Magazinele, obligate să reducă prețul alimentelor înainte de data expirării

O lege privind stoparea risipei alimentare a trecut astăzi de votul Camerei Deputaților, for decizional, și, după ce va fi promulgată, va obliga magazinele să reducă prețul alimentelor înainte de data expirării. Totodată, va simplifica procedura prin care ONG-urile pot primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate.   Magazinele, obligate să reducă prețul alimentelor înainte de data expirării

„În România, se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat Diana Buzoianu, deputat USR, coinițiatoare a proiectului.

Ce măsuri va aduce noua lege:

  • Mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
  • Va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;
  • Magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorități se numără:

  • reducerea prețului la alimente înainte de data expirării;
  • donarea alimentelor;
  • transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
  • folosirea alimentelor la compost.

Această lege va avea un impact major în România, țară în care, deși câștigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantitățile de mâncare aruncate sunt mult mai mari. Studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună. Unul dintre obiectivele legii este respectarea țintelor asumate de România la nivel internațional: înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. 

Nerespectarea prevederilor legale poate duce la amenzi cuprinse între 10.000 și 40.000 lei.

Bonapp, extindere națională în 150 de orașe noi alături de PENNY România
Bonapp, extindere națională în 150 de orașe noi alături de PENNY România
Bonapp, startup-ul românesc ce combate risipa alimentară și pune în legătură consumatorii cu retailerii care vând alimente aproape de data...
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi
85% dintre români obișnuiesc să cumpere produse alimentare de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic/aproape zilnic, arată datele celui...
Lidl România și Rețeaua Băncilor pentru Alimente, o nouă colectă de alimente de sărbători
Lidl România și Rețeaua Băncilor pentru Alimente, o nouă colectă de alimente de sărbători
Lidl România organizează o nouă colectă de alimente în 212 magazine din 90 de localități, în parteneriat cu rețeaua Băncilor pentru...
Diminuarea risipei alimentare, o obligație legală care poate aduce și beneficii fiscale
Diminuarea risipei alimentare, o obligație legală care poate aduce și beneficii fiscale
Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a...
Colaborarea, esențială pentru reducerea risipei alimentare
Colaborarea, esențială pentru reducerea risipei alimentare
Reducerea risipei alimentare trebuie să reprezinte o preocupare tot mai mare pentru viitorul nostru și al generațiilor următoare, chiar și în...
Facilități fiscale pentru companiile care donează alimentele aproape de data expirării
Facilități fiscale pentru companiile care donează alimentele aproape de data expirării
Modificările aduse legii privind diminuarea risipei alimentare au fost promulgate de președintele României, prin urmare devine oficial faptul că...