2019, un an cu scumpiri pe linie pentru alimente
În ultima lună a anului trecut, produsele alimentare au costat în medie cu 5,08% mai mult față de luna decembrie a lui 2018. Datele Institutului Național de Statistică arată o rată a inflației de 4%, iar cele mai mari scumpiri apar în dreptul mărfurilor alimentare.
Importurile, costurile mai mari de producție, dar și efectele pestei porcine africane stau la baza acestor scumpiri.
În decembrie 2019, cartofii erau cu aproape 24% mai scumpi comparativ cu aceeași perioadă a lui 2018. Mai mult au costat și fructele proaspete, peste 18% în plus față de finalul anului 2018.
Efectele pestei porcine s-au resimțit direct în prețul cărnii de porc. Într-un an de zile, carnea de porc s-a scumpit cu 11,2%, iar preparatele din carne cu peste 7%, potrivit datelor de la INS.
Singura ieftinire din analiza INS este trecută în dreptul altor legume și conserve de legume. Datele indică o reducere de 0,27% în dreptul acestor produse.