Klaus Iohannis a promulgat Legea privind diminuarea risipei alimentare
Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 16 noiembrie, Legea privind diminuarea risipei alimentare, care prevede ca alimentele ce se apropie de termenul de expirare să fie donate de către operatorii economici către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi personale juridice respective.
Reglementările propunerii legislative se referă la toți operatorii economici din sectorul agroalimentar, aceștia fiind obligați să:
- Ia măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei de alimente pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și a serviciilor alimentare;
- să doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare menționat pe etichetă;
- să ia măsuri pentru reducerea prețului produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum;
- în cazul în care alimentele nu mai pot fi destinate consumului uman (potrivit normelor sanitar-veterinare), să le direcționeze către consumul unor categorii de animale, cum ar fi adăposturile pentru câini. De asemenea, în cazul în care produsele nu pot fi destinate nici către consumul animalelor, acestea vor trebui transformate în îngrășământ ecologic sau biogaz.
Legea privind diminuarea risipei alimentare prevede că “direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donaţii sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuţi la art. 2 alin. (2) lit. c), acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final”.
Amenzile contravenţionale aplicate pentru încălcarea prevederilor legale pornesc de la 1.000 - 3.000 lei pentru microîntreprinderi și ajung la sume de la 6.000 la 10.000 lei pentru firmele mari.
„După intrarea în Monitorul Oficial, Ministerul Agriculturii va elabora normele metodologicie de aplicare a acesei legi. Instituția cheie va fi însă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, instituție care are deja infrastructura de control. Scopul acestei legi este acela de conștientizare a risipei alimentare și nu amendarea comercianților”, a declarat anterior pentru Progresiv deputatul Florin Alexe, inițiatorul proiectului legislativ.
Legea intră în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României. Iniţativa legislativă i-a aparţinut deputatului PNL Florin Alexe şi este semnată de 52 de deputaţi şi senatori, mare parte de la PNL, dar şi de la UDMR şi grupul minorităţilor, altele decât cea maghiară.





