Shopping Basket 2014: Cresc diferențele de preț între hypermarketuri și supermarketuri

Diferența între prețurile medii ale bunurilor de larg consum din rețelele internaționale de supermarketuri și cele practicate în lanțurile de hypermarketuri s-a majorat în 2014, arată analiza Shopping Basket realizată lunar de Magazinul Progresiv împreună cu agenția de servicii de marketing și comunicare Mercury360 în perioada februarie-decembrie 2014.

Dacă în 2013, valoarea medie anuală a coșului de cumpărături dintr-un supermarket era cu 7 lei mai mare față de valoarea coșului într-un hypermarket, anul trecut această diferență s-a majorat la 9 lei. În schimb, valoarea medie anuală a coșului de cumpărături dintr-un cash & carry a rămas constantă față de cea dintr-un hypermarket, fiind cu un leu mai mică.

Pe de altă parte, analiza realizată pe fiecare format de magazin în parte arată că valoarea medie a coșului de cumpărături a fost relativ constantă de la o lună la alta, diferența între cea mai mică și cea mai mare valoare lunară a coșului fiind de 3,1 lei în cazul supermarketurilor, de 3,7 lei în cazul magazinelor de discount, de 4 lei în cazul hypermarketurilor și de 4,3 lei în cazul unităților cash&carry.

Din cele 25 de produse selectate fie pentru coșul comun de cumpărături din rețelele de hypermarketuri, supermarketuri și cash&carry, precum și pentru cel din magazinele de discount, 16 produse au avut scăderi ale prețurilor în luna decembrie 2014 comparativ cu luna februarie a anului trecut, în cazul a nouă produse fiind înregistrate creșteri de preț.

În intervalul de timp menționat, cele mai mari majorări de preț au fost înregistrate la cafeaua Jacobs Kronung (+21%) și la ciocolata Milka (+18%), principalul motiv fiind creșterea prețului la materiile prime (cafea, respectiv cacao) pe piața mondială.

Alte creșteri de preț notabile au mai fost înregistrate în dreptul pieptului de pui fără os refrigerat (+9%) și al brânzei telemea de vacă Hochland (+7%). Cele mai mari scăderi de preț au înregistrat zahărul Coronița (-28%), dar și hârtia igienică Zewa De Luxe (-13%), detergentul de vase Fairy (-9%) și pasta de dinți Colgate Maximum Cavity Protection (-8%).

Piața FMCG, prinsă în vârtejul luptei cu inflația
Piața FMCG, prinsă în vârtejul luptei cu inflația
Deși un an al schimbărilor, 2023 a fost marcat de reducerea inflației, generând astfel o redresare a vânzărilor...
Cum s-a scumpit coșul de cumpărături în prima jumătate a acestui an
Cum s-a scumpit coșul de cumpărături în prima jumătate a acestui an
Prima jumătate a acestui an stă sub semnul inflației în continuă creștere, alimentele fiind direct afectate....

Cele mai multe dintre situațiile de indisponibilitate la raft au fost întâlnite, pe parcursul anului 2014, în hypermarketuri (119 situații), dar ponderea cea mai mare raportată la numărul total de produse de achiziționat a fost înregistrată de magazinele discounter (20%).

Rata de indisponibilitate la raft a fost în creștere în cazul tuturor formatelor de retail anul trecut, dar în cazul discounterilor aceasta s-a majorat de patru ori față de 2013, ceea ce ar putea sugera o lipsă de stabilitate a furnizorilor în condițiile în care focusul rețelelor de magazine din acest segment de retail îl reprezintă mărcile proprii.

Dintre articolele monitorizate, produsele cu cea mai mare rată de indisponibilitate la raft, au fost pâinea Grâu Întreg (20%), zahărul Coronița (13%), detergentul de rufe automat Dero 99 (11%) și pieptul de pui fără os refrigerat (8%).

Cele mai multe promoții la produsele monitorizate de analiza Shopping Basket au fost în hypermarketuri, ponderea acestora ridicându-se la 59% din totalul promoțiilor din cele patru formate de retail monitorizate. La polul opus, promoțiile din magazinele de discount reprezintă doar 4% din total. În cazul produselor achiziționate din hypermarketuri, unu din cinci articole a fost găsit la promoție în perioada februarie – decembrie 2014, în cadrul vizitelor realizate pentru cercetarea Shopping Basket.

O pondere relativ ridicată a promoțiilor a fost consemnată și în rețelele cash&carry (de 17%). În aceeași perioadă, articolele cu cea mai ridicată pondere a ofertelor promoționale raportate la ocaziile de cumpărare au fost crema de curățat Cif (34%), hârtia igienică Zewa De Luxe (23%), baza pentru mâncăruri Delikat (20%), cafeaua Jacobs Kronung (20%) și detergentul de vase Fairy (20%).

Produsele care nu s-au aflat deloc la promoție au fost pâinea Grâu Întreg Vel Pitar, cubul de găină Maggi și tableta de ciocolată Poiana, cu mențiunea că ultimele două produse s-au regăsit doar în coșul de cumpărături din magazinele de discount. Un număr redus de promoții la raft au mai avut și apa minerală Dorna (doar 1%) și șamponul Head&Shoulders (2%).

2021, imaginea unui val de scumpiri
2021, imaginea unui val de scumpiri
2021 poate fi catalogat simplu drept anul scumpirilor pentru produsele de bază. Lună de lună, prețurile acestora au...
Anul provocărilor pe piața de retail
Anul provocărilor pe piața de retail
Caracterizat deja ca un an atipic, 2020 a reprezentat pentru piața de retail și FMCG un test de rezistență și...
Cum au evoluat prețurile în rețelele mari de magazine, în 2019
Cum au evoluat prețurile în rețelele mari de magazine, în 2019
2019 a fost un an cu venituri mai mari pentru mulți dintre consumatorii români, dar creșterea a fost anulată în...
Competiția puternică între rețele a anihilat inflația din piață
Competiția puternică între rețele a anihilat inflația din piață
Pe o piață caracterizată de inflație puternică în 2018, coșul de cumpărături în rețelele internaționale de...