GfK : Românii au o putere de cumpărare cu 50% mai mică decât media europeană

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa în 2021 este de 15.055 euro, în timp ce în România acest indicator se oprește la 7.453 euro, arată datele studiului „GfK Purchasing Power Europe 2021”. Prin urmare, românii au o putere de cumpărare cu 50% mai mică decât media europeană. GfK : Românii au o putere de cumpărare cu 50% mai mică decât media europeană

România se află pe locul 31 din cele 42 de țări incluse în clasamentul european. Ca și în anul precedent, Liechtenstein ocupă din nou primul loc, cu o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor de 64.629 euro. Aceasta este de 4,3 ori mai mare decât media europeană. Elveția și Luxemburg completează primele trei locuri în clasamentul puterii de cumpărare, la fel ca și anul trecut. Elvețienii au la dispoziție 40.739 de euro pe cap de locuitor – de 2,7 ori media europeană – în timp ce luxemburghezii au o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 35.096 de euro, ceea ce înseamnă de peste 2,3 ori media europeană.

gfk

În general, 16 dintre cele 42 de țări chestionate sunt peste media europeană. Acest lucru este în contrast cu 26 de țări a căror putere de cumpărare pe cap de locuitor este sub medie - inclusiv Spania, care la 14.709 euro pe cap de locuitor este ușor sub media europeană. Ucraina ocupă ultimul loc printre tările incluse în studiu, cu cea mai mică putere de cumpărare, ucrainienii au la dispoziție doar 1.892 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai puțin de 13% din media europeană.

La fel ca Franța și Polonia, România are un decalaj substanțial între bogați și săraci. La nivel național, București este lider în top 10 orașe. Anul acesta, bucureștenii au o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor cu aproape 86% peste media națională, dar totuși cu 8% sub media europeană. Bucureștenii au puterea de cumpărare de peste trei ori mai mare în comparație cu locuitorii județului cel mai puțin bogat, Vaslui, unde venitul net disponibil reprezintă aproximativ 56% din media națională și puțin sub 28% din media europeană, arată datele GfK.

În 2021 au existat câteva schimbări în top zece: Sibiu și Brașov trec pe locurile cinci și șase, în timp ce Alba trece de Prahova și ajunge pe locul nouă. Toate județele din Top 10 au o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor semnificativ peste media națională. Constanța, pe locul 11, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor la aproximativ același nivel cu media națională, în timp ce toate celelalte județe au o putere de cumpărare sub medie.

Pentru România datele cu privire la puterea de cumpărare sunt disponibile cu detaliere până la nivel de localitate pentru fiecare dintre următoarele categorii: produse alimentare, băuturi nealcoolice, băuturi alcoolice, produse din tutun, produse de sănătate și igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și produse din piele, mobilier, produse de uz casnic, sticlă, porțelan; electrocasnice, electronice de larg consum, IT&C, foto, ceasuri și bijuterii, cărți și rechizite, echipamente sportive, hobby-uri și recreere, articole pentru renovarea locuinței.

Studiul „GfK Purchasing Power Europe 2021” este disponibil pentru 42 de țări europene cu granularitate până la nivel de municipalități și coduri poștale, cu detaliere a datelor despre locuitori și gospodării, precum și hărți digitale.

Puterea de cumpărare reprezintă venitul disponibil după deducerea impozitelor și contribuțiilor caritabile și incluzând orice beneficiu de stat primit. Studiul indică nivelurile de putere de cumpărare per persoană, pe an, în euro și ca indice (index). Puterea de cumpărare GfK se bazează pe venitul nominal disponibil al populației, ceea ce înseamnă că valorile nu sunt ajustate cu inflația. Calculele se efectuează pe baza veniturilor și câștigurilor raportate, a statisticilor privind beneficiile guvernamentale, precum și a previziunilor economice furnizate de institutele economice.

Puterea de cumpărare a consumatorilor acoperă cheltuielile legate de alimentație, transport, utilități, servicii, energie, pensii private și planuri de asigurare, precum și alte cheltuieli, cum ar fi concediul de odihnă, mobilitatea și achizițiile consumatorilor.

România, țara în care decalajul puterii de cumpărare se adâncește
România, țara în care decalajul puterii de cumpărare se adâncește
În 2023, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor în Europa este de 17.688 euro, potrivit studiului „GfK Purchasing Power Europe 2023”....
GfK: România, putere de cumpărare cu 51% sub media europeană
GfK: România, putere de cumpărare cu 51% sub media europeană
Cu o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor anul acesta, România ocupă locul 31 din 42 de țări la nivel european, potrivit...
GfK: Românii, pe locul 31 ca putere de cumpărare la nivel european
GfK: Românii, pe locul 31 ca putere de cumpărare la nivel european
Într-un top al puterii de cumpărare realizat de compania de cercetare GfK, românii sunt abia pe locul 31, cu aproximativ 60% sub media europeană....
GfK: Puterea de cumpărare a românilor, cu 60% sub media europeană
GfK: Puterea de cumpărare a românilor, cu 60% sub media europeană
Puterea medie de cumpărare per capita este de 5.881 euro în cazul românilor, cifre care ne plasează pe locul 32 la nivel european, potrivit...