Tarık Öztürk, pladis Global Eastern Europe: Flexibilitate și inovație, cuvintele care dictează strategia pladis România
Într-un an care stă sub semnul inflației, al presiunilor fiscale și al scumpirilor record pentru materiile prime, pladis România a mizat pe inovație și pe un portofoliu diversificat pentru a-și consolida poziția pe piață. De la lansări virale precum Ulker Dubai Chocolate până la investiții în produse cu ingrediente funcționale, Tarık Öztürk, Director General pladis Global Eastern Europe, susține că adaptabilitatea rămâne cheia succesului într-un context economic volatil. 
2025 a rămas sub semnul instabilității pentru industria bunurilor de larg consum și, implicit, pentru categoria de dulciuri. Cum ați descrie dumneavoastră acest an?
Instabilitatea macroeconomică și fiscală, precum și inflația continuă să pună o presiune mare pe prețuri. Toate măsurile fiscale luate în ultimele luni vor aduce schimbări în decizia de cumpărare a consumatorilor. De altfel, am observat deja o sensibilitate mai mare la preț. Consumatorii caută promoții, oferte, dar sunt, totuși, dispuși să cumpere produse din gama superioară dacă le consideră relevante sau dacă au un raport foarte bun calitate-preț. În ciuda tuturor factorilor externi, macro și microeconomici, piața de snacking are un trend ascendent în valoare, dar și o creștere timidă în volum prin comparație cu 2024. În acest moment, consumatorii iau în considerare din ce în ce mai mult brandurile care le oferă produse relevante din punct de vedere emoțional și funcțional, fiind mai flexibili în a cheltui mai mult dacă vorbim de produse premium.
Care au fost factorii care au influențat cel mai mult strategia pladis pentru acest an?
Primele pe listă au fost costurile operaționale. Materia primă, costurile pentru transport, energia, toate s-au scumpit, forțând regândirea prețurilor la raft. Concret, prețurile pentru cacao au continuat să crească în prima jumătate a acestui an, după dublarea din 2024. Mai scumpe sunt și uleiul (+12%), ouăle (+40%), pasta de alune (+90%), impactând strategia de poziționare de brand la nivel global. Prin urmare, categoria de ciocolată s-a diminuat considerabil în volum în 2025, iar cea de biscuiți dulci este în scădere year to date dacă ne raportăm la unități vândute, dar cu o creștere mică în tone, semn că pe anumite categorii consumatorii preferă să își facă stocuri de pungi mai mari, în promoții de preț. Dacă tot ne referim la costuri cu impact în business, energia este în top pe această listă. Cumulat, liberalizarea pieței de energie, eliminarea subvențiilor și plafonărilor sau compensărilor parțiale, creșterea TVA pentru cele mai multe categorii din FMCG, toate au dus la creșteri de facturi pentru companii afectând atât producția, cât și distribuția. Cu siguranță, impactul creșterii prețurilor la materia primă și al reglementărilor fiscale se va transpune în prețurile de producție și implicit în prețul de raft, astfel că va avea loc o repoziționare a categoriei de ciocolată și biscuiți dulci ca preț/kg și o reevaluare a nivelului de consum.
Cum v-ați adaptat strategia pentru a atrage noi consumatori? Care au fost deciziile-cheie în acest sens?
pladis Global are capacitatea de a inova și depunem tot efortul să capitalizăm din acest lucru în cele peste 25 de fabrici la nivel global. Am observat că oamenii sunt mai interesați ca niciodată de produsele virale din social media, vor inovație, vor să testeze și să fie parte din trend. De aceea, după lansarea produsului Ulker Dubai Chocolate, care a avut un succes extraordinar și un feedback foarte bun din partea consumatorilor, rămânând ca produs permanent la raft, în iulie a venit rândul unui nou produs care a devenit viral în mai puțin de două săptămâni de la lansare: Ulker Red velvet cake (Yas Pasta), care a provocat hype pe rețelele de social media, trimițând oamenii în magazine să caute acest produs și să îl încerce. Portofoliul nostru include și brandurile McVitie’s, Biskrem și Godiva, care își pun amprenta în prezent în categoriile biscuiți dulci, prăjituri, tablete și praline. Sunt branduri globale, fiecare cu o moștenire inedită atât în România, cât și în țara de origine. Spre exemplu, Biskrem este prezent de 25 de ani în România, cu brand awareness peste 95%. În acest an a beneficiat și de o extensie de linie, cu sortimentele cu lămâie și vișine, care au înregistrat vânzări-record versus gama fructată curentă. McVitie’s este brandul de biscuiți Nr 1 în UK și singurul brand care are „Royal Warrant” să producă torturile aniversare și de încoronare pentru Casa Regala din UK. Iar noile produse McVitie’s Digestives Zero Zahar Adăugat sau McVitie’s Go Ahead Protein Biscuit, sunt deja foarte apreciate de consumatori pentru că acoperă nevoia acută de produse fără zahăr sau cu mai multe proteine, completând momentele de pauză cu gustul lor unic (originali sau cu ciocolată neagră), pentru mai mult echilibru iar produsul promite mult. În prezent acest produs a fost foarte bine primit în mai multe țări din Estul Europei, dar și în afara Europei.
