Ce impulsionează creșterea categoriei de ceai
Pe fondul orientării spre un stil de viață mai sănătos, categoria de ceai a devenit mai importantă în consumul zilnic al românilor, ceea ce s-a reflectat cu predilecție în evoluția valorică a segmentului și mai puțin din punct de vedere al volumelor achiziționate. Mai exact, românii au început să nu mai perceapă ceaiul doar ca pe un produs pentru tratarea răcelilor și sunt dispuși să plătească un preț mai mare per achiziție.
Dezvoltarea categoriei de ceai s-a tradus atât prin creșterea numărului de produse și arome, dar și accesibilitatea produsului în magazine. La o privire mai detaliată, sub-categoria care a înregistrat cea mai bună dinamică în intervalul august 2018 – iulie 2019 comparativ cu august 2017 – iulie 2018, atât din punct de vedere al volumelor vândute, cât și la nivel valoric, a fost cea a ceaiurilor funcționale (destinate diferitelor afecțiuni), arată datele de retail audit furnizate de Nielsen România. În topul preferințelor consumatorilor s-au situat și ceaiurile din plante și sortimentele din fructe.
În schimb, sub-categoria care nu s-a remarcat printr-o evoluție la fel de efervescentă este reprezentată de mixurile de ceai, acolo unde volumele au raportat o scădere de 4%, conform Nielsen.
La nivelul canalelor preferate de achiziție, consumatorii s-au orientat în special spre proximitate și spre formatul de discount, acolo unde se observă o creștere a bugetelor alocate acestui tip de produs. La polul opus, hypermarketurile au înregistrat o scădere a volumelor vândute, în timp ce din punct de valoric avansul a fost unul modest (+2%).
Dacă ne uităm la componența clasamentului celor mai importanți producători de ceai, Fares este singurul jucător local prezent în top 5 companii, realizat de Nielsen, alături de nume internaționale precum polonezii de la Celmar, Maspex (cu ceaiul instant Ekland), Belin și Unilever (cu Lipton). Cumulat, jucătorii menționați dețin o cotă de piață valorică de 59%, respectiv de 60% în volum. În ceea ce privește mărcile private ale retailerilor, acestea experimentează o continuă dezvoltare, cu o dinamică bună în volume – de 11% – arată datele GfK România. Principalul jucător din retail în zona de marcă privată pe ceai este discounterul german Lidl.
În ceea ce privește premiumizarea categoriei, uitându-ne la tendințele globale, ne putem aștepta să vedem și în România din ce în ce mai multe lansări pe zona sortimentelor de ceai organic sau bio, sau, de ce nu, ceaiuri sub formă de spray, o inovație menită să reducă amprenta asupra mediului înconjurător. De asemenea, diversificarea aromelor și crearea unor mixuri inedite vor avea rolul de a susține creșterea gradului de inovație în categorie.





