Merkato, magazinul care arată cum se dezvoltă retailul odată cu orașele
Extinderea periferică a Iașiului a fost oportunitatea de business sesizată în 2014 de către Daniel Doroftei, proprietarul magazinului Merkato din Lunca Cetățuii – o localitate situată la aproximativ 5 kilometri de oraș, în care în ultimii ani s-au ridicat mai multe blocuri de locuințe. Odată cu finalizarea investițiilor rezidențiale din zonă și ocuparea noilor spații locative, supermarketul își va putea atinge adevăratul potențial.









Inaugurat în vara lui 2014, Merkato este singura investiție din retail a antreprenorului ieșean. Neavând experiență în domeniu, el a lucrat cu un consultant local pentru găsirea layoutului de magazin potrivit și a furnizorilor parteneri.
Supermarketul atrage zilnic câteva sute de clienți din cartierul rezidențial nou construit în Lunca Cetățuii, dar și din zona veche a localității, cât și dintre persoanele aflate în tranzit.
Profilul cumpărătorului este, deloc surprinzător, unul tânăr, cu copii și cu venituri peste medie. Tocmai de aceea, sortimentația este variată, fiind listate în total peste 10.000 de produse, iar Daniel Doroftei subliniază faptul că, din punctul său de vedere, curățenia magazinului este foarte importantă și reprezintă unul dintre atuurile Merkato în lupta cu competitorii direcți.
Nu în ultimul rând, în magazin vin zilnic și muncitorii care lucrează la construcția ansamblului rezidențial amplasat în spatele unității comerciale. De altfel, proprietarul Merkato spune că supermarketul nu și-a atins încă potențialul de vânzări din cauza nefinalizării blocurilor de locuințe din Lunca Cetățuii. Odată finalizate toate construcțiile, numărul clienților va crește considerabil.
Focus pe parteneriatele cu furnizorii mari
Layoutul magazinului a fost gândit în așa fel încât să-l determine pe client să parcurgă întregul spațiu de vânzare. Colțul dedicat promoțiilor este plasat strategic la ieșirea din magazin, iar aici se găsesc preponderent articole nealimentare, precum produse de uz casnic.
Pentru legumele și fructele proaspete, retailerul se aprovizionează singur, în fiecare zi, din piețe agro-alimentare, iar pentru restul categoriilor de produse lucrează cu furnizori. „Sunt preponderent furnizori mari, deoarece aceștia ne inspiră încredere”, afirmă reprezentanții Merkato. Dintre parteneriatele cu furnizori regionali, reprezentanții Merkato menționează producătorul de pâine și produse de patiserie Pati-Pan, producătorul de mezeluri Aurora și cel de carne de pasăre Fermador.
Un proiect testat în trecut la raionul de legume-fructe a fost colțul cu produse ușor alterate, însă acesta nu a avut succes. Explicația reprezentanților retailerului este faptul că magazinul are clienți pretențioși, care își doresc și își permit să cumpere doar alimente de calitate superioară.
Cu toate acestea, din când în când magazinul face anumite promoții cu reduceri de până la 50% la mezeluri sau brânzeturi aflate aproape de termenul de expirare, produse pe care directorul de magazin le identifică cu ajutorul software-ului de gestiune al unității. Această strategie îi permite retailerului să-și diminueze pierderile generate de perisabilitatea produselor.
Eficientizarea sortimentației, o prioritate
La Merkato, rulajul produselor la raft este monitorizat în permanență. Produsele noi care nu au rulajul dorit de retailer sunt blocate la comandă după 3-4 luni, iar după alte 3-4 luni sunt delistate, dacă nu-și redresează vânzările. Retailerul este deschis și la inițiativele furnizorilor parteneri de a promova in-store cele mai noi lansări de produse. În plus, magazinul găzduiește centrele de premiere ale campaniilor naționale derulate de brandurile mari de băuturi și alimente.
Ideile de îmbunătățire a sortimentației vin și de la cumpărători, în magazin fiind plasată o urnă în care clienții sunt rugați să lase comentarii sau sugestii. Un alt aspect important pentru retailer este și interacțiunea directă cu clienții - după cum mai spun reprezentanții Merkato.
Strategii de fidelizare a clienților
Retailerul a decis să nu investească în distribuția unui catalog de produse la ușa potențialilor clienți din vecinătatea magazinului – așa cum fac majoritatea lanțurilor de supermarketuri, în schimb alocă resurse importante pentru organizarea tombolelor cu premii de sărbători. O altă metodă de fidelizare a clienților, utilizată cu succes până acum, este acordarea unor tichete cu discount pentru cumpărături în magazin.
Mai mult, proprietarul Merkato, Daniel Doroftei, dezvoltă în prezent o aplicație online care să faciliteze comunicarea retailerilor cu consumatorii. Sistemul ar urma să cuprindă o bază mare de date cu consumatori din regiune, care vor primi în mod frecvent, pe email sau prin sms, informații legate de promoțiile existente în magazinele partenere. De acest proiect ar urma să beneficieze și magazinul Merkato, scopul său fiind atragerea unor clienți noi.
Despre planurile de viitor, Daniel Doroftei spune că nu exclude inaugurarea unui al doilea magazin Merkato, însă în prezent se concentrează pe consolidarea businessului actual. Anul trecut, compania Merkato Store SRL, prin care este operat supermarketul din Lunca Cetățuii, a raportat la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri netă de 1,75 mil. lei și un profit net de aproape 44.000 de lei, cu 9 angajați.



