Harald Bock, Maresi România: Suntem în continuare atenți la oportunități de fuziuni și achiziții în piață
Pentru Maresi România, 2023 a fost un an de creștere susținută, preluarea Enigma Trading generând practic o dublare a businessului. Dezvoltarea rămâne pe lista de priorități și pentru anul acesta. Astfel, dincolo de extinderea portofoliului, compania nu exclude alte achiziții, spune Harald Bock, General Manager Maresi România.
2023 a fost anul în care ați preluat Enigma Trading și ați dublat businessul. Cum se traduce, mai exact, această investiție?
Aș sublinia faptul că Maresi România înregistrează creșteri anuale constante, de mai bine de zece ani, iar rata de creștere a fost, de multe ori, double digit. În 2023 am făcut un pas mare și am dublat businessul. Concret, pentru Maresi România, 2023 s-a încheiat cu vânzări de aproximativ 105 milioane lei, iar în cazul Enigma Trading, de 95 de milioane lei. Deci putem vorbi de o dublare a cifrei de afaceri. Dar, dincolo de acest lucru, cel mai important este faptul că, în acest moment, putem vorbi de o echilibrare a portofoliului între food și non-food, pentru că, dacă în cazul Maresi cea mai mare parte a businessului era în legătură cu produsele alimentare, și doar aproximativ 10% în non-food, Enigma are un portofoliu exclusiv non-food. Mai mult decât atât, înseamnă și o mai mare pondere a brandurilor proprii din portofoliu, atât Maresi, cât și Enigma având branduri proprii puternice în segmentele în care activează.
Cum arată bilanțul la nivelul anului 2023, prin prisma brandurilor pe care le aveți în portofoliu?
2023 a fost un an foarte bun, am avut branduri care au performat bine, iar lucrul cel mai important este faptul că au crescut în volum, cifra de afaceri nemaiputând fi un indicator din cauza creșterilor de preț cu care ne-am confruntat în ultimii ani. HiPP este un exemplu în acest sens. Mâncarea pentru bebeluși este una dintre categoriile care au avut o evoluție foarte bună, fiind mai puțin afectată de contextul ultimilor ani. HiPP este lider de piață în ceea ce privește produsele pentru diversificare, cu o cotă de aproape 40%. Totodată, Siviero Maria, brandul nostru de gelato autentic italian, a înregistrat o evoluție foarte bună, creșteri în volum de peste 20%. Câștigă teren și mâncarea etno, segment în care suntem prezenți cu brandul Shan’Shi, și suntem chiar lideri de piață în segmentul de mâncare asiatică. În ceea ce privește brandurile din portofoliul Enigma, brandul epack este pe unul din primele locuri în segmentele de bureți, lavete, pungi alimentare și saci de gunoi.
Cum v-ați adaptat strategia de business pentru a maximiza vânzările într-un context instabil?
În primul rând, trebuie să subliniem faptul că, deși putem să ne lăudăm cu o creștere continuă a businessului, există și branduri sau produse cu evoluție mai puțin favorabilă. Dar succesul unei companii în domeniul distribuției este dat de mixul de produse din portofoliu, de atenția la trendurile pieței, aducerea de produse noi sau branduri noi și de investiția constantă și sustenabilă în campanii de marketing. Dar toate acestea ținând cont de contextul în care ne aflăm. Pentru că trebuie să nu uităm de faptul că ne aflăm într-un context inflaționist, suntem într-un an în care se resimt efectele majorărilor de taxe și în care downtradingul îl simțim în cele mai multe categorii de produse.
Credeți că vom mai vedea reduceri de prețuri?
Prețuri mai mici vom vedea doar dacă marfa va stagna la raft, dacă, din anumite motive, consumatorul nu mai cumpără. Eu nu văd ca acest lucru să se întâmple acum pentru că există disponibilitate financiară în piață. Nu sunt suficienți bani, dar nici nu mai suntem în situația din 2009. Și câtă vreme nu va exista o scădere bruscă a consumului, nu va exista nici o ajustare semnificativă a prețurilor.
În prezent, cum se împart vânzările Maresi România pe canale de vânzare?
Aproximativ 80% din vânzările realizate sunt generate de modern trade. Celelalte canale, între care comerțul independent, pe care îl deservim în mare parte prin distribuitori, magazinele specializate și online, generează împreună în jur de 20%. Ne dorim să ne extindem prezența în TT și încercăm să fim prezenți și în HoReCa cu produsele non-food, prin intermediul distribuitorilor. Vorbim despre produse utile în bucătărie, aflate în portofoliul Enigma. În prezent, noi deservim HoReCa doar indirect, prin intermediul cash&carry, adică Selgros și Metro.
Aveți pe listă branduri noi pe care vă doriți să le aduceți în România?
