitali adoptă soluții virtuale pentru socializare, analize de sănătate, finanțe sau dezvoltare personală. Este esențial ca acestora să li se ofere posibilitatea de a avea contact cu personalul, și este o modalitate respectuoasă de a le oferi sprijin pentru a deveni și mai cunoscători în ceea ce înseamnă tehnologia.
Afacerile trebuie să evolueze cu aceeași viteză cu care se schimbă comportamentul consumatorilor. În lumea de astăzi, obiceiurile de cumpărare din trecut nu implică neapărat loialitatea mărcii. Urmăriți schimbările de pe piață, concurenți, categorii adiacente, reglementări, tendințe de consum, economie și nu vă fie teamă să experimentați noi concepte.