Smithfield vrea sa exporte peste 10% din productia de carne de porc din 2012 | Progresiv
Smithfield Romania, cel mai mare producator local de carne de porc, va livra la export peste 10% din productia realizata in acest an, a declarat Bogdan Mihail, presedintele grupului.
Subsidiara locala a grupului american, impreuna cu cateva ferme partenere, a obtinut la inceputul acestui an autorizatia de a face comert international cu carne de porc dupa mai multi ani in care producatorii romani nu au putut sa livreze carne de porc decat pe piata interna, din cauza focarelor de pesta porcina existente in tara.
Pe viitor, Smithfield ia in calcul exportul si pe alte piete din afara Uniunii Europene, insa acest lucru nu este inca permis de autoritatile europene. “Se incearca totusi la nivelul Ministerului Agriculturii, Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si a Sigurantei Alimentare si al Asociatiei Romane a Carnii obtinerea autorizatiilor necesare de comert cu carne de porc in China, Coreea de Sud, Rusia, Kazakhstan, unde exista o cerere foarte mare de carne de porc – in special de subproduse”, a mai declarat Bogdan Mihail.
Cele 46 de ferme Smithfield din Romania, impreuna cu unitatile fermierilor parteneri, produc un efectiv anual de circa 850.000 de porci comercial, care sunt procesati in propriul abator, Smithfield Prod. Conform datelor comisiei de clasificare a carcaselor aceasta reprezinta aproximativ un procent de aproximativ 30% din productia de carne de porc in sistem industrial.
De la intrarea pe piata romaneasca, grupul american Smithfield a investit peste 600 de milioane de dolari pe plan local.