Regulamentul european privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, oficial în vigoare
Regulamentul european privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR - Packaging and Packaging Waste Regulation) intră oficial în vigoare, termenul general de aplicare pentru statele membre fiind de 18 luni de la data de 11 februarie 2025, respectiv 12 august 2026. PPWR impune ca toate ambalajele să fie reciclabile, anunță Asociația Berarii României.
Până la 1 ianuarie 2028, Comisia Europeană va adopta actele secundare care vor stabili, printre altele, criteriile de proiectare pentru reciclare (design for recycling – DfR) și gradele de performanță a reciclării. Iar până la data de 1 ianuarie 2030 sau la 24 de luni de la intrarea în vigoare a actelor secundare, toate ambalajele introduse pe piață vor trebui să respecte criteriile DfR. Ambalajele care nu ating un grad de reciclare de cel puțin 70% nu vor fi considerate reciclabile conform standardelor PPWR, iar aceasta va reprezenta o provocare majoră pentru toate industriile, consideră Asociația Berarii Românie.
Directivele stabilesc obiective și obligații care trebuie îndeplinite de statele membre, dar mijloacele de implementare sunt lăsate la latitudinea autorităților naționale. Regulamentele, în schimb, se aplică direct și unitar în toate statele membre, eliminând discrepanțele de implementare.
Consiliul European a aprobat la finalul anului trecut normele cu ajutorul cărora ar urma să fie generate mai puține deșeuri și încurajate mai mult sistemele de reutilizare la nivelul Uniunii Europene. Noile norme vor reduce semnificativ generarea de deșeuri de ambalaje prin stabilirea unor obiective obligatorii privind reutilizarea, prin restricționarea anumitor tipuri de ambalaje de unică folosință și prin impunerea obligației ca operatorii economici să reducă la minimum ambalajele utilizate. Regulamentul acoperă întregul ciclu de viață al ambalajelor.
Concret, noile norme cuprind, printre altele, obiective pentru 2030 și 2040 care vizează un procent minim de conținut reciclat (de până la 65% pentru sticlele din plastic de unică folosință, până în 2040), reducerea la minimum a greutății și a volumului ambalajelor și evitarea ambalajelor inutile. Totodată, noile reguli ar urma să ducă la reducerea la minimum a substanțelor care prezintă motive de îngrijorare, inclusiv restricționarea introducerii pe piață a ambalajelor care intră în contact cu produsele alimentare și care conțin substanțe perfluoroalchilate și polifluorurate (PFAS) peste anumite praguri. Etichetarea, marcarea și cerințele de informare (de exemplu, privind compoziția materialului sau conținutul reciclat) ar trebui să faciliteze eforturile consumatorilor de sortare a deșeurilor și alegerile acestora.





