James Simmons, Unilever SCE: Pregătim cea mai largă paletă de inovații din ultimii 20 de ani

Pentru Unilever SCE, 2018 a venit cu una dintre cele mai bune performanțe financiare din ultimii zece ani, susținută de majoritatea brandurilor. Anul acesta aduce surprize la nivel de portofoliu, compania pregătind o suită impresionantă de lansări de produse, modernizări ale unor branduri existente, dar și investiții considerabile în dezvoltarea Betty Ice. James Simmons, Unilever SCE: Pregătim cea mai largă paletă de inovații din ultimii 20 de ani

În septembrie 2017, James Simmons, un manager cu peste 20 de ani de experiență în cadrul Unilever, prelua conducerea operațiunilor locale ale gigantului din FMCG. După aproximativ un an de la acest moment, CEO-ul Unilever South-Central Europe face bilanțul lui 2018: plus de 8-9% la nivelul cifrei de afaceri, comparativ cu anul anterior, creșteri pe linie pentru toate categoriile din portofoliu și achiziția producătorului de înghețată Betty Ice de la omul de afaceri Vasile Armenean, decizie care plasează Suceava în prima linie a investițiilor programate pentru 2019.

„Suntem în top 3 piețe din Europa, în cadrul Unilever, în ceea ce privește ritmul de creștere a businessului. Am avut un an bun, cu una dintre cele mai importante creșteri din ultimii zece ani. Vorbim de o creștere de 8-9%. Fiecare categorie a crescut, iar brandurile care au performat foarte bine au fost Dero (businessul cu detergenți a crescut cu peste 10%), Delikat și am avut un nou an de creștere a diviziei de înghețată (+20%), unde toate brandurile s-au bucurat de o evoluție pozitivă, în special Napoca. Bărbații cumpără din ce în ce mai multe produse de îngrijire personală, ceea ce se traduce și în creșterea performanței unor branduri precum Dove Men sau Rexona Men. Aici a ajutat și parteneriatul cu Simona Halep (pentru promovarea produselor – n.r.). Am relansat Coccolino, un brand care a avut, de asemenea, un trend ascendent”, punctează James Simmons.

Una dintre tendințele care au alimentat creșterea vânzărilor companiei în 2018 a fost majorarea frecvenței cumpărăturilor: românii au mers mai des în magazine, alegând locațiile situate mai aproape de casă sau de birou. Prin urmare, categoriile care s-au pliat cel mai bine pe aceste misiuni de cumpărare au fost și cele care au avut o performanță superioară.

„Oamenii merg la cumpărături mult mai des și mult mai aproape de casă și de serviciu. Acest lucru ne va ajuta în demersul nostru de a vinde, spre exemplu, mai multă înghețată. Potențialul este enorm, avem în față una dintre cele mai vibrante piețe FMCG din Europa”, consideră James Simmons.

Pentru a profita însă la maxim de potențialul de dezvoltare, acesta privește ca esențială schimbarea regulilor de joc în canalul magazinelor de mari dimensiuni. „Cred că există mult potențial în formatul de hypermarket, însă pentru a-l accesa trebuie să înțelegem mai clar ce își doresc de la noi cei care merg la cumpărături acolo. Trebuie să inovăm mai inteligent pentru a atinge cerințele acestora și să ne ajutăm partenerii din retail prin execuții mai ușoare și rapide. Aceasta cred că este rețeta pentru a debloca creșterea vânzărilor pe viitor”, explică Simmons.

Betty Ice, epicentrul investițiilor

Un pion important pe tabla vânzărilor va rămâne și în 2019 divizia de înghețată, spre care Unilever va direcționa investiții de calibru. Motivația este una simplă: odată cu achiziția producătorului sucevean de înghețată Betty Ice, în urma unei tranzacții evaluate la 100 de milioane de euro – conform surselor din  piață - compania își propune să dubleze businessul generat de această divizie în următorii ani. Obiectivul a fost alimentat, în primă fază, de investiții de circa 10 milioane de euro, la care se vor adăuga alte 15 milioane de euro în 2019. „Vrem să facem înghețata mult mai accesibilă, în condițiile în care în România consumul este destul de mic în comparație cu alte țări din Europa. Avem suportul Unilever pentru a transforma lucrurile în următorii 5-10 ani. Am fi foarte dezamăgiți dacă nu vom dubla businessul în următorii 5 ani. Ceea ce a construit Vasile Armenean (fondatorul Betty Ice – n.r.) este remarcabil, dacă ne gândim că afacerea a pornit de la un singur chioșc în Suceava”, spune James Simmons.

Planurile vizează, de asemenea, dublarea capacității de producție a fabricii din Suceava care va deveni locul unde vor fi realizate, pe lângă brandurile consacrate din portofoliul Betty Ice, și înghețata Napoca (produsă până acum în Bulgaria, după ce fabrica din Cluj a fost închisă), dar și noul brand de înghețată Kinder, realizat în colaborare cu Ferrero, exclusiv pentru țările din vestul Europei.