Suntem în căutare permanentă de branduri noi și primim foarte des oferte de la diverși producători care vor să fie prezenți în România. În acest moment, avem patru proiecte în lucru și sunt șanse foarte mari ca anul acesta să pornească măcar două dintre ele. Este foarte important pentru noi să creăm parteneriate pe termen lung, nu aducem niciun produs care poate genera doar un beneficiu pe termen scurt. Ne dorim să dezvoltăm piața alături de producători, stabilitatea businessului este un criteriu principal. Și, evident, ne uităm la potențial. Dacă nu ne vedem vânzând acel produs și peste cinci ani, nu are rost să începem. Am dovedit de multe ori că punem mare preț pe puterea parteneriatului, am luat branduri de la zero și am ajuns astăzi să fim lideri de piață, am preluat branduri care erau deja în România și am continuat să le dezvoltăm.
Care sunt segmentele de piață unde considerați că încă există spațiu de dezvoltare?
Sunt multe astfel de segmente. Din datele noastre, categoria produselor pentru bebeluși, care au o cotă mare din businessul Maresi România, are potențial bun de dezvoltare, în ciuda faptului că numărul nașterilor scade. Doar că părinții, sau o bună parte a lor, sunt tot mai informați. Mâncarea pentru bebeluși, produsele de puericultură, cosmeticele pentru copii reprezintă categorii cu potențial de creștere. Pentru că în România piața este încă dominată de formulele de lapte, ceea ce nu ar trebui să fie cazul. Și vedem deja de la an la an cum cota de piață de lapte scade și crește cea de produse pentru diversificare. Iar noi avem marele avantaj că avem o gamă completă, de la formule de lapte la snacksuri și meniuri. Apoi, piața de înghețată are mare potențial; suntem în continuare una dintre țările cu cel mai mic consum de înghețată pe cap de locuitor, pentru că în România consumul de înghețată este legat de vară. Dar vedem an de an cum asta se schimbă și înghețata este tot mai mult percepută ca un desert și nu ca un răcoritor. Și, nu în ultimul rând, mâncarea etno crește. Călătorim tot mai mult, avem rude care locuiesc în străinătate și învățăm de la ele că bucătăria internațională este nu doar despre a-ți potoli foamea, cât, mai ales, despre timp de calitate petrecut în familie.
Dacă ar fi să vorbim despre provocări, care considerați că este riscul major în prezent?
Pe termen scurt, principalele riscuri sunt generate de modificările recente de taxe pentru că acestea vor impacta consumatorii și probabil că volumele pentru anumite categorii de produse vor scădea în continuare. În general, incertitudinea duce la scădere de consum. Când nu are siguranța zilei de mâine, consumatorul nu mai este dispus să cheltuie, și uneori nu este neapărat un lucru atât de rău, pentru că reducerea bugetului îl poate face mai atent la cum cheltuie. De aici derivă și un alt risc, acela al extinderii cotei de piață în cazul mărcilor private din anumite segmente care, în mod tradițional, erau dominate de branduri. Și vedem deja că mărcile private au început să crească puternic. Asta, din nou, schimbă comportamentul consumatorului. Dar, totodată, să nu uităm că 2024 este un an electoral. Astfel că riscurile despre care vorbeam ar putea să fie estompate dacă sunt pompați mai mulți bani în piață, dacă statul investește în economie. Pare a fi o veste bună, dar, de fapt, nu este, pentru că, dacă nu va fi afectat 2024, conform situației economice curente, atunci va fi afectat 2025, și poate chiar mai rău.
Într-o notă mai optimistă, mai există spațiu de creștere pe piața locală?
Avem destule mărci care au potențial de creștere în România și am estimat pentru 2024 o creștere în jurul valorii de 10%. Am ales să rămânem în zona precaută și să facem o estimare doar like-for-like, fără să luăm în calcul proiectele noi. Pentru noi urmează un an de integrare a celor două businessuri și asta presupune un proces destul de anevoios și de lung. Însă nu vom opri investițiile în campanii de marketing și de educare a consumatorului. Comunicarea este extrem de importantă pentru noi, acesta este ADN-ul businessului nostru. Suntem aici pe termen lung și, dacă sunt turbulențe de moment, cum ar putea fi anul acesta, scăderi de consum din cauza prețurilor mai mari generate de creșteri de taxe, de creșteri de costuri legate de materia primă sau de costuri de transport, acestea sunt trecătoare.
Cum arată planurile dacă privim dincolo de orizontul lui 2024?
Suntem în continuare atenți la oportunități în piață. Am preluat Enigma Trading, dar cel mai probabil aceasta nu va fi ultima achiziție pe care am făcut-o în România. Chiar dacă acum suntem ocupați cu integrarea, suntem în continuare interesați să ne extindem sau să creștem și prin fuziuni și achiziții. Creștem, desigur, și organic, încercăm să facem acest lucru în ritm cu piața sau puțin peste piață.