Tymbark țintește afaceri de o sută de milioane de euro în 2016

După trei achiziții realizate în ultimii nouă ani, dintre care cea mai mare a fost semnată în 2015, grupul Maspex se apropie vertiginos de pragul de 100 de milioane de euro cifră de afaceri în România. În ciuda acestor mișcări de consolidare, Krzysztof Grabowski, Președintele Tymbark Maspex România, spune că 2016 nu va fi un an „de așezare” pentru compania sa. „Este un lucru firesc să ne gândim încontinuu la dezvoltarea afacerii”, susține acesta. Tymbark țintește afaceri de o sută de milioane de euro în 2016

Anul 2015 rămâne în istoria Maspex ca fiind anul celor mai mari achiziții: îmbuteliatorul de apă minerală Rio Bucovina din România și producătorul Agros Nova din Polonia. Investiția de pe piața locală reconfirmă poziția privilegiată a României pe harta businessului polonez, aceasta fiind a doua mare piață ca importanță pentru grup, după Polonia. În același timp, aduce companiei un brand puternic, Bucovina, ce diversifică portofoliul de băuturi dezvoltat deja cu Tymbark și Tedi.

În acest moment, tranzacția așteaptă acordul Consiliului Concurenței. „Pentru noi, această achiziție este un pas mare. Pe piața apelor îmbuteliate, Rio Bucovina este al doilea mare jucător, după volumele vândute, cu o cotă de aproape 10% – potrivit datelor Nielsen Retail Audit aferente perioadei aprilie-mai 2015. Noi credem că îi putem crește cota de piață, este un brand care poate fi dezvoltat mai mult”, explică Grabowski.

Cât despre preluarea Agros Nova – cea mai mare tranzacție din istoria Maspex –, aceasta duce afacerile grupului peste pragul de un miliard de euro și, în plus, creează oportunități noi de dezvoltare pe piața românească. Compania produce conserve de fructe și legume, sosuri, supe și concentrate de supe, siropuri – categorii pe care Tymbark Maspex nu este activă în România, dar pe care ar putea intra, după o analiză atentă a pieței. „Extinderea portofoliului pe categorii noi de produse în 2016 este încă sub semnul întrebării”, afirmă Grabowski.

Intrarea pe categorii noi în 2016 nu ar fi o surpriză, aceasta fiind strategia folosită de companie și în anii anteriori. În 2015, vârful de lance a fost brandul Tedi, prin care Tymbark Maspex și-a făcut intrarea pe două categorii noi de produse pentru copii: biscuiții dulci și mousse-ul de fructe.

Reducerea TVA s-a resimțit și în volume

Tymbark Maspex România a încheiat anul 2015 cu o creștere a cifrei de afaceri de aproximativ 10% față de 2014, când a raportat vânzări de 300 de milioane de lei. Grabowski mai spune că reducerea TVA-ului la alimente și băuturi non-alcoolice s-a resimțit în vânzările companiei, inclusiv prin creșterea volumelor în semestrul al doilea al anului. „Cred că toate țările europene stau cu ochii pe România ca să vadă cum se va finaliza experimentul reducerii TVA, pentru că toate statele au probleme cu colectarea acestei taxe.”

2016 va fi primul an în care valoarea afacerilor deținute de grupul Maspex în România va trece pragul de 100 de milioane de euro, după finalizarea achiziției Rio Bucovina – companie ce a raportat vânzări de 34 milioane de euro pe 2014. Creșterea businessului nu va veni însă doar de aici, după cum susține Grabowski, care nu exclude realizarea unor investiții noi în 2016. „Întotdeauna căutăm oportunități noi de creștere. Este un lucru firesc să ne gândim încontinuu la dezvoltarea afacerii. În toți acești ani de la înființarea companiei (din anul 1996 – n.r.) nu cred că poate spune cineva că s-a plictisit lucrând în Tymbark Maspex”.

Ambiții mari la export

Polonia este atât piață de producție pentru o parte din portofoliul local al companiei, cât și o piață de export pentru fabrica deținută de Maspex la Vălenii de Munte (jud. Prahova). Directorul companiei spune că exporturile vor crește cu siguranță în acest an, și nu doar în Polonia. De altfel, o parte din investițiile realizate în ultimii doi ani în producția de snackuri sărate, după preluarea brandului Salatini și a unor linii de fabricație de la firma autohtonă Pan Group, în 2013, au vizat preponderent exporturile.

