Preţurile alimentelor, la cel mai redus nivel din ultimii şase ani

În luna iulie, la nivel global, preţurile produselor alimentare au atins cel mai scăzut nivel din septembrie 2009 până în prezent, în special pe fondul reducerii preţurilor la produsele lactate şi uleiuri vegetale, care a contracarat creşterile înregistrate la zahăr şi cereale. Preţurile la carne au rămas însă stabile. Indicele preţurilor la alimente publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a ajuns la 164,6 puncte în luna iulie, în scădere cu 1% faţă de iunie şi cu 19,4% faţă de anul precedent. Preţurile alimentelor, la cel mai redus nivel din ultimii şase ani

Indicele preţurilor la alimente urmăreşte evoluţia pieţelor internaţionale pentru cinci mari categorii de produse alimentare: cereale, carne, lactate, uleiuri vegetale şi zahăr. În iulie, indicele preţurilor la produsele lactate a scăzut cu 7,2% faţă de luna anterioară, pe fondul reducerii cererii din China, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord concomitent cu o producţie de lapte mai însemnată în Uniunea Europeană.

Preţurile înregistrate la uleiurile vegetale au scăzut în iulie cu 5,5% faţă de luna iunie, atingând cea mai redusă valoare din iulie 2009 în prezent. Această evoluţie a fost cauzată în principal de o reducere a preţurilor la uleiul de palmier la nivel internaţional pe fondul creşterii producţiei în Asia de Sud-Est şi al diminuării exporturilor.

În ceea ce priveşte preţurile înregistrate la cereale, acestea au crescut cu 2% faţă de luna iunie, însă faţă de luna iulie a anului trecut au fost cu 10,1% mai scăzute. Pentru a doua lună consecutiv, preţurile mai ridicate la grâu şi porumb au ţinut sus indicele preţurilor la cereale din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din America de Nord şi Europa. Pe de altă parte, preţurile la orez au continuat să scadă.

Preţurile la carne au rămas aproape neschimbate faţă de luna precedentă. O creştere a preţurilor internaţionale la carnea de vită a compensat scăderea preţurilor la carnea de porc şi oaie, în timp ce preţurile pentru carnea de pasăre au rămas neschimbate.

Indicele preţurilor la zahăr a crescut cu 2,5% faţă de iunie 2015, în special pe fondul condiţiilor de recoltare mai puţin favorabile din principala regiune de producţie din Brazilia.

inflatie cos gol shutterstock_282555902
Alimentele s-au ieftinit pentru a doua lună consecutiv, dar prețurile rămân peste nivelul din 2023
Institutul Național de Statistică a anunțat pentru a doua lună consecutiv o ușoară ieftinire a alimentelor, diferența în luna iunie față de...
Carnea, o categorie care se luptă cu conservatorismul în consum
Carnea, o categorie care se luptă cu conservatorismul în consum
Carnea se bucură de o incidență ridicată în consum, însă clienții rămân în zona de confort, carnea de pui și cea de porc fiind alese de...
Toamna se numără efectele adverse: impactul deciziilor de contracarare a inflației
Toamna se numără efectele adverse: impactul deciziilor de contracarare a inflației
Deși rata inflației este în scădere în România, prețurile alimentelor continuă să fie peste nivelul din vara anului 2022, în ciuda...
Continuă scumpirea alimentelor. Prețurile, cu aproape 18% mai mari față de vara trecută
Continuă scumpirea alimentelor. Prețurile, cu aproape 18% mai mari față de vara trecută
Deși rata anuală a inflației continuă să scadă, prețul alimentelor continuă să fie considerabil mai mare decât în vara anului trecut....
Alimentele continuă să se scumpească, dar inflația anuală a încetinit
Alimentele continuă să se scumpească, dar inflația anuală a încetinit
Prețurile alimentelor au continuat să crească în ultima lună, datele Institutului Național de Statistică arătând un avans de 19,8% raportat...
Alimentele continuă să se scumpească. Prețul uleiului, cu 49% mai mare față de anul trecut
Alimentele continuă să se scumpească. Prețul uleiului, cu 49% mai mare față de anul trecut
Inflația a depășit pragul de 15% la jumătatea acestui an, impactul scumpirii alimentelor și al utilităților fiind unul major. Estimările...