Bestjobs: Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă
Cheltuielile alocate din salariu pentru această perioadă rămân, în linii mari, la nivelul anului trecut pentru 51% dintre respondenți, în timp ce 27% spun că intenționează să le reducă, iar 11% plănuiesc să le suplimenteze. În același timp, doar 35% dintre angajați se așteaptă să primească un bonus sau un alt beneficiu de Paște din partea angajatorului, iar cei mai mulți dintre aceștia (41%) estimează că valoarea primelor nu va depăși 300 de lei, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare bestjobs.
Moderația este observată și în bugetele alocate pentru sărbătorile pascale: 42% dintre români plănuiesc să cheltuiască între 500 și 1.000 de lei, iar 35% vor să se încadreze într-un buget de sub 500 de lei. Urmând tendința din ultimii ani, cea mai mare parte a bugetului total alocat pentru sărbătorile pascale este direcționată către masa de Paște. 69% dintre respondenți vor aloca cea mai mare parte a bugetului pentru alimente, 12% planifică o călătorie sau alte activități recreative, iar restul vor investi în cadouri (10%) sau economii (7%).
Bonusurile contează, chiar și când sunt simbolice
Beneficiile acordate de Paște nu sunt doar un gest simbolic, ci un sprijin real. 38% dintre angajați spun că bonusul îi ajută direct cu acoperirea cheltuielilor de sărbători, iar 15% declară că au neapărat nevoie de acești bani pentru a se descurca financiar. În același timp, 46% consideră că o primă de Paște, chiar dacă nu este semnificativă ca valoare, este o formă de recunoaștere din partea angajatorului și contribuie la creșterea loialității față de companie.
Cei mai mulți angajați (77%) declară că și-ar dori o primă în bani, iar 31% menționează tichetele cadou ca beneficiu preferat. Deși 21% ar aprecia zile libere suplimentare ca beneficiu de Paște, doar 23% dintre angajați și-au planificat concediu în plus, în afara zilelor legale, plănuind să petreacă sărbătorile acasă, în familie.
AI-ul intră în meniul de Paște
O tendință interesantă evidențiată de sondaj este folosirea inteligenței artificiale în pregătirile de Paște: 27% dintre respondenți își creează liste de cumpărături cu ajutorul AI-ului, 23% generează meniuri în funcție de preferințe și dietă, iar 19% îl folosesc pentru rețete și idei de activități. Cu toate acestea, 46% rămân fideli metodelor clasice, preferând să organizeze totul manual.
Sondajul a fost realizat de bestjobs în martie-aprilie 2025, pe un eșantion de 687 de utilizatori de internet.





