Producătorul Bere Zăganu și-a majorat vânzările cu 10% în primul semestru
După ce în 2017 afacerile Fabricii de Bere Bună, producătorul berii Zăganu, au crescut cu 12,2% comparativ cu 2016, până la 4,18 milioane lei, primul semestru a adus un avans de 10% pe fondul atragerii de noi clienți și a creșterii capacității de producție de la an la an.
“Pentru Zăganu 2017 a fost un an bun, vânzările au crescut în volum cu 13% față de 2016, prin extinderea portofoliului de clienți, în special în țară, în orașele din afara Bucureștiului”, a spus pentru Progresiv Laurențiu Bănescu (foto dreapta), co-fondator Fabrica de Bere Bună.
Anul trecut, compania, fondată în 2013 de Laurențiu Bănescu și Alexandru Geamănu, a înregistrat o cifră de afaceri de 4,18 milioane lei, respectiv un profit net de 637.976 lei.
După un prim trimestru „mai greu”, luna martie a marcat o revenire a vânzărilor, ceea ce a făcut ca primul semestru al acestui an să aducă un avans de 10% comparativ cu 2017.
“Credem că a început să crească apetitul băutorilor români de bere pentru berea artizanală, făcută cu ingrediente naturale și respectând procesul natural de fermentare. Acum cinci ani când Zăganu a pornit munca de pionierat, în 2013, lucrurile stăteau cu totul altfel, practic nu exista bere artizanală. Acum vedem o evoluție extraordinară a producătorilor de bere artizanală, dar mai ales a consumului, în special în HoReCa, dar tot mai mult și în retailul modern”, a mai spus Laurențiu Bănescu.
Pe lista de priorități până la finalul acestui an se află lansarea de beri noi și dezvoltarea capacității de producție și de îmbuteliere.
“Creșterea este urmare a schimbării consumului de la berea industrială și de import către berea artizanală, iar deși numeric microberăriile cresc, nu mă aștept la o creștere majoră a vânzărilor totale, însă în vreo 2-3 ani cred că piața va lua avânt și va ajunge, sperăm noi, la 1% market share în următorii 10 ani”, a punctat Bănescu.
În prezent, 20% din producția fabricii din satul Măneciu-Ungureni, județul Prahova, merge spre retailul modern, restul fiind distribuit în locații HoReCa din București, Iași, Cluj sau Brașov.
Potrivit GfK, în ultimul an, 12% dintre cumpărători au ales berea craft, cu 30% mai mulți decât în perioada anterioară. Volumul mediu de bere craft consumat de-a lungul anului într-o familie este de aproape 6 litri, fiind achiziționat de aproape 4 ori pe an. Microberarii evaluează piața berii artizanale la un volum de 10-12.000 de hectolitri, adică nici 0,1% din piața locală a berii.



