Klaus Iohannis a promulgat Legea privind diminuarea risipei alimentare

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 16 noiembrie, Legea privind diminuarea risipei alimentare, care prevede ca alimentele ce se apropie de termenul de expirare să fie donate de către operatorii economici către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi personale juridice respective. Klaus Iohannis a promulgat Legea privind diminuarea risipei alimentare

Reglementările propunerii legislative se referă la toți operatorii economici din sectorul agroalimentar, aceștia fiind obligați să:

  • Ia măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei de alimente pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și a serviciilor alimentare;
  • să doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare menționat pe etichetă;
  • să ia măsuri pentru reducerea prețului produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum;
  • în cazul în care alimentele nu mai pot fi destinate consumului uman (potrivit normelor sanitar-veterinare), să le direcționeze către consumul unor categorii de animale, cum ar fi adăposturile pentru câini. De asemenea, în cazul în care produsele nu pot fi destinate nici către consumul animalelor, acestea vor trebui transformate în îngrășământ ecologic sau biogaz.

Legea privind diminuarea risipei alimentare prevede că “direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donaţii sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuţi la art. 2 alin. (2) lit. c), acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final”.

Amenzile contravenţionale aplicate pentru încălcarea prevederilor legale pornesc de la 1.000 - 3.000 lei pentru microîntreprinderi și ajung la sume de la 6.000 la 10.000 lei pentru firmele mari.

„După intrarea în Monitorul Oficial, Ministerul Agriculturii va elabora normele metodologicie de aplicare a acesei legi. Instituția cheie va fi însă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, instituție care are deja infrastructura de control. Scopul acestei legi este acela de conștientizare a risipei alimentare și nu amendarea comercianților”, a declarat anterior pentru Progresiv deputatul Florin Alexe, inițiatorul proiectului legislativ.
Legea intră în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României. Iniţativa legislativă i-a aparţinut deputatului PNL Florin Alexe şi este semnată de 52 de deputaţi şi senatori, mare parte de la PNL, dar şi de la UDMR şi grupul minorităţilor, altele decât cea maghiară.

Peste 181 de tone de alimente donate de clienții Lidl cu ocazia sărbătorilor pascale
Peste 181 de tone de alimente donate de clienții Lidl cu ocazia sărbătorilor pascale
În perioada 19 – 21 aprilie 2024, în colaborare cu rețeaua Băncilor pentru Alimente, Lidl România a organizat la nivel național, cea de-a...
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi
85% dintre români obișnuiesc să cumpere produse alimentare de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic/aproape zilnic, arată datele celui...
Diminuarea risipei alimentare, o obligație legală care poate aduce și beneficii fiscale
Diminuarea risipei alimentare, o obligație legală care poate aduce și beneficii fiscale
Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a...
Colaborarea, esențială pentru reducerea risipei alimentare
Colaborarea, esențială pentru reducerea risipei alimentare
Reducerea risipei alimentare trebuie să reprezinte o preocupare tot mai mare pentru viitorul nostru și al generațiilor următoare, chiar și în...
Facilități fiscale pentru companiile care donează alimentele aproape de data expirării
Facilități fiscale pentru companiile care donează alimentele aproape de data expirării
Modificările aduse legii privind diminuarea risipei alimentare au fost promulgate de președintele României, prin urmare devine oficial faptul că...
Klaus Iohannis a promulgat Legea privind diminuarea risipei alimentare
Klaus Iohannis a promulgat Legea privind diminuarea risipei alimentare
Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 16 noiembrie, Legea privind diminuarea risipei alimentare, care prevede ca alimentele ce se...