Cu ce arme luptă Dacia Market pentru a-și păstra poziția de lider? [GALERIE FOTO]

11. Acesta este numărul de magazine operate în Alba Iulia de marile rețele de magazine, în condițiile în care vorbim despre un oraș cu circa 60.000 de locuitori. Chiar dacă numărul lor crește de la un an la altul, rețeaua Dacia, cel mai mare comerciant independent din regiune, reușește să facă față cu brio competiției. Mai mult, retailerul a bifat recent prima sa deschidere din afara zonei care l-a consacrat, iar planurile de extindere nu se opresc aici.

Dezvoltată pe structura fostei rețele de magazine alimentare de stat, Dacia și-a adjudecat de-a lungul timpului și titlul de cea mai extinsă rețea din regiune, operând în acest moment 11 unități comerciale în orașele Alba Iulia și Aiud. „Povestea noastră începe în 1991 când tatăl meu, care lucrase anterior în vechile alimentare a cumpărat magazinele. În cazul nostru nu a fost o creștere de la zero, doar am preluat spațiile și le-am transformat. În prima fază în magazine cu servire asistată pentru că așa lucrau toți retailerii și apoi, în faza a doua, după anul 2000 am demarat remodelarea magazinelor și transformarea acestora în spații cu autoservire”, explică Adrian Petrescu, Directorul Comercial al rețelei.

Dincolo de magazinele preluate, retailerul a investit și în deschiderea unor locații noi, prima inaugurare având loc în 2013. Poziționat în cartierul Cetate, pe bulevardul Transilvaniei, supermarketul are avantajul de a fi situat chiar în zona pietonală, ceea ce îi asigură un vad comercial bun. În plus, un alt avantaj este constituit de faptul că magazinul are două intrări, lucru care atrage un flux de clienți mai mare. „Anterior în acest spațiu a funcționat un restaurant și am decis să fructificăm spațiul la maximum și să le facilităm accesul tuturor locuitorilor din zonă, astfel încât avem două intrări / ieșiri și acest lucru se reflectă în traficul de clienți”, mai precizează managerul.

Astfel, circa 2.000 de cumpărători trec zilnic pragul magazinului, însă cea mai mare parte a acestora vine pentru cumpărăturile „de proximitate”. „Vorbim despre cumpărători care intră în magazin pentru 2-3 produse, astfel că valoarea medie a bonului este undeva în jur de 10 lei. Dacă luăm însă în calcul și clienții care își fac cumpărăturile de stocare, care sunt în medie cam 25%, valoarea medie a bonului de cumpărături ajunge la 25 de lei”, susține Adrian Petrescu.

Sortimentația, arma nr. 1 în diferențiere

Și pentru că în Alba Iulia competiția nu este deloc de neglijat, retailerul și-a ales două elemente în jurul cărora și-a construit strategia de diferențiere. „Sunt prezenți cam toți jucătorii internaționali. Există un Kaufland, un Selgros în format mic, două Penny Market, un Lidl și un al doilea în fază de autorizare, două unități Market și patru magazine Profi. La acestea mai adăugați și retailerii independenți și o să vedeți că vorbim despre un număr important de competitori. Cu toate acestea, am reușit să minimizăm impactul printr-o sortimentație corectă, o amplasare bună a spațiilor comerciale și, nu în ultimul rând, prin prețuri competitive”, precizează managerul.

Astfel, la capitolul sortimentație, gama de produse diferă în funcție de suprafața magazinului, pentru spațiile cu suprafață mai mică având prioritate produsele care au cea mai bună performanță în vânzări. Însă, ca și element de diferențiere față de jucătorii internaționali, retailerul a mizat pe parteneriatele cu producătorii locali. „În județul Alba sunt destul de mulți producători în categoriile de lactate și mezeluri și au cote bune în vânzare – Arieșul Agrolact, Colțești, Bio Milk, Agra’s etc. Vorbim despre jucători mici care procesează cantități reduse și merg pe rețete tradiționale. Și în categoria de legume-fructe colaborăm cu producători locali pe anumite sortimente (de ex. mere, morcovi, cartofi)”, punctează Petrescu.

Cât despre supermarketul din cartierul Cetate, sunt listate circa 10.000 de SKU-uri, ponderea produselor alimentare fiind de 75%. Mai mult, retailerul s-a adaptat tendințelor din piață și a alocat o suprafață importantă categoriilor de produse proaspete, acestea având o cotă de aproximativ 30% din totalul sortimentației. „Magazinul este cumva la granița dintre magazin de proximitate și locație de stocare, pentru că poziția îl încadrează în prima categorie, iar sortimentația îl poziționează în zona de stocare. Și acest lucru este reflectat și de valoarea bonului”, explică managerul.