Cum arată bilanțul pentru pladis România? Care a fost cea mai bună decizie luată în acest an?
pladis România este hub de producție, inovație și distribuție pentru piețele din Europa, Asia și Australia, de aceea misiunea noastră este să dezvoltăm inovații în fabrica de aici. Foarte important este că fabrica noastră contribuie pozitiv la exporturile României, ajutând economia prin înglobarea forței de muncă locale, dar și achiziția de materii prime locale. Avem în vedere și inovațiile din restul fabricilor pladis Global, pentru a putea ține pasul cu așteptările consumatorilor și pentru a susține creșterea categoriilor în care activăm ca suport pentru retaileri. Crizele pot impacta pozitiv strategiile de portofoliu și comunicare, iar strategia noastră de
business va fi adaptată la noul status quo și la noile nevoi de consum, cuvintele de ordine pentru noi fiind flexibilitate și inovație. Iar partea bună aș spune totuși că vine de la un consumator mai educat, mai atent la certificările de materii prime și la certificările liniilor de producție, un consumator care cumpără mai puțin, dar care este mai atent la ingrediente. Acest tip de comportament va aduce o creștere a loialității la nivel de brand și rețetă.
Ați menționat inovația ca motor de creștere în 2025. Care vor fi pârghiile care vor asigura avansul businessului și în viitor?
Mizăm pe inovație, pe flexibilitate și, nu în ultimul rând, pe sustenabilitate. Promovarea dezvoltării durabile este scopul nostru primordial, astfel că, de fiecare dată când avem ocazia, transmitem consumatorilor calitățile produselor și elementele care ne diferențiază: folosim făină din sursă românească pentru produsele Biskrem și McVitie’s Digestives, folosim uleiuri din surse sustenabile cu certificări RSPO. Conform raportului de sustenabilitate din septembrie 2025, pladis Global lucrează îndeaproape cu 1.694 de fermieri din Costa de Fildeș, cărora le oferă traininguri și suport pentru a susține o agricultură de regenerare, în special pentru creșterea boabelor de cacao.
De unde credeți că vor veni cele mai mari presiuni anul viitor?
Inflația clar va pune presiune în continuare pe businessuri. Dar, totodată, consumatorul român își dorește inovație, ceea ce pentru noi devine o oportunitate semnificativă. Ne dorim să înțelegem mai mult consumatorul local și să anticipăm tendințele emergente. Procedând astfel, putem să venim cu oferte și produse relevante la momentul oportun. Toate acestea, coroborate, pot fi amplasate sub umbrela oportunităților.
Care vor principalele trenduri care își vor lăsa amprenta asupra industriei locale?
Trendurile cheie pe termen scurt și mediu vizează produsele care devin virale în social media prin combinații îndrăznețe, influențe de gusturi globale, dar și reinterpretări locale, precum Ulker Dubai și Red Velvet Chocolate. Apoi sunt produsele și rețetele cu ingrediente funcționale, cu mai puțin zahăr, dar mai multă proteină și fibre. De asemenea, sustenabilitatea contează tot mai mult în alegerile consumatorilor, fie că vorbim despre ambalaje upcycled sau despre trasabilitatea ingredientelor. pladis România face pași rapizi spre obiectivele globale și am ajuns, în 2025, să folosim în producția locală 100% ambalaje reciclabile, dar și să reducem cantitățile de plastic folosite (transformarea pachetului de Biskrem 80 g, pentru care deja folosim cu 20% mai puțin plastic). Folosim 100% ulei de palmier provenit din zone fără defrișare (România folosește în totalitate ulei de palmier certificat RSPO). De asemenea, parte din misiunea noastră este să procurăm cacao 100% Fair Trade până în 2030.
Cum va evolua piața de snackuri dulci în viitorul apropiat? Care ar putea fi motoarele de creștere?
Din estimările noastre, piața de biscuiți dulci va continua să crească într-un ritm double-digit în valoare până la finalul lui 2025, deși în volum vom resimți un ușor declin. Dar ultimul trimestru al anului vine întotdeauna cu creșteri mai mari în ceea ce privește consumul. Prin urmare, sperăm ca inovațiile pe care le-am lansat și portofoliul consolidat anul acesta să fie atracția principală. Fluctuația pieței și impactul asupra consumului reprezintă o pânză albă pentru fiecare jucător din piață care se adaptează la fiecare nouă nevoie a pieței. Iar pladis România a ales inovația.








