FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Marile magazine din Cehia, obligate să vândă preponderent produse locale

Marile magazine din Cehia, obligate să vândă preponderent produse locale

Parlamentarii cehi au adoptat un amendament care obligă magazinele cu o suprafață de cel puțin 400 de metri pătrați să vândă în principal produse alimentare locale, începând cu anul viitor.

Potrivit presei locale, în baza acestei decizii, produsele alimentare din producția locală ar trebui să reprezinte cel puțin 55% din vânzările acestor magazine.

Ulterior, ponderea alimentelor locale va crește la 73% în 2028, conform amendamentului adoptat de partidul de extremă dreapta „Libertate și democrație directă” (SPD). Acest prag se aplică numai alimentelor care pot fi produse în Cehia.

Măsura este una controversată, deoarece normele UE privind piața unică permit libera circulație a bunurilor și serviciilor în blocul comunitar. Decizia parlamentarilor cehi are însă nevoie și de parafa președintelui Milos Zeman pentru a intra în vigoare.

„Să fim puțin naționaliști când vine vorba de alimente, agricultura cehă și țara noastră", a spus ministrul agriculturii Miroslav Toman în fața parlamentarilor, potrivit AFP.

O măsură similară a fost luată în calcul și în România, dar a atras critici dure din partea Comisiei Europene, încheiate cu deschiderea procedurii de infrigement în 2017, din moment ce o astfel de directivă ar fi încălcat libera circulație a mărfurilor în Uniunea Europeană, dar și drepturile consumatorului de a-și alege produsele.

La începutul anului trecut, parlamentarii români s-au întors asupra legii comercializării produselor alimentare și au eliminat obligativitatea ca 51% dintre produsele vândute să fie din producția internă.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content