„În ceea ce privește producția de Kinder la Suceava, vrem să capitalizăm cât mai mult, însă nu am setat încă un prag de atins pentru exporturi. Pentru început, vom produce anual 100 de milioane de bucăți pentru piața europeană, și aici vorbim de cel puțin 10 piețe, iar în viitor numărul poate crește semnificativ. Intenția noastră este să dublăm această divizie și avem tot suportul de la vârf. Perspectivele de creștere pentru economia locală sunt foarte bune”, adaugă Simmons.

Branduri noi la orizont

Pe lângă investițiile alocate diviziei de înghețată, business pe care îl va conduce pe plan local Vasile Armenean, Unilever South-Central Europe se va concentra în acest an și pe modernizarea portofoliului existent. „Prioritatea noastră numărul unu pentru 2019 este consolidarea principalelor divizii de business. Vom face îmbunătățiri la nivel de portofoliu, pregătim niște schimbări pentru câteva din brandurile noastre cunoscute. Sunt schimbări esențiale, întrucât numai așa poți să livrezi cea mai bună calitate. Veți vedea cea mai largă paletă de inovații din ultimii 20 de ani”, anunță CEO-ul.

Strategia mai vizează lansarea pe piața locală a unor branduri noi, proiect care va fi gestionat de o nouă divizie de business creată la nivel de regiune. Mai exact, este vorba de un „incubator de branduri” - IncUbator - unde sunt create și lansate branduri care să răspundă unor trenduri și segmente de piață emergente. Pentru a provoca spiritul antreprenorial al echipei, aceasta va colabora cu antreprenori din afara companiei. 2019 ar putea aduce pe piața din România cinci branduri noi, potrivit lui Simmons. „Încercăm să dezvoltăm tot mai mult spiritul antreprenorial în cadrul companiei. Un exemplu concret este faptul că Vasile Armenean va rămâne implicat în businessul de înghețată. Grupul a mai realizat o achiziție pe piața de profil, este vorba despre un producător bulgar de înghețată, iar proprietarul afacerii va rămâne în board tot din acest motiv. Și asta pentru că modul în care se construiește un brand în prezent diferă foarte mult de acum 20 de ani. Trebuie să fim originali în ce și cum lansăm pe piață. Nu voi veni însă cu așteptări nerealiste, voi avea răbdare întrucât unui brand îi sunt necesari cel puțin trei ani pentru a începe să crească, în special în cazul produselor sustenabile”, argumentează executivul Unilever.

Ideea de sustenabilitate apare frecvent în discursul lui Simmons, al cărui obiectiv final este transformarea businessului Unilever SCE într-unul cu o puternică amprentă locală. „Trebuie să recunoaștem că, dacă ajutăm o societate să prospere pe termen lung, și compania va avea de câștigat. Cele mai bune businessuri sunt cele conduse de conștiință, spunea acum 130 de ani fondatorul Unilever, idee foarte valabilă și în prezent”, mai declară James Simmons.

Provocări și optimism în același pahar

În ceea ce privește scenariile cu care executivul Unilever SCE lucrează pentru anul acesta, optimismul pare să primeze. Sub acest aspect, CEO-ul companiei mizează pe faptul că, dacă la finalul lui 2019, toate obiectivele vor fi bifate, businessul va fi cu aproape 30% mai mare decât în 2017 – incluzând și preluarea Betty Ice. Pe de altă parte, piața nu va fi la fel de atractivă anul acesta, din prisma evoluției consumului. „Vorbim de o încetinire a consumului în 2019. Acesta este sentimentul împărtășit și de partenerii noștri din retail. Oamenii se uită mai mult la valoarea unui produs, însă nu cred că ne aflăm în fața unei noi crize financiare. Este vorba de un ciclu economic normal, însă, la modul general, sunt foarte optimist cu privire la potențialul României. Suntem pregătiți pentru orice fel de vreme, avem brandurile potrivite cu care putem oferi cel mai bun raport calitate-preț consumatorilor, indiferent de câți bani au în buzunar. Din experiența piețelor externe, atunci când este criză oamenii fie optează pentru produse mai scumpe, fie aleg produse mai ieftine. Dulciurile și înghețata tind să aibă o evoluție mai bună într-un astfel de context de piață. Oamenii caută un lux mai accesibil într-un climat economic mai dificil”, consideră James Simmons.

La capitolul provocări, acesta menționează două motive de îngrijorare pentru 2019: inflația în creștere și o volatilitate extremă, coroborate cu deprecierea ratei de schimb. „De aici vine presiunea în ceea ce privește businessul nostru. Cu toate acestea, cred că 2019 va fi extraordinar, acesta este cuvântul care va defini piața FMCG și Unilever, deopotrivă. Vin dintr-o zonă mai plină de provocări decât România și când mă uit la oportunitățile de aici, am încredere că putem aduce o contribuție mai mare la dezvoltarea țării”, conchide CEO-ul.

Creșterea, scenariul de bază cu care lucrează Unilever, liderul pieței de înghețată
Creșterea, scenariul de bază cu care lucrează Unilever, liderul pieței de înghețată
După un prim semestru în care piața de înghețată a raportat un avans de 27%, 2022 este fără doar și poate un an de creștere double digit...
Înghețata, evoluții competitive între impuls și consum casnic
Înghețata, evoluții competitive între impuls și consum casnic
Deși o categorie de impuls, pandemia a dat o nouă față pieței de înghețată, favorizând creșterea produselor destinate consumului casnic....