Alimentele s-au ieftinit pentru a doua lună consecutiv, dar prețurile rămân peste nivelul din 2023
Institutul Național de Statistică a anunțat pentru a doua lună consecutiv o ușoară ieftinire a alimentelor, diferența în luna iunie față de mai fiind de 0,24%, iar în mai față de aprilie vorbeam despre o reducere de doar 0,02%. În aceste condiții, alimentele continuă să coste mai mult raportat la anul trecut. Datele INS arată că, față de luna iunie a anului trecut, alimentele au fost cu 1,1% mai scumpe la jumătatea acestui an. Iar comparat cu finalul anului trecut, alimentele costau cu 2,45% mai mult în perioada analizată.
Pe lista alimentelor cu prețuri mai mari rămân carnea, preparatele și conservele din carne (+3,69%), peștele și conservele din pește (+5,38%), fructele proaspete (+3,94%), laptele și produsele lactate (+1,39%), cafeaua (+4,8%) și băuturile alcoolice (+7%). La polul opus la jumătatea acestui an costau mai puțin față de decembrie 2023 făina (-32%), cartofii (-3,8%), uleiul (-18%), untul (-14,3%) și zahărul (-12,4%).
„Este important de subliniat că deși mărfurile alimentare au înregistrat o creștere anuală de doar 1,1%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,3%, iar serviciile au înregistrat o majorare de 8,8%. Deși inflația continuă să coboare spre țintă, nu este încă acolo, de aceea trebuie să rămânem prudenți. Excluzând categoria bunurilor alimentare, presiunile inflaționiste sunt încă prezente: categoria serviciilor rămâne cel mai mare obstacol în calea reducerii inflației la ținta de 2,5%, fiind influențată de politica de venituri relaxată, precum și de piața muncii, care rămâne tensionată”, explică Cristian Popa, Membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.
La nivel general, inflația anuală a scăzut în iunie 2024 la 4,94%, acesta fiind cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Această evoluție a determinat Banca Națională a României să reducă dobânda cheie, ultima decizie de acest fel fiind luată în 2021.
„Rata anuală a inflației și-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului II din 2024, situându-se vizibil sub nivelul prognozat. În acest context, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât scăderea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută pe an, de la 7,00 la sută pe an, începând cu data de 8 iulie 2024. BNR monitorizează permanent evoluțiile interne și ale mediului economic internațional în vederea utilizării și dozării adecvate a instrumentelor de care dispune în scopul readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual”, explică reprezentanții BNR.