„După preluare, noi am continuat să investim în utilaje și tehnologii noi de producție a snackurilor sărate și a biscuiților. Fabrica din România este singura din grup care produce aceste categorii. Chiar în decembrie 2015 au intrat pe linie primele produse fabricate exclusiv pentru piețele externe – Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria etc.”, completează Grabowski.

Exporturile reprezintă în acest moment circa 15% din totalul producției în fabrica Tymbark Maspex din România. La Vălenii de Munte, polonezii au construit pas cu pas cea mai mare fabrică din grup, ce se întinde pe o suprafață de 65.000 mp. Aici se produc sucuri în trei tipuri de ambalaj: carton, sticlă și PET, băuturile instant La Festa și snackuri dulci și sărate. Investițiile totale realizate de Maspex în România de la intrarea pe piață și până în prezent, excluzând achizițiile de branduri și linii de producție, sunt estimate la peste 80 de milioane de euro. În acest moment, în companie lucrează peste 900 de oameni.

Ce probleme sunt

O problemă cu care investitorul polonez se confruntă în România este lipsa materiei prime pentru producția de suc. „La Vălenii de Munte, noi avem și o linie de prelucrare a fructelor și legumelor cu o capacitate de opt tone pe oră, însă cantitățile sunt foarte mici din cauză că nu găsim suficientă materie primă – morcovi, mere, pere, piersici, roșii. Aceasta nu este doar problema noastră, ci a tuturor investitorilor din domeniu. Pentru economia locală, starea proastă a agriculturii este o problemă. Guvernul ar trebui să găsească o soluție în acest sens pentru că, fără sprijinul statului, sectorul agricol nu va merge”, afirmă Grabowski.

În trecut, producătorul a încercat și accesarea unor fonduri europene pentru investiții în fabrică, dar s-a lovit și aici de mai multe probleme, legate în principal de proceduri și birocrația excesivă. „Pentru noi, banii din fondurile europene sunt ca extratereștrii: toți au auzit de ei, dar nimeni nu i-a văzut. Dar vom încerca în continuare să accesăm aceste fonduri, ne interesează în special liniile noi de finanțare”, afirmă președintele Tymbark Maspex.

În schimb, în 2014, compania a reușit să obțină un ajutor de stat de 2,5 milioane de euro pentru extinderea producției de biscuiți și alte produse de panificație la Vălenii de Munte, proiectul total de investiții ridicându-se la 6 milioane de euro. „Pe acest proiect de finanțare lucrurile au mers foarte bine, nu avem nimic de reproșat”, precizează Grabowski.

Cu ochii pe retailul tradițional

În prezent, în vânzările companiei există un echilibru între canalul tradițional de vânzare și cel modern. Președintele Tymbark Maspex vrea să mențină acest echilibru, în ciuda mișcărilor ample ale rețelelor internaționale de retail care iau tot mai mult din cota de piață a micilor comercianți locali. Cum vede viitorul comerțului tradițional în România?

„Problema este că nimeni nu a reușit până acum să consolideze segmentul magazinelor independente. În Polonia, comerțul tradițional s-a organizat mult mai bine, acum există rețele destul de mari în acest segment de piață, construite pe diferite modele ce s-au dovedit a fi de succes: de exemplu francizele, alianțele între distribuitori de bunuri de larg consum etc. Totul depinde de retailerii locali, în special de mentalitatea acestora, dacă vor accepta să renunțe la a deține controlul total asupra afacerii lor”, detaliază Grabowski.

El vorbește și despre sprijinul pe care producătorii trebuie să-l acorde micilor retaileri prin dezvoltarea unor promoții și campanii dedicate, gândite pentru a acoperi nevoile acestora. „Retailul tradițional va rămâne un canal de vânzare important pentru noi”, conchide Președintele Tymbark Maspex.

băuturi răcoritoare
Piața de băuturi răcoritoare, între oportunități și provocările momentului
O piață relativ matură, cu nume consacrate, categoria de băuturi răcoritoare este un exemplu că este încă loc pentru nou, acest trend fiind...
Diversificarea portofoliului ar putea genera o creștere de 14% pentru afacerile Maspex în acest an
Diversificarea portofoliului ar putea genera o creștere de 14% pentru afacerile Maspex în acest an
Maspex România, producătorul Tymbark, estimează pentru acest an un avans de 14% a afacerilor pe fondul dezvoltării portofoliului prin extinderi...