Timiș, Cris-Tim: „Singurul lucru cert este că trebuie să te reinventezi”

Diversificare. Acesta este cuvântul care ar trebui să definească strategia producătorilor pentru anul 2016, având în vedere faptul că piața produselor alimentare va fi din ce în ce mai dinamică, este de părere Radu Timiș, președintele Cris-Tim. Timiș, Cris-Tim: „Singurul lucru cert este că trebuie să te reinventezi”

Progresiv: În 2014, compania dumneavoastră a atins cifra de afaceri de 90 de milioane de euro, în creștere cu circa 15% față de anul precedent. Cum arată bilanțul pe 2015, după reducerea TVA la alimente, o schimbare pentru care producătorii de carne au făcut lobby puternic?
Radu Timiș:
2015 a fost un an bun pentru Cris-Tim, ne-am atins tagetul pe care ni l-am propus. Am încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de aproximativ 105 milioane de euro, în creștere cu 18% comparativ cu 2014, iar volumele au înregistrat un avans de 20%. Cu siguranță că și reducerea TVA a avut un rol important și consider că, fără aplicarea acestei măsuri fiscale, nu am fi înregistrat aceleași rezultate. Într-adevăr, aceasta este o măsură pe care întreaga industrie alimentară a așteptat-o, iar rezultatele s-au văzut imediat. Astfel, în luna iunie, comparativ cu luna mai, creșterea a fost între 10% și 15% din punctul de vedere al vânzărilor. În luna noiembrie însă, piața a înregistrat o contracție, iar rezultatele au fost mai slabe decât ne așteptam, comparativ cu anul trecut. Nu s-a mai păstrat ritmul de creștere din primele luni după reducerea TVA. Nu am înțeles exact ce a datorat acest lucru, însă fenomenul s-a înregistrat la nivelul întregii industrii alimentare.

Progresiv: În calitate de președinte al Asociației Române a Cărnii, aveți estimări legate de efectele reducerii TVA asupra pieței negre?
Radu Timiș:
Potrivit datelor pe care le avem, încasările la bugetul de stat au crescut. Este cert că acest fenomen s-a diminuat, însă nu putem ști exact despre ce procent vorbim. Din păcate, sunt mulți producători, dar și magazine și fabrici mici care achiziționează materie primă la negru. În 2014, noi estimam ponderea pieței negre în industria cărnii la circa 70%. Sperăm ca acum să fi ajuns la 35%. Însă această măsură oferă întregii industrii posibilitatea să se relanseze și să creeze un mediu concurențial corect, astfel încât să înregistrăm o creștere a producției la nivel național și să putem reduce importurile.

Progresiv: Ați remarcat schimbări în comportamentul de consum după reducerea TVA? Care sunt categoriile care au evoluat cel mai bine în 2015 și cum explicați acest lucru?
Radu Timiș
: Odată cu reducerea TVA, prețurile au devenit mai accesibile și am remarcat faptul că mulți dintre clienții noștri s-au orientat către produsele calitativ superioare, cu o valoare mai mare. Astfel, nu a mai fost focusul pe produsele cu cel mai mic preț, precum parizerul sau crenvurștii, ci observăm o creștere importantă pe segmentul de mezeluri crud-uscate și la specialități. În categoria de mezeluri crud-uscate, vânzările Cris-Tim au crescut cu 36% și acest rezultat este un mix între reducerea TVA, tendința de uptrading (orientarea către produse mai scumpe – n.r.), creșterea capacității de producție, dar și investițiile la nivel de branding.

