Plant-based, era unei noi generații de produse
Chiar dacă pentru mulți consumatori carnea și lactatele reprezintă alimente de bază, tiparele de consum sunt în schimbare și producătorii fac investiții majore în alimente plant-based. În România, această piață este încă mică, dar, pe măsură ce obiceiurile alimentare se schimbă spre produse sustenabile, categoria are toate premisele pentru creștere pe termen lung. Acest fapt oferă posibilitatea producătorilor să își concentreze investițiile în dezvoltarea de produse noi, dar și în găsirea unor noi ingrediente care să reducă și mai mult impactul asupra mediului.
Piața europeană a alimentelor plant-based ar urma să crească în perioada 2022-2029 cu o rată anuală de peste 10%, până la valoarea de 16,7 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Meticulous Research. Evoluția pieței este determinată de numărul tot mai mare de consumatori care aleg să renunțe la proteina animală ca stil de viață. În România, chiar dacă vorbim despre o piață mică, care se luptă cu sezonalitatea dată de posturile religioase, categoria se bucură de o creștere constantă în ultimii ani.
„Vedem că tendințele de a consuma mai multe alimente pe bază de plante și de a trăi în mod sustenabil sunt aici și au un potențial extraordinar pe termen lung. Conform Good Food Institute, piața produselor plant-based la nivel global a înregistrat o creștere de 17% în 2021 versus 2020, iar Europa de Est are cel mai mare avans, de 34%. Cererea pentru produse pe bază de plante este în creștere și la noi în țară, pe măsură ce oamenii devin interesați să consume aceste produse și în afara posturilor”, explică Amalia Leorenț, Group Chief Commercial Officer la Verdino Green Foods.
În România, brandul Verdino a ajuns la un portofoliu care include peste o sută de sortimente: alternative vegetale la produsele din carne, brânzeturi și pește. Anul acesta, Verdino Green Foods și-a consolidat portofoliul cu două branduri noi, Unfished – alternative vegetale la pește și Green Course – mâncăruri vegetale ready to eat. Pe piața locală însă, potrivit datelor companiei, ponderea cea mai mare în vânzări o au crenvurștii, cârnații, burgerii și mezelurile vegetale, produse cu care consumatorii sunt obișnuiți din segmentul tradițional.
Datele de retail audit confirmă evoluția bună a categoriei, fiind vorba despre un plus de 12,4% raportat la volume și de un avans de 19,5% raportat la valoare, potrivit datelor NielsenIQ. În perioada iulie 2021 – iunie 2022 raportat la iulie 2020 – iunie 2021, laptele vegetal s-a bucurat totuși de cea mai bună creștere, acesta având însă și una dintre cele mai mari cote de piață raportat la valoare (29,9%), imediat după pateul vegetal. Înlocuitorii pentru carne sunt următorii clasați în top raportat la cota valorică de piață (18,4%), înregistrând în perioada analizată o creștere importantă doar în valoare, evident influențată de evoluția prețurilor (21,6%), în timp ce volumic creșterea a fost de doar 2,4%.
De creșteri importante se bucură și deserturile vegetale, deși această nișă nu reprezintă nici măcar 2% din piață. Dar alegerea lor tot mai frecventă este evidențiată de evoluția volumică, datele NielsenIQ indicând un avans de 34,2% în perioada analizată.
Citește și: Transfer de business și focus pe exporturile de alternative vegetale, pariul Verdino Green Foods
„Este o categorie încă la început de drum dacă o comparăm cu alimentele convenționale, însă misiunea la care aderă din ce în ce mai mulți producători, retaileri și consumatori, aceea de a schimba lumea în bine, dă o energie aparte și o încredere tuturor celor implicați. În continuare este loc pentru mai bine, atât în ceea ce privește sortimentația, gustul, prețul, dar în mod special disponibilitatea și ușurința cu care consumatorii pot găsi și implicit încerca mai multe produse 100% pe bază de plante”, spune Alexandru Milea, Brand Manager Naturli’. Având în vedere gradul de adoptare a alimentației pe bază de plante, brandul dezvoltat de Orkla Foods își continuă ritmul de creștere și, spune brand managerul Naturli’, aceasta reprezintă o categorie în care sunt obligați să inoveze.
„Uneori ne despărțim de produse în care investim timp, suflet și energie pentru a face loc unora noi, mai bune. Dacă gamele de produse precum Naturli’ vegan spread sau alternativele la carne 100% pe bază de plante de la Naturli’ au confirmat deja și răspund tuturor exigențelor, în segmentul de alternative vegetale la lapte am decis să restructurăm portofoliul în căutarea produselor cu adevărat inovatoare. Naturli’ DoNot!Call me M_lk este primul din lista produselor care combină excelent gustul cu funcționalitatea, asigurând o experiență completă fără a face compromisuri în ceea ce privește rețeta și ingredientele folosite”, explică Alexandru Milea.
Naturli’ oferă pe piața locală alternative vegetale la produse lactate (vegan spread, vegan block și băuturi vegetale), alternative pe bază de plante la produsele din carne, precum chiftele, tocană vegană, burgeri, nuggets și o gamă de pizza congelată plant-based.
Hypermarketul, formatul cu cea mai bună expunere pentru plant-based
Cine consumă produsele plant-based? Pe scurt, producătorii vorbesc despre persoane educate și preocupate în egală măsură de probleme sau subiecte de moment, cât și de misiunea de a construi un viitor mai bun pentru fiecare dintre noi și pentru Planetă. Sunt consumatori care, spre deosebire de cei care aleg alimentele tradiționale, sunt mai vocali în social media și promovează locurile în care găsesc un sortiment extins de produse 100% pe bază de plante. Poate așa se explică faptul că, în România, cele mai mari vânzări pe această categorie sunt generate de retailul modern, în special hypermarketurile, format care oferă spații largi la raft. Platformele online beneficiază și ele de un avantaj dat de segmentul de cumpărători căruia i se adresează și au posibilitatea să accelereze schimbarea prin comunicarea și disponibilitatea unui portofoliu relevant de produse plant-based.
Categoria plant-based atrage investiții tot mai mari, un exemplu relevant fiind și Bluana Foods, compania pornită de la zero de Florin Irimescu, antreprenorul care deține și brandul Valeputna. Noua linie de business se adresează unei nișe și mai restrânse din categoria produselor plant-based – cea a alternativelor pentru fructele de mare. „Conceptul din spatele Bluana Foods a fost acela de a crea o alternativă gustoasă, sănătoasă și atractivă la pește de sushi și în același timp de a crea un business sustenabil cu impact pe termen lung. Piața plant-based este evident o piață în creștere, atât în privința volumului, cât și a SKU-urilor. Dincolo de trendul global de creștere a pieței de plant-based, în România există o cultură a respectării perioadelor de post religios, lucru care contribuie la creșterea locală”, explică Florin Irimescu. În acest moment, produsele Bluana Foods sunt în teste și urmează să fie lansate în piață. Este vorba despre produse premium, axate pe etichetă curată, care vor fi disponibile atât în varianta congelată, cât și proaspete. Dacă ne referim la investiția totală, aceasta va depăși două milioane de euro.
Vezi și: Veganismul, un stil de viață sănătos, dar costisitor
Plant based, sub imperiul sezonalității
În România, vânzarea produselor pe bază de plante este asociată și puternic influențată de perioadele de post. Acestea sunt în continuare momentele din an cu cele mai mari vânzări. „Însă există o cerere în creștere din schimbarea obiceiurilor de consum a unui target extins, acei consumatori care își reduc în mod activ și constant consumul de carne din motive etice, îmbunătățirea sănătății sau bunăstarea animalelor”, declară reprezentanta Verdino Green Foods.
„Percepția asupra categoriei diferă de la un segment de consumatori la altul și asta influențează evident vânzările în perioadele celor două posturi religioase din an. Avem consumatori care găsesc în Naturli’ o soluție bună în perioadele de post și consumatori cu un stil de viață care include o alimentație 100% pe bază de plante tot timpul anului. Aceștia reprezintă core targetul sau comunitatea pe care încercăm să o creștem astfel încât să putem să avem un impact mai bun asupra mediului”, spune Alexandru Milea, Brand Manager Naturli’. Drept urmare, în acest an compania s-a concentrat pe extinderea distribuției și asigurarea unei mai bune disponibilități a produselor la raft. Și dacă ne referim la consumatorii care caută activ aceste produse, gustul, prețul și disponibilitatea sunt principalele criterii care influențează decizia de achiziție. Există însă și producători pentru care sezonalitatea nu există, businessul fiind dedicat persoanelor care aleg alternative vegetale tot timpul anului. Acesta este și exemplul Rawckers, producător care în acest an mizează pe dublarea businessului comparativ cu 2020, la circa 1 milion de euro, odată cu lărgirea gamei de produse, dar și cu extinderea numărului de magazine partenere. În 2020, Rawckers a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 450.000 de euro, în creștere cu 85% față de anul anterior, avans care confirmă o dată în plus cererea tot mai mare de produse vegane.
„Produsele noastre nu mai sunt considerate produse de post din sezonalitate. Ele sunt integrate tot mai mult în meniul zilnic, indiferent de vârstă. Într-adevăr, cele «mai bune vânzări» au loc în perioada zilelor de post, dar, de la începutul anului 2022, vânzările s-au majorat față de anul trecut. Potențialul segmentului plant-based este colosal, acesta devenind o categorie din ce în ce mai importantă în industria alimentară. În ultimul an am avut parte de o perioadă prolifică, foarte dinamică, în care am înregistrat creșteri semnificative în vânzări. Toată gama de produse se află pe un trend crescător, însă cea mai vizibilă evoluție a fost înregistrată la gama Joyurt”, spune Loredana Cojocaru, Manager Executiv Rawckers. În acest moment, portofoliul Rawckers conține 29 de produse: iaurturile Joyurt, care pot fi de două feluri: din nuci de cocos sau nuci de caju, simple sau cu pireuri de fructe, Parmeshu, care este alternativă vegetală pentru parmezan, Cremshu, o alternativă vegetală pentru smântână, cremele de brânză, C’mon bert - cu mucegai nobil, brânzele maturate cu diferite condimente, ricotta simplă sau cu verdețuri și untul vegetal, care poate fi clasic, cu sare de mare sau cu usturoi. „Portofoliul va fi extins cu cel puțin cinci produse. Trendul remarcat este încercarea de a aduce pe piață o variantă tradițională în varianta plant-based. Totodată, prețul este foarte important deoarece cu cât calitatea este mai bună, cu atât prețurile sunt mai mari. Dar, multe produse plant-based, pe de altă parte, sunt incredibil de accesibile”, adaugă Loredana Cojocaru. Pentru Rawckers, atât canalul de vânzare offline, cât și cel online generează cerere bună, dar supremația este deținută de cel din urmă.