Studiu RetailZoom: proximitate și uptrading, cuvinte cheie în 2015

Cu circa 160 de magazine deschise anul trecut de operatorii formatelor de proximitate, acest segment a reușit să își majoreze vânzările cu 16%, în detrimentul hypermarketul, până nu demult răsfățatul consumatorilor, arată datele companiei de cercetare RetailZoom. De cealaltă parte, în zona evoluției principalelor categorii de produse, tendința vedetă a lui 2015 este uptradingul, reducerea TVA-ului avantajând segmente precum premium, bio și cu valoare adăugată, în timp ce piețele de commodities – ca laptele, uleiul sau zahărul – au scăzut. Studiu RetailZoom: proximitate și uptrading, cuvinte cheie în 2015

Piața totală monitorizată de RetailZoom* a crescut cu 8% în valoare, față de 2014. O analiză a fiecărei grupe de produse în totalul vânzărilor arată o pondere de 68% pentru alimente (+7% față de 2014), 11% pentru non-food (+5% față de 2014), 11% pentru drug (19% față de 2014) și 10% pentru țigări (+19% față de 2014).

„Dacă analizăm aceeași pondere în interiorul canalelor mari, hypermarket și supermarket, constatăm o oarecare simetrie, cu mențiunea că, în canalul supermarket, importanța alimentelor depășește 75% din totalul vânzărilor. De asemenea, alimentele marchează și cea mai mare creștere valorică față de anul precedent, de 15%, în detrimentul suprafețelor mari, unde indicatorul suferă o contracție de două procente”, detaliază Roxana Baciu, Managing Director RetailZoom.

Totuși, este important de precizat că în termeni comparabili valoarea pieței a scăzut ca urmare a reducerii TVA-ului din iunie 2015 cu 0,5%, singura categorie care a rămas în zona pozitivă fiind cea a țigărilor (+9% față de 2014 creștere like-for-like). Scăderi mai accentuate se văd în hypermarketuri, unde valoarea categoriei de alimente se reduce cu două procente anual și cu 4% pe univers comparabil de magazine.

Proximitatea-romina

Reconfigurarea obișnuințelor de cumpărare

Dincolo de aceste detalii, privit la nivel de imagine de ansamblu, anul 2015 a reconfirmat un trend ce își făcuse apariția încă din anii precedenți pe piața locală, dar aflat în prim-plan de ceva vreme pe scena globală: creșterea segmentului de proximitate în detrimentul formatelor mari de magazine. Dar ce este mai important este faptul că dincolo de o creșterea adusă ca urmare a numărului mai mare de magazine deschise în acest segment, vorbim despre o reconfigurare a obișnuințelor de cumpărare.

„Nu mai folosim hypermarketurile pentru cumpărăturile săptămânale, ci magazinul de lângă casă, inclusiv pentru produse ce reprezentau apanajul aproape exclusiv al suprafețelor mari: detergenți, cosmetice sau scutece. În cazul acestora din urmă, spre exemplu, volumele din hypermarketuri au scăzut cu 4%. Tot cifrele mai spun că doar în perioada marilor sărbători hypermarketurile mai reușeasc să atragă majoritatea cumpărăturilor. În restul anului, cota lor scade sub jumătate în favoarea formatelor mai mici. Așadar, după ce au educat cumpărătorul, suprafețele mari de vânzare trebuie acum să se readapteze”, atrage atenția Baciu.

Pe pe lângă plusul total anual de 16%, proximitatea își menține și valoarea like for like, în ciuda reducerii de TVA. Confirmarea succesului proximității vine și din evoluția pe drug (detergenți, cosmetice) cu un plus de 12% și doar -1% pe univers comparabil.

O privire rapidă asupra evoluției categoriilor
Analiză a pieței de FMCG monitorizată de RetailZoom aduce și câteva detalii interesante cu privire la evoluția volumelor. Pentru cele mai importante categorii de alimente, băuturi și cosmetice volumele de vânzări au crescut, în general cu peste zece procente. Deși unele categorii în mod evident se contractă, în altele scăderile sunt provocate de segmentele de bază, în timp ce segmentele cu valoare adăugată încep să crească simțitor. Deci, dincolo de a trage concluzia unei diminuări a consumului, probabil că o tendință mai corectă este aceea a unui upgrade în consum.

Detalii suplimentare despre evoluția principalelor categorii de produse, a promoțiilor și a segmentului de mărci private, în ediția de martie a revistei Progresiv.

Top-food-rominaTop-non-food-romina

*Universul de raportare RetailZoom cuprinde: Billa, Carrefour Hypermarket, Carrefour Market, Cora, drogeriemarkt, Inmedio, Mega Image, Metro, Penny Market, Penny Market XXL, Profi, Shop&Go.

Cele mai importante insighturi de la Conferința Progresiv – Back to the Future
Cele mai importante insighturi de la Conferința Progresiv – Back to the Future
Conferința Progresiv, cel mai mare eveniment de business din piața locală de retail & FMCG, a încheiat cea de-a 23-a ediție. Sub sloganul...
Strategii de adaptare a consumatorilor români la creșterea prețurilor
Strategii de adaptare a consumatorilor români la creșterea prețurilor
În fața creșterilor de prețuri, consumatorii își ajustează obiceiurile de consum și strategiile pentru a-și gestiona eficient bugetul. O...
Despre puterea cifrelor, la INSPIRO – Lucky Numbers
Despre puterea cifrelor, la INSPIRO – Lucky Numbers
Circa 150 de manageri din industriile de retail și FMCG și-au dat întâlnire pe 13 iunie, la The Tent by Clubul Diplomatic, la cea de-a 13-a...
Industria FMCG, creștere de 7,5% în 2021 față de 2020
Industria FMCG, creștere de 7,5% în 2021 față de 2020
După un avans de 5,6% în 2021, economia României este așteptată să crească cu cca +4,5% în acest an. În același timp, inflația va depăși...