Progresiv: Anul trecut ați anunțat investiții de peste 5 milioane de euro în dezvoltarea segmentului de ready-meal. Cât de importantă este această categorie pentru Cris-Tim și ce rezultate așteptați în urma investițiilor?
Radu Timiș:
Nu pot spune că cele mai mari investiții au fost în ready-meal. Într-adevăr, anul trecut am finalizat o primă etapă a investițiilor în acest segment și am dublat practic capacitatea de producție (de la 10 tone la 25 de tone). Însă am extins capacitatea de producție și la fabrica de lapte (de la 10 la 35 de tone), dar și pentru segmentul de mezeluri crud-uscate, unde am majorat producția cu 28%. În acest segment intenționăm să investim și anul acesta, astfel încât să creștem capacitatea tot cu 30%. Per total, investițiile pe care le-am finalizat în 2015 se ridică la circa 9,5 milioane de euro și această valoare include investițiile în extinderea capacității de producție, în segmentul de mezeluri feliate, ambalare, dar și în logistică. În ceea ce privește categoria de ready-meal, pentru noi este important să investim în fiecare brand pe care îl deținem și, în plus, piața produselor ready-meal este una profitabilă și în continuă dezvoltare. Comparativ cu 2014, pe acest segment am înregistrat anul trecut o creștere de 50%.

Progresiv: În ultima perioadă, tot mai mulți consumatori au adoptat o alimentație sănătoasă. Spre ce categorii de produse aveți de gând să vă orientați în anii următori?
Radu Timiș
: Dacă ne uităm la ce se întâmplă la nivel european, dar și la această tendință a consumatorilor, mă aștept ca produsele cu valoare ridicată, precum mezelurile crud-uscate, cu o maturare între 30 și 90 de zile, și segmentul de mezeluri feliate să înregistreze creșteri de la an la an. Cu toate acestea, românii sunt tradiționaliști și nu cred că vor renunța la mezelurile clasice precum parizerul, cârnații sau crenvurștii. Sunt sigur însă că, odată cu aceast trend, producătorii vor fi obligați să investească în calitatea produselor pentru că românii vor continua să consume astfel de produse, însă în cantități mai mici și produse cu o calitate superioară.

Ca să vă dau un exemplu concret, noi am lansat acum trei ani Vitallity, prima gamă de mezeluri fără E-uri din România, produsă cu tehnologia HPP (High Pressure Technology – n.r.). Piața nu era pregătită pentru astfel de produse și cred că nici în acest moment piața nu este matură în această direcție. Într-adevăr, românii sunt de la an la an mai atenți la ce consumă și la ce conțin produsele pe care le achiziționează și acest segment de produse va crește, însă nu putem vorbi de rezultate spectaculoase.

Progresiv: În Marea Britanie, vânzările de bacon și cârnați au scăzut cu circa 15% în urma publicării raportului Organizației Mondiale a Sănătății ce subliniază riscurile asociate cu consumul de carne roşie şi carne procesată. Resimțiți vreun impact al raportului asupra pieței locale de mezeluri?
Radu Timiș:
Din punctul meu de vedere, studiul este irelevant, pentru că nu poți pune consumul de preparate din carne în aceeași categorie cu alcoolul și tutunul. Potrivit statisticilor, la nivel mondial se înregistrează un milion, respectiv 600.000 de decese datorită consumului de astfel de produse. În cazul mezelurilor și al cărnii roșii, datele indică 34.000 de decese. Dacă ne referim la rezultate, nu au fost modificări în comportamenul de cumpărare. Într-adevăr, în primele două săptămâni de la publicare consumatorii și-au pus întrebări vizavi de acest aspect, însă obiceiurile de consum nu se schimbă peste noapte. Mă aștept ca și în Marea Britanie consumul să revină la normal începând cu luna ianuarie 2016.

Progresiv: Ați anunțat în 2015 că intenționați să intrați în două categorii noi de piață: înghețata și vinurile. Nu este totuși riscantă această strategie de diversificare a portofoliului?
Radu Timiș:
În ceea ce privește înghețata, am analizat și am decis să amânăm acest proiect. Investiția pe care ar trebui să o facem este prea mare pentru că nu există complementaritate cu businessurile pe care le operăm deja. 2016 va fi primul an în care vom începe să vindem și vin, iar pentru 2017 intenționăm să construim și propria cramă, însă asta face parte dintr-un proiect mai amplu despre care vom vorbi la momentul potrivit. Referitor la întrebarea dumneavoastră, din punctul meu de vedere, în acest moment, singurul lucru cert este că trebuie să te reinventezi pentru că lucrurile vor avea o dinamică tot mai mare. În plus, astfel îți crești vânzările, dar și puterea de negociere cu retailerii.

Progresiv: Pentru că tot ați adus în discuție relația cu retailerii. Cum vedeți schimbările din retailul local din ultimii ani și cum ați adaptat businessul la acestea?
Radu Timiș:
Ultimele raportări arată că ponderea comerțului modern a continuat să se majoreze anul trecut, în detrimentul formatelor tradiționale, iar acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să ne diversificăm portofoliul. Sunt jucători care s-au specializat doar în mezeluri, însă din punctul meu de vedere e mult mai riscantă această strategie. Noi avem un principiu clar în business: nu trebuie să avem mai mult de 5% din total vânzări într-o rețea de magazine.

Totodată, această efervescență a comerțului modern a avut un impact negativ asupra diviziei noastre de retail. În ultimii ani am renunțat la mai mult de jumătate dintre magazinele Cris-Tim pe care le operam și am luat această decizie datorită expansiunii rețelelor internaționale. În acest moment operăm 15 magazine și am regândit întregul concept. Astfel, am redus suprafața de vânzare a unei unități la 50 mp și am trecut de la supermarketuri la magazine de producător, unde comercializăm exclusiv produsele Cris-Tim. Vom aștepta un an să vedem ce rezultate vom obține și apoi vom relua expansiunea pentru că vrem să creștem businessul de retail care în acest moment reprezintă sub 5% din cifra noastră de afaceri.

Progresiv: Cum vedeți schimbările politice din ultima perioadă și care ar trebui să fie prioritățile noului Guvern pentru a susține industria cărnii, în opinia dvs.?
Radu Timiș:
Sper ca noul Guvern să completeze schimbările pozitive care au fost până în acest moment. Sunt multe lucruri de schimbat în România și cred că primele aspecte care trebuie să fie pe lista guvernanților sunt infrastructura și investițiile în agricultură - și aici mă refer la modernizarea infrastructurii principale de irigații prin accesarea unor fonduri externe.

Progresiv: Ce așteptări aveți pentru 2016? Este replicabilă performanța din ultimii doi ani – creștere de două cifre?
Radu Timiș:
Mă aștept ca avansul de 10% pe care l-a înregistrat piața după reducerea TVA să se păstreze și în noul an, deși în luna noiembrie dinamica nu a mai fost aceeași. În ceea ce privește compania Cris-Tim, 2016 va fi un an al consolidării. Ne-am propus să finalizăm investițiile în zona de logistică și o altă prioritate o reprezintă partea de securitate alimentară și calitate a produselor. De asemenea, am decis să amânăm câteva investiții importante pe care inițial le anunțaserăm pentru anul acesta. Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, targetul pe 2016 este să atingem o creștere de 10% față de anul anterior.

Roxana Manolescu, Caroli Foods Group: Investițiile, esențiale în perioade de criză
Roxana Manolescu, Caroli Foods Group: Investițiile, esențiale în perioade de criză
Pe o piață marcată de impredictibilitate, Caroli Foods Group, companie cu venituri anuale brute de peste o sută de milioane de euro, a mizat anul...
Cris-Tim relansează portofoliul de lactate sub brandul omonim
Cris-Tim relansează portofoliul de lactate sub brandul omonim
Cris-Tim, business activ în piața de mezeluri, lactate, ready meals și vinuri, relansează portofoliul de lactate sub brandul Cris-Tim. Compania a...
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
Businessul Artesana, într-o nouă etapă de dezvoltare
După finalizarea investiției de șapte milioane euro într-o nouă unitate de producție, Artesana face trecerea spre o nouă etapă de dezvoltare,...
Grigore Horoi, Grupul Agricola: În contextul dat, nu va mai fi fezabilă o creștere a businessului de peste 10%
Grigore Horoi, Grupul Agricola: În contextul dat, nu va mai fi fezabilă o creștere a businessului de peste 10%
După ce în 2022 Grupul Agricola a atins borna de un miliard de lei cifră de afaceri, miza pentru 2023 este continuarea trendului ascendent....