România, statul european cu cele mai ieftine alimente
Prețurile bunurilor și serviciilor de larg consum din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.
România și Bulgaria sunt statele unde bunurile sunt chiar și de trei ori mai ieftine decât în Țările Nordice, spre exemplu.
Analiza Eurostat are la bază prețurile medii din 2019 calculate prin raportare la media europeană. Prin urmare, în timp ce Danemarca este cu 41% peste media Uniunii, Irlanda cu 34%, Luxemburg cu 31%, Finlanda cu 27% și Suedia cu 21%, România este sub acest prag cu 45%, în timp ce Bulgaria este sub media europeană cu 47%.
Calculat însă doar pe categoria produselor alimentare de larg consum, prețurile din România sunt cu 34% sub media europeană, cel mai mic nivel dintre toate statele membre, față de 30% în Polonia și 22% în Bulgaria.
La polul opus, Danemarca, Luxemburg și Austria au cele mai scumpe alimente și băuturi non-alcoolice.
În analiza Comisiei Europeane pentru Food și Non Alcoholic Beverages intră pâinea și cerealele, carnea, peștele, brânza, ouă, ulei și grăsimi, fructe, legume, dar și băuturile non-alcoolice.