De altfel, acesta este și unul dintre motivele pentru care retailerul este deschis la listarea de produse noi, mai ales dacă vorbim despre sortimente a căror lansare este susținută de o campanie media. Însă există și câteva aspecte pe care achizitorii Dacia Market le au în vedere: producătorul care face lansarea, notorietatea lui și a produselor, dar și potențialul noilor sortimente. „Marele nostru avantaj e legat de sortimentație. Cunoașterea mai bună a clientului și faptul că operăm într-o zonă relativ restrânsă îți permit să adaptezi gama de produse la nevoile lui, lucru pe care marile lanțuri de retail nu îl fac sau dacă îl fac ritmul de schimbare și adaptare este mult mai lent”, mai susține reprezentantul Dacia Market.

Prețul își păstrează importanța

Dincolo de sortimentație, Dacia Market mizează în continuare și pe prețuri și asta pentru că, pentru clienți, acest criteriu atârnă considerabil în decizia de achiziție. „Nu este o luptă pe care ne-o dorim neapărat, dar încercăm să avem prețuri competitive pentru că asta ne cer clienții. Și, din studiile noastre, reușim să avem pentru multe produse prețuri sub nivelul din IKA”, precizează Adrian Petrescu.

De altfel, două elemente cheie pentru atingerea acestui obiectiv îl reprezintă faptul că magazinele din Alba Iulia operează în spații proprii, dar și existența unei platforme logistice, pe care Adrian Petrescu o consideră un „must” pentru orice rețea de magazine care vrea să concureze cu marile rețele de magazine. Însă, dincolo de prețuri, retailerul încearcă să-și fidelizeze clienții și prin servicii, dar și printr-un plan promoțional bine pus la punct. „Edităm cu o frecvență lunară o revistă promo în care încercăm să acoperim o varietate cât mai mare de nevoi ale clienților. Iar clienții sunt receptivi, caută activ produsele la reducere în magazine. În ceea ce privește cardul de fidelitate, nu avem în acest moment un astfel de beneficiu pentru că este greu să mai acordăm alte reduceri în contextul în care mergem deja pe marje destul de mici la anumite produse”, explică reprezentantul Dacia Market.

Extindere în viitor, dar în granițele județului

La capitolul planuri de viitor, proprietarii Dacia Market vorbesc despre extindere, dar și despre investiții în remodelare. De altfel, anul acesta, retailerul a bifat prima deschidere în afara Alba Iuliei, în localitatea Aiud. „Prin această inaugurare încercăm să securizăm businessul și să compensăm eventualele scăderi generate de extinderea marilor rețele de magazine. Supermarketul este încă la început, într-un spațiu în care anterior nu a operat un magazin alimentar, astfel că este nevoie de un timp ca să creăm vad comercial”, detaliază Adrian Petrescu.

Și chiar dacă momentan performanța noului magazin este medie, retailerul nu exclude să mai deschidă și alte unități comerciale în afara zonei care l-a consacrat. „Marea provocare va fi să găsim spații disponibile. Ce căutăm? Locații cu suprafață de cel puțin 200 de metri pătrați, la o chirie decentă și într-o zonă cu trafic. Nu ne vom extinde în afara județului, însă la nivel de orașe, suntem deschiși la orice oportunitate”, mai punctează acesta.

Cât despre remodelări, investițiile anuale variază între 30.000 și 70.000 de euro de la un an la altul. Pentru anul acesta, retailerul a investit deja 50.000 de euro în magazinul de la Aiud, iar până la final de an estimează că vor mai fi alocați alți 30.000 de euro în magazinele existente. Și toate aceste investiții se vor reflecta și în cifra de afaceri. Dacă 2017 a venit cu o creștere de 7,5%, până la valoarea de 73,8 milioane de lei vânzări fără TVA, pentru 2018 retailerul estimează un avans de 12%, susținut de noua unitate comercială, dar și de evoluția celorlalte magazine.

2021, o lecție de maturizare pentru retailul independent
2021, o lecție de maturizare pentru retailul independent
Deși în 2021 retailul local a dus în spate moștenirea grea a lui 2020, finalul de an a venit cu semne pozitive. Astfel, chiar dacă numeric...
Cu ce arme luptă Dacia Market pentru a-și păstra poziția de lider? [GALERIE FOTO]
Cu ce arme luptă Dacia Market pentru a-și păstra poziția de lider? [GALERIE FOTO]
11. Acesta este numărul de magazine operate în Alba Iulia de marile rețele de magazine, în condițiile în care vorbim despre un oraș cu circa...