Reguli noi privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Operatorii economici trebuie să reducă la minimum ambalajele utilizate

Consiliul European a aprobat norme noi cu ajutorul cărora ar urma să fie generate mai puține deșeuri și încurajate mai mult sistemele de reutilizare la nivelul Uniunii Europene. Noile norme vor reduce semnificativ generarea de deșeuri de ambalaje prin stabilirea unor obiective obligatorii privind reutilizarea, prin restricționarea anumitor tipuri de ambalaje de unică folosință și prin impunerea obligației ca operatorii economici să reducă la minimum ambalajele utilizate. Regulamentul acoperă întregul ciclu de viață al ambalajelor. Franța interzice ambalajele din plastic pentru fructe și legume

Concret, noile norme cuprind, printre altele, obiective pentru 2030 și 2040 care vizează un procent minim de conținut reciclat (de până la 65% pentru sticlele din plastic de unică folosință, până în 2040), reducerea la minimum a greutății și a volumului ambalajelor și evitarea ambalajelor inutile. Totodată, noile regului ar urma să ducă la reducerea la minimum a substanțelor care prezintă motive de îngrijorare, inclusiv restricționarea introducerii pe piață a ambalajelor care intră în contact cu produsele alimentare și care conțin substanțe perfluoroalchilate și polifluorurate (PFAS) peste anumite praguri. Etichetarea, marcarea și cerințele de informare (de exemplu, privind compoziția materialului sau conținutul reciclat) ar trebui să faciliteze eforturile consumatorilor de sortare a deșeurilor și alegerile acestora.

Restricții privind ambalajele din plastic de unică folosință

În ceea ce privește ambalajele din plastic de unică folosință, noile norme prevăd restricții pentru fructele și legumele preambalate (cu o greutate mai mică de 1,5 kg), alimentele și băuturile umplute și consumate în hoteluri, baruri și restaurante, porțiile individuale de condimente, sosuri, lapte și zahăr, servite în hoteluri, baruri și restaurante, produsele cosmetice și de toaletă de unică folosință și de mici dimensiuni, utilizate în sectorul cazării (de exemplu, șampoane sau sticle pentru loțiuni corporale), pungile din plastic foarte subțiri (de exemplu, cele oferite în piețele agroalimentare pentru produsele alimentare în vrac).

Obiective privind reutilizarea și obligații privind reumplerea

Regulamentul stabilește noi obiective obligatorii privind reutilizare pentru 2030, precum și obiective orientative pentru 2040. Obiectivele variază în funcție de tipul de ambalaje utilizate de operatori (de exemplu, obiective obligatorii în materie de reutilizare de 40% pentru ambalajele pentru transport și vânzare și de 10% pentru ambalajele grupate).

Potrivit noilor norme, întreprinderile care vând alimente și băuturi la pachet vor fi obligate să le oferă clienților posibilitatea de a-și aduce propriile recipiente pentru a fi umplute cu băuturi reci sau fierbinți ori cu alimente gata preparate, fără taxe suplimentare.

Etapele următoare

Adoptarea formală de către Consiliu marchează ultima etapă a procedurii legislative ordinare. Regulamentul urmează acum să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE și să intre în vigoare. Regulamentul se va aplica la 18 luni de la data intrării în vigoare.

Deși ratele de reciclare au crescut în Uniunea Europeană, cantitatea de deșeuri generate de ambalaje crește mai rapid decât cantitatea reciclată. În 2022, UE a generat aproape 186,5 kilograme de deșeuri de ambalaje pe persoană, dintre care 36 de kg erau ambalaje din plastic. Aceasta înseamnă că, în fiecare zi, o persoană produce o jumătate de kilogram de deșeuri de ambalaje.

Actuala directivă a UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje a fost adoptată pentru prima dată în 1994 și a fost revizuită de mai multe ori. Ea stabilește norme pentru prevenirea și gestionarea deșeurilor de ambalaje în toate statele membre ale UE. Cu toate acestea, mai multe evaluări ale directivei au arătat că aceasta nu a reușit să reducă efectele negative ale ambalajelor asupra mediului.

În acest context, în noiembrie 2022, Comisia a prezentat o propunere de regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje care să înlocuiască directiva existentă și să actualizeze cadrul actual pentru ambalaje și deșeurile de ambalaje, astfel încât acesta să acopere întregul ciclu de viață, în scopul evoluției către o economie circulară și o Europă neutră din punct de vedere climatic.

Parlamentul European și Consiliul și-au adoptat pozițiile cu privire la regulamentul propus în noiembrie și, respectiv, decembrie 2023. Cei doi colegiuitori au ajuns la un acord provizoriu la 4 martie 2024, după două runde de negocieri informale.

Impactul noilor norme UE privind ambalajele pe piața locală
Impactul noilor norme UE privind ambalajele pe piața locală
ROMPAP, Patronatul Industriei de Celuloză si Hârtie, din care fac parte toți producătorii de celuloză, hârtie și carton ondulat din România,...
Clean Recycle: De Paște, românii consumă mai mult și aruncă și mai mult
Clean Recycle: De Paște, românii consumă mai mult și aruncă și mai mult
Creșterea semnificativă a consumului în perioada sărbătorilor de Paște duce automat și la creșteri ale deșeurilor de ambalaje: de la cutii...
R-Create: Piața din România poate fi considerată o provocare în ceea ce privește economia circulară
R-Create: Piața din România poate fi considerată o provocare în ceea ce privește economia circulară
Preocupate de economia circulară, Linda Vasilescu și Adina Humă, fondatoarele R-Create, au căutat o idee de business care să ajute la eliminarea...
Rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje a scăzut în România
Rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje a scăzut în România
Plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de români, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arată datele INS